Στον τουρισμό, αλλά και στην πληροφορική στρέφονται όλο και περισσότεροι νέοι αλλοδαποί που έχουν αλβανική καταγωγή και είτε γεννήθηκαν στην Ελλάδα είτε ήρθαν με τους γονείς τους στη χώρα μας σε πολύ μικρή ηλικία.
Ο γονείς τους, όταν ήρθαν ως μετανάστες στην Ελλάδα, στράφηκαν στη γεωργία και την οικοδομή για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Εκεί στα τέλη της δεκαετίας του ‘90 οι μετανάστες δούλευαν ασταμάτητα από το πρωί μέχρι λίγο πριν πέσει το φως της μέρας στα χωράφια.
Οι εποχές άλλαξαν και η δεύτερη γενιά των αλλοδαπών μάλλον έχει αλλού στραμμένο το ενδιαφέρον της.
«Πλέον δύσκολα βρίσκεις αλλοδαπούς ηλικίας κάτω των 30 ετών να εργάζονται στα χωράφια. Δεν τους ενδιαφέρει παρότι δίνουν μεροκάματα» τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλβανών Μεταναστών Μαγνησίας κ. Ασίμ Κούκα και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει ενδιαφέρον ούτε για την οικοδομή, ένας ακόμη κλάδος, όπου οι μετανάστες έδιναν δυναμικά το «παρών». Παρότι υπάρχει έντονη οικοδομική δραστηριότητα δύσκολα θα δεις αλλοδαπούς νεαρής ηλικίας να εργάζονται εκεί. Οι περισσότεροι αλλοδαποί είναι ηλικίας άνω των 40 ετών, αυτοί δηλαδή που ήρθαν στην Ελλάδα πριν 20 και 25 χρόνια και προσπαθούσαν να εργαστούν οπουδήποτε. Σε λίγα χρόνια θα υπάρχουν και άλλα τεχνικά επαγγέλματα που θα έχουν έλλειψη χεριών, γιατί δεν θα ασχολούνται με αυτά οι νέες γενιές αλλοδαπών».
Η έλλειψη εργατικών χεριών στη γεωργία αποδίδεται και στην αδιαφορία των νέων αλλοδαπών να στραφούν προς τον πρωτογενή τομέα.
Πού στρέφονται, όμως, για εργασία οι νέοι αλλοδαποί; «Στον τουρισμό» απαντά με μια λέξη ο κ. Ασίμ και προσθέτει πως οι σημερινοί νέοι που προέρχονται από οικογένειες αλλοδαπών, θέλουν είτε να σπουδάσουν είτε να εργαστούν άμεσα στον τριτογενή τομέα, όπως είναι ο τουρισμός. Η προσφορά θέσεων εργασίας τούς διευκολύνει να βρουν μια δουλειά και σε ένα περιβάλλον που είναι προφανώς πιο ελκυστικό από το χωράφι ή την οικοδομή. «Από ενημέρωση που έχουμε από τα μέλη μας, πολλοί νέοι εργάστηκαν φέτος σε τουριστικές επιχειρήσεις και στην εστίαση στη Μαγνησία, αλλά και σε άλλους δημοφιλείς προορισμούς, ακόμη και στο εξωτερικό. Και ένα ακόμη κίνητρο είναι ότι λαμβάνουν καλές αποδοχές και έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Οι νέοι και οι νέες εργάζονται στη ρεσεψιόν και στην υποδοχή των ξενοδοχείων στα μπαρ, ως σερβιτόροι, ως καμαριέρες και σε άλλους κλάδους του τουρισμού».
Όσο δε για τους αλλοδαπούς μαθητές αρκετοί θέλουν να στραφούν και στον κλάδο της πληροφορικής. «Τα πρότυπα των παιδιών αλλάζουν, μεγαλώνουν σε καλές συνθήκες και θέλουν να κάνουν διαφορετικά πράγματα από τους γονείς τους, που για να επιβιώσουν πήγαιναν στα χωράφια και έκαναν πολλές δουλειές ως τεχνίτες. Γενικότερα η δουλειά του τεχνίτη δεν έλκει τους περισσότερους νέους αλλοδαπούς» προσθέτει.
Όπως σημειώνει το 80% των νέων αλλοδαπών απασχολούνται στην εστίαση και τον τουρισμό, λίγοι στην οικοδομή και ελάχιστοι στη γεωργία.
Σε λίγα χρόνια θα υπάρχει και θέμα στην έλλειψη εργατικών χεριών στην οικοδομή. «Υπάρχουν αλλοδαποί που ήρθαν στην Ελλάδα σε ηλικία 30-35 ετών, πέρασαν 30 χρόνια, είναι 60-65 ετών και βγαίνουν στη σύνταξη, χωρίς κάποιοι να τους αντικαθιστούν» ανέφερε ο κ. Κούκα.

e-thessalia.gr