Σταθερές τουλάχιστον μέχρι και το τέλος Αυγούστου αναμένεται να παραμείνουν οι τιμές στο ψωμί, το οποίο αυτή τη στιγμή πωλείται μεταξύ 1,20-1,40 ευρώ η φρατζόλα, όταν πριν έναν χρόνο δεν ξεπερνούσε το 1 ευρώ.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία που μαζί με τη Ρωσία αποτελούν τους σιτοβολώνες της Ευρώπης να συνεχίζεται, το πρόβλημα της εισαγωγής μαλακού σιταριού από αυτές τις περιοχές είναι τεράστιο. Η Ελλάδα προσπαθεί να ομαλοποιήσει κάπως τις συνθήκες εισαγωγών του συγκεκριμένου αγροτικού προϊόντος από άλλες χώρες.

Παράλληλα το ακριβό ενεργειακό κόστος βάζει «φωτιά» στις προσπάθειες των αρτοποιών να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους.
«Αναμένουμε να δούμε τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα και εστιάζει, μεταξύ άλλων, στα αρτοποιεία» τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Μαγνησίας κ. Κώστας Τσουράπας.

Ο ίδιος μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» τόνισε πως «εδώ και λίγο καιρό η τιμή στο αλεύρι έχει σταθεροποιηθεί. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει ανέβει το κόστος. Σε σχέση με πριν έναν χρόνο αγοράζουμε το αλεύρι 100% ακριβότερα. Επίσης είμαστε αντιμέτωποι με το υψηλό ενεργειακό κόστος, όπως με το ρεύμα και το πετρέλαιο κίνησης, με τα οποία λειτουργούν τα αρτοποιεία».

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο έγιναν ουσιαστικά δύο αυξήσεις στο ψωμί. «Πλέον η φρατζόλα πωλείται μεταξύ 1,20-1,40 ευρώ. Στο ψωμί είχαμε μια αύξηση στην τιμή γύρω στο 30%, όταν το κόστος και τα έξοδα ενός αρτοποιείου έχουν αυξηθεί πάνω από το 100%. Πάντως για την τιμή του ψωμιού πιστεύουμε ότι τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Αυγούστου δεν θα έχουμε νέες αυξήσεις» είπε ο κ. Τσουράπας.

Ερωτηθείς για την κατανάλωση είπε πως «η αύξηση της τιμής στο ψωμί δεν μείωσε την κατανάλωση. Από την άλλη βλέπουμε μια μείωση της κατανάλωσης σε άλλα είδη που έχουμε στα αρτοποιεία, όπως τα τυροπιτοειδή, τα κουλουράκια, τα γλυκίσματα και άλλα» τόνισε ο πρόεδρος, συμπληρώνοντας πως αυτή η μείωση αγγίζει ακόμη και το 20%.

e-thessalia.gr