Η Ιστορική-Λαογραφική Ένωση «Αλησμόνητες Πατρίδες» διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στη γενοκτονία των Ποντίων με τίτλο «Αναστορώ κι αροθυμώ», που θα λάβει χώρα την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023 στις 8.30 μμ στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στην οποία συνδιοργανωτές είναι ο Δήμος Λαρισαίων, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα και η 4η Δημοτική Κοινότητα, θα τιμηθούν ο γνωστός σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης για την τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου του Χάρη Τσιρκινίδη «Το κόκκινο ποτάμι» και οι ηθοποιοί, πρωταγωνιστές της ομότιτλης καθηλωτικής σειράς, Τάκης Βαμβακίδης, Κωνσταντίνος Καζάκος, Άννα Μάγκου, Αναστασία Παντούση και Όμηρος Πουλάκης, για τη συμβολή τους, με αυτόν τον τρόπο, στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Αποσπάσματα από το βιβλίο «Το κόκκινο ποτάμι» θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Νίκος Ζαρκογιάννης και Παναγιώτης Μπάκας, συνοδευόμενοι από το τμήμα κρουστών του Εργαστηρίου Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής «Μελωδία» και τους μουσικούς Γρηγόρη Σιδερά (ποντιακή λύρα, αγγείο, φλογέρα) και Δήμητρα Χρυσάκη (τραγούδι).

Σύντομη επετειακή ομιλία θα γίνει από την λογοτέχνη και μέλος της Ι. Λ. Ένωσης «Αλησμόνητες Πατρίδες» Μαρία Αράπκουλε, ενώ στο φουαγιέ της Δημοτικής Πινακοθήκης θα υπάρχει έκθεση φωτογραφιών αρχείου, ευγενική παραχώρηση του κυρίου Θεοδόση Κυριακίδη, μέλους του Δ.Σ. της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

kosmoslarissa.gr