Επί ποδός είναι οι επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) του πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ δηλαδή, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το κύμα της γρίπης που αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες στη χώρα μας. Άλλωστε πέρυσι οι ειδικοί κατέγραψαν αύξηση των κρουσμάτων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που έχει θέσει σε συναγερμό την επιστημονική κοινότατα.
Στόχος φυσικά να εμβολιασθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο πληθυσμός, ώστε να περιορισθούν τα κρούσματα και βέβαια οι θάνατοι. Άλλωστε οι θάνατοι αυξάνονται ραγδαία όταν ο πληθυσμός και ειδικά οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού δεν εμβολιάζονται.
Σε μια προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού οι ειδικοί του ΕΟΔΥ παρουσίασαν με εντολή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, όλα τα μέτρα που έλαβαν για τη φετινή χρονιά.
Ήδη άλλωστε ετοιμάζονται πυρετωδώς αλλαγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αλλά και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να είναι περισσότερες κλίνες διαθέσιμες για τους ασθενείς, ρεπορτάζ που αποκάλυψε το ethnos.gr
Επάρκεια εμβολίων
Οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ διαβεβαίωσαν ότι υπάρχει επάρκεια αντιγριπικών εμβολίων στη χώρα μας αφού ήδη έχουν παραγγελθεί 22.000 τεμάχια, κατά 2000 περισσότερα σε σχέση με πέρυσι.
Τα εμβόλια που παραγγέλθηκαν τα προηγούμενα έτη έχουν ως εξής:
• 2016-2017: διάθεση 17.800 δόσεων εμβολίου
• 2017-2018: διάθεση 20.000 δόσεων εμβολίου
• 2018-2019: διάθεση 20.000 δόσεων εμβολίου
• 2019-2020: διάθεση 22.000 δόσεων εμβολίου
Οι επιστήμονες του πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στις ευπαθείς ομάδες, έστω κι αν έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια σε σχέση με το παρελθόν. 
Τα στοιχεία εξάλλου είναι ανησυχητικά:
Η γρίπη είναι το πιο συχνό νόσημα που προλαμβάνεται με εμβολιασμό, ενώ προκαλεί επιδημίες κάθε έτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC:
-Νοσεί το 5-20% του ευρωπαϊκού πληθυσμού ετησίως
-καταγράφονται 4-50 εκατομ. συμπτωματικές λοιμώξεις
-Σημειώνονται 15.000-70.000 θάνατοι κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση
-Εκτίμηση: 291.000- 646.000 θάνατοι ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι ειδικοί επιστήμονες κατέγραψαν αύξηση των κρουσμάτων την περσινή περίοδο, αφού όπως τόνισαν σε ειδική ενημερωτική εκδήλωση, παρατηρήθηκε αύξηση τόσο στον αριθμό των εισαγωγών σοβαρών περιστατικών γρίπης σε ΜΕΘ, όσο και στον αριθμό των θανάτων, η οποία αποδόθηκε μεταξύ άλλων στην επικράτηση και στη χώρα μας του υπότυπου A(H1N1)pdm09 έναντι του τύπου Β το 2017-2018.
Η πλειονότητα των ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ή κατέληξαν δεν είχαν εμβολιαστεί με το αντιγριπικό εμβόλιο παρότι ανήκαν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για την οποία συστήνεται ο εμβολιασμός. Γι αυτό και οι εκπρόσωποι του ΕΟΔΥ τόνισαν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, που αποτελεί το καλύτερο διαθέσιμο μέσο προστασίας από τη γρίπη.

ethnos.gr