Για το πότε θα δοθεί η επιταγή ακρίβειας για τα Χριστούγεννα και τις συντάξεις αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Αρχικά, για την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ ο κ. Χατζηδάκης απάντησε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να δοθεί στις 20 Δεκεμβρίου, δεν αποκλείοντας ωστόσο να υπάρξει και μια μικρή απόκλιση.

Σε ερώτηση για τις παράλληλες συντάξεις, ο υπουργός τόνισε: «Για να καταλάβετε το πρόβλημα με τις παράλληλες και το μέγεθός τους, να σας πω το μέγεθος ενός άλλου προβλήματος που επιλύθηκε, που ήταν οι κύριες συντάξεις. Εκεί έχουμε φτάσει πια να έχουμε αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα από το 2016 μέχρι το 2020. Στο 2021 υπάρχουν περίπου 8.500 προβληματικές συντάξεις, εκ των οποίων επειδή υπάρχουν κάποια διοικητικά προβλήματα τα οποία τα αντιμετωπίζουμε, περίπου 2.000 είναι στο Ηράκλειο της Κρήτης και οι υπόλοιπες έχουν τα προβλήματά τους, με την έννοια ότι κάποιοι χρωστάνε πάνω από το όριο. Κάπου αλλού δεν έχει βγει ιατρική γνωμάτευση για τις αναπηρικές.

Άρα θα ήταν και παράνομο να δώσουμε τις συντάξεις. Αλλού φαίνεται ότι δεν θεμελιώνουν δικαίωμα οι συνταξιούχοι συνταξιοδοτικό εκ πρώτης όψεως. Εν πάση περιπτώσει, έχουν δοθεί στους 22 μήνες που είμαι εγώ στο υπουργείο και έχουν βγει τα επίσημα στοιχεία για 470.000 συντάξεις που αντιστοιχούν στο ένα έκτο του συνολικού αριθμού των συνταξιούχων και ακόμη περισσότερο έχουν εκδοθεί το 85% των συντάξεων, για τις οποίες είχε υποβληθεί αίτηση το 2022, που σημαίνει ότι το ΕΦΚΑ έχει βρει την περπατησιά του και έχουμε φτάσει πια μεσοσταθμικά για τις καινούργιες συντάξεις, αιτήσεις δηλαδή που έχουν υποβληθεί το 2022, να εκδίδονται στους δύο μήνες, στις 60 μέρες, όταν στη Γερμανία εκδίδονται σε 74. Αυτό είναι πολύ μεγάλο επίτευγμα και έγινε βεβαίως με τη στήριξη των υπαλλήλων και των στελεχών του ΕΦΚΑ. Αλλά και επειδή εφαρμόστηκαν καινούργιες μέθοδοι στο μάνατζμεντ και καινούργιες ιδέες, όπως οι συντάξεις φαστ τρακ για τις οποίες δημοσιεύτηκε και χθες μια δημοσκόπηση που δείχνει ότι το 70% των συμπολιτών μας αγκαλιάζει αυτό το μέτρο, παρά την πολύ έντονη κριτική της αντιπολίτευσης, η οποία ακόμα και τώρα συνεχίζεται».

Για το ΕΡΓΑΝΗ 2
«Στις παράλληλες συντάξεις οι αιτήσεις που έχουμε αυτή την ώρα είναι 6.000» σημείωσε.

Για την ψηφιακή απογραφή των ιδιωτών μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα είπε ο υπουργός: «Η ψηφιακή απογραφή που γίνεται τώρα γίνεται για το νέο αναβαθμισμένο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ 2, το οποίο θα έχει λιγότερο γραφειοκρατικό βάρος και για τους λογιστές των επιχειρήσεων και για τις επιχειρήσεις και για το Δημόσιο. Είναι η βάση το ΕΡΓΑΝΗ 2 για να προχωρήσει σε όλη της την έκταση η ψηφιακή κάρτα εργασίας, που είναι ένα βασικό εργαλείο για την εγγύηση του ωραρίου των εργαζομένων, της καταγραφής των υπερωριών του. Είναι μια εγγύηση για τα δικαιώματά του» .

«Τώρα είχαμε θέσει προθεσμία και ξεκίνησε η ηλεκτρονική απογραφή, αφού προχώρησε σε πρώτη φάση η ψηφιακή κάρτα σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ και λειτουργεί για 110.000 εργαζόμενους. Πάμε να το γενικεύσουμε. Κάνουμε την ηλεκτρονική απογραφή παντού. Ξεκίνησε 1η Νοεμβρίου και θα τελείωνε χτες. Δώσαμε παράταση 20 ημερών μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, διότι μέχρι χτες στις 6:00 το απόγευμα είχε εγγραφεί το 56% των εργαζομένων και το 67% των επιχειρήσεων. Μέχρι τις 25 Νοεμβρίου είχε εγγραφεί μόνο περίπου το 20% των εργαζομένων. Οι Έλληνες, ας είμαστε ειλικρινείς, είμαστε της τελευταίας στιγμής. Μόνο χτες γράφτηκαν 400.000 περίπου. Είναι ικανό το χρονικό διάστημα των 20 ημερών να γραφτούν και οι υπόλοιποι και μετά θα προχωρήσουμε στην επέκταση της κάρτας εργασίας. Θα ξεκινήσουμε από τις εταιρείες σεκιούριτι και τις ασφαλιστικές εταιρείες. Σε πρώτη φάση. Μετά θα προχωρήσουμε στη βιομηχανία και τις ΔΕΚΟ και σε κάθε τομέα από αυτούς θα υπάρχει διάλογος προηγουμένως με τους εργαζόμενους και με τους εργοδότες, γιατί κάθε τομέας έχει και τις δικές του ιδιαιτερότητες».

Για τις εκλογές
Όσον αφορά στις επερχόμενες εκλογές, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε ότι «έχουμε φτάσει πια στην τελευταία στροφή πριν από τις εκλογές. Οι εκλογές το απώτατο χρονικό όριο που μπορεί να γίνουν είναι περί τα τέλη Ιουνίου του 2023. Τώρα η όλη συζήτηση γίνεται αν θα γίνουν τον Ιούνιο, τον Μάιο ή τον Απρίλιο. Ο πρωθυπουργός θα κάνει, όπως έχει πει, τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας και φυσικά για την ακριβή ημερομηνία θα σταθμίσει μια σειρά από δεδομένα σε σχέση με την κατάσταση εσωτερικά αλλά και σε σχέση με την εξωτερική πολιτική της χώρας. Μην το ξεχνάμε και αυτό. Θα σταθμιστούν όλα αυτά και θα επιλεγεί ο κατάλληλος μήνας», σημείωσε ο υπουργός.

Για τα προγράμματα «Σπίτι μου» και «Ανακαινίζω»
Για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» τόνισε ότι έχει τεθεί σε διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο, ότι τελειώνει η διαβούλευση στις 7 του μηνός και στόχος είναι πριν από τα Χριστούγεννα να πάει στη Βουλή και να ψηφιστεί για να γίνει νόμος του κράτους.

Σε ερώτηση γιατί επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα ηλικιακά όρια, ο υπουργός απάντησε ότι στόχος ήταν κατά προτεραιότητα να εξυπηρετηθούν οι νέοι για το ξεκίνημα της ζωής τους και λόγω του δημογραφικού προβλήματος. “Βλέπω και στις διάφορες ιστοσελίδες που κάνουν σχόλια και λένε γιατί αποκλείετε τους 40, αυτούς που είναι 41, αυτούς που είναι 45. Γιατί κάποια στιγμή πρέπει να μπει ένα όριο και γιατί το ποσό αυτό που έχουμε στη διάθεσή μας δεν είναι ανεξάντλητο. Καταλαβαίνω κι εγώ ότι υπάρχει ένας βαθμός αυθαιρεσίας όταν θέσεις ένα ηλικιακό όριο. Προτεραιότητα έχουν τα νέα ζευγάρια, αλλά δεν αποκλείουμε και κάποιος να μπει στο πρόγραμμα χωρίς να είναι παντρεμένος. Γιατί εντάξει, και οι μη παντρεμένοι έχουν ψυχή“.

Στη συνέχεια ο υπουργός αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω» τονίζοντας ότι αφορά σε ιδιοκτήτες ακινήτων που τα έχουν κλειστά και στους οποίους δίνεται μια επιδότηση μέχρι 10.000 ευρώ να ανακαινίσουν το σπίτι τους, με την προϋπόθεση να το νοικιάσουν στη συνέχεια για τουλάχιστον τρία χρόνια. «Επειδή έχουμε πολλά κλειστά διαμερίσματα και αυτό ανεβάζει τις τιμές των ενοικίων ακόμη περισσότερο» τόνισε.

ethnos.gr