Πάνω από δέκα περιπτώσεις νοθευμένου ελαιολάδου έχουν καταγραφεί στα εργαστήρια του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στην Καλαμάτα το τελευταίο διάστημα, με το φαινόμενο να λαμβάνει πλέον μεγάλες διαστάσεις.
Σύμφωνα με τον γεωπόνο-βιοτεχνολόγο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Παναγιώτη Κατσαρή, που μίλησε στο best-tv, οι δράστες αναμιγνύουν το φρέσκο ελαιόλαδο με παλαιότερα ή με σπορέλαιο.
«Ρίχνουν μια μικρή ποσότητα από φρέσκο ελαιόλαδο και αναμιγνύουν με ένα περσινό-προπέρσινο υποβαθμισμένο, πιθανότατα σπορέλαιο. Αυτό που κάνουν είναι δύσκολο να ανιχνευτεί γευσιγνωστικά. Αναγκαστικά θα πρέπει να γίνει χημική ανάλυση», σημειώνει χαρακτηριστικά ο βιοτεχνολόγος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Παράλληλα προσθέτει πως «η οξύτητα που όλοι μετράνε, στην ουσία δεν λέει τίποτα. Μπορεί να είναι ένα ελαιόλαδο 2-3 ή/και 4 χρόνων, αλλά επειδή είχε αρχικά χαμηλή οξύτητα, συνεχίζει να έχει χαμηλή οξύτητα».
Καταληκτικά ο Παναγιώτης Κατσαρής υπογραμμίζει ότι περιπτώσεις υποβαθμισμένων ελαιολάδων, έχουν αποκαλυφθεί και σε τυποποιημένα ελαιόλαδα τους τελευταίους μήνες. Συστήνει να κοιτούν οι καταναλωτές συσκευασίας, όχι της λήξης.
Εκτίναξη στην τιμή του ελαιόλαδου, μάστιγα η νοθεία
Η ακρίβεια στο ελαιόλαδο χτυπάει… κόκκινο, με το κόστος του λεγόμενου «υγρού χρυσού», πλέον, για ένα μέσο νοικοκυριό να είναι δυσβάσταχτο. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις σούπερ μάρκετ πέρασαν αντικλεπτικά σε μπουκάλια ελαιόλαδου ώστε να αποτρέψουν κλοπές.
Το ράλι των τιμών διαμορφώνεται από την προσφορά και τη ζήτηση. Ως αποτέλεσμα, η μειωμένη παραγωγή σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, λόγω της κλιματικής κρίσης, έχει επηρεάσει τις τιμές και στην Ελλάδα.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι παραγωγοί πωλούσαν ακριβά λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν στους Ισπανούς παραγωγούς -που έχουν το σημαντικότερο μερίδιο της αγοράς στην Ευρώπη- από τους καύσωνες. Μεγάλο ρόλο στον καθαρισμό των τιμών, λένε, παίζει και η Ιταλία.
«Ακριβώς οι ίδιες τιμές παραγωγού που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα σημειώνονται και στην Ισπανία και στην Ιταλία. Υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση από το εξωτερικό, οι ποσότητες είναι μειωμένες και κάποιοι το εκμεταλλεύονται αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Mega ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης.
Αντίστοιχα, όμως, και οι Έλληνες παραγωγοί, συνάντησαν προβλήματα λόγω της ακαρπίας που χτύπησε την καλλιέργεια της ελιάς τα τελευταία έτη.
Ταυτόχρονα με την αυξημένη ζήτηση και τη μειωμένη παραγωγή, ελαττώθηκε και η ζήτηση των καταναλωτών, λόγω των δεδομένων αυξήσεων στις τιμές που έχει επέλθει την τελευταία τριετία, καταλήγοντας πλέον στη σημερινή κατάσταση των τιμών στο ελαιόλαδο.
Ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα των παραγωγών εντοπίζεται στα αυξημένα εργατικά κόστη, καθώς, διαπιστώνεται μεγάλη έλλειψη στα χέρια που επιθυμούν να δουλέψουν στο -ομολογουμένως- δύσκολο μάζεμα των ελιών.
Με αυτά τα δεδομένα και με βάση τις φετινές τιμές το ελαιόλαδο στο ράφι, εκτιμήσεις κάνουν λόγο πως το ερχόμενο διάστημα η τιμή θα ξεπεράσει τα 15 ευρώ το λίτρο.
Η νόθευση χτυπά το ελαιόλαδο
Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι περιπτώσεις νόθευσης του ελαιόλαδου και πώλησης μέσω διαδικτύου ή/και σε λαϊκές-υπαίθριες αγορές.
Η ΕΛ.ΑΣ σε πολλές των περιπτώσεων επεμβαίνει και συλλαμβάνει τους δράστες, που στις περισσότερες των περιπτώσεων φέρουν τενεκέδες 5 κιλών λαδιού, που, όμως, δεν είναι ελαιόλαδο, και δη παρθένο, όπως αναφέρουν οι ίδιοι κατά την παράνομη πώλησή του.
in.gr