Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους φέτος το καλοκαίρι στο Ν. Μαγνησίας, ενώ τέσσερις άνθρωποι κινδύνεψαν με παραλίγο πνιγμό, με βάση τις δικογραφίες που χειρίζεται το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου. Σημαντικό μερίδιο στις διασώσεις συνανθρώπων μας, εκτός από το Λιμεναρχείο, που είναι η αρμόδια υπηρεσία, έχουν και οι ναυαγοσώστες, που τοποθετούν οι Δήμοι στις πολυσύχναστες παραλίες, με σκοπό την προστασία των λουόμενων.

Για την κατάσταση που επικρατεί στις ακτές φέτος το καλοκαίρι και με αφορμή το περιστατικό φραστικής επίθεσης λουόμενων κατά ναυαγοσωστριών στην παραλία Αλυκών το Σάββατο, μίλησε στη «Μ» η Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Αθηνά Κυρίτση, τομεάρχης της Λιμενικής Αστυνομίας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου, η οποία ανέφερε ότι δεν υπήρχε ενημέρωση του Λιμεναρχείου, αρμοδιότητα του οποίου είναι περιστατικά στη θάλασσα και όχι στην ξηρά.

Η ίδια είπε ότι, από την πληροφόρηση που είχε, έγιναν συστάσεις σε λουόμενους για λόγους ασφαλείας, δικαίωμα που έχουν οι ναυαγοσώστες αν κρίνουν ότι μπορεί κάποιος να κινδυνέψει ενώ κολυμπάει.

Για περιστατικά που λαμβάνουν χώρο στην παραλία, εκτός νερού, η αρμοδιότητα φεύγει από το Λιμεναρχείο και είναι στην Αστυνομία, σημείωσε η αντιπλοίαρχος.

Οι αρμοδιότητες των ναυαγοσωστών

Οι αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις των ναυαγοσωστών ορίζονται σε Προεδρικό Διάταγμα του 71/2020 (άρθρο 10).

Σύμφωνα με την αξιωματικό του Λιμενικού, το ΠΔ ορίζει ότι ο ναυαγοσώστης βρίσκεται σε ετοιμότητα με την ενδεδειγμένη ενδυμασία και τον εξοπλισμό του και κατά τη διάρκεια της υπηρεσία του μπορεί να περιπολεί με τη σωστική λέμβο ή να κωπηλατεί κοντά στο χώρο των λουομένων ή να κάθεται στο βάθρο και να παρατηρεί ή να κινείται πεζός κατά μήκος της ακτής που έχει αρμοδιότητα.

Η κα Κυρίτση επισήμανε ότι ο έλεγχος του Λιμεναρχείου στους ναυαγοσώστες επικεντρώνεται στο κομμάτι της τήρησης του ωραρίου, των προβλεπόμενων εφοδίων που πρέπει να έχει και του εξοπλισμού.

Για περιστατικά που λαμβάνουν χώρο στην παραλία, εκτός νερού, η αρμοδιότητα φεύγει από το Λιμεναρχείο και είναι στην Αστυνομία.

Ο ναυαγοσώστης ενημερώνει το Λιμεναρχείο όταν υπάρχει κάποιο περιστατικό διάσωσης κινδυνεύοντος ατόμου στη θάλασσα, ενώ αν υπάρχει πνιγμός ή παρολίγον πνιγμός το Λιμεναρχείο σχηματίζει δικογραφία και το θέμα διερευνάται με βάση τη διαδικασία.

«Αν δεν υπάρχει συμβάν ή κίνδυνος του λουόμενου, όπως να καλέσει ο ίδιος σε βοήθεια, ή κάποιος κολυμβητής να αντιληφθεί ότι κάτι έπαθε ένα άτομο που κολυμπάει δίπλα του, ο ναυαγοσώστης δεν οφείλει να παρέμβει για να παράσχει βοήθεια στο άτομο που κινδυνεύει», ανέφερε η αντιπλοίαρχος.

Ελεύθερη η πρόσβαση

Η αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος επισήμανε ότι η θάλασσα και η πρόσβαση των πολιτών είναι ελεύθερη στους λουόμενους, ο περιορισμός που υπάρχει είναι μόνο όσον αφορά στα σκάφη, να μην εισέρχονται στις περιοχές που ο κόσμος κάνει μπάνιο, ενώ από την πλευρά του ο λουόμενος μπορεί να ξεπεράσει κολυμπώντας τους σημαντήρες οριοθέτησης μιας ακτής, με δική του ευθύνη.

Στις περιπτώσεις που παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα, οι ναυαγοσώστες που θα δουν έναν λουόμενο να απομακρύνεται, μπορούν να κάνουν μια σύσταση, κάνοντας χρήση της σφυρίχτρας, για να τον προειδοποιήσει ότι απομακρύνεται από την προστατευμένη περιοχή.

Επειδή παρατηρήθηκαν φαινόμενα ναυαγοσώστες να επεμβαίνουν για να βγάλουν λουόμενου επειδή απομακρύνθηκε και χωρίς να ζητήσει βοήθεια, η κα Κυρίτση τόνισε ότι αυτό δεν προβλέπεται πουθενά.

Ακόμη επισήμανε ότι οι ναυαγοσώστες τοποθετούνται στις πολυσύχναστες ακτές για λόγους ασφάλειας των λουόμενων και όχι για περιορισμό τους, ενώ στις περιπτώσεις που υπάρχει κίνδυνος και συμβάν, ενημερώνεται και το Λιμεναρχείο με τα δικά του επιχειρησιακά μέσα αν χρειαστεί να επέμβει για διάσωση.

Η οριοθέτηση των ακτών

Όσον αφορά στους σημαντήρες του τοποθετούνται στις παραλίες, η αντιπλοίαρχος τόνισε ότι ο νομοθέτης προβλέπει ότι τουλάχιστον μέχρι το σημείο που τοποθετούνται από την ακτή, είναι πιθανόν να βρεθεί κολυμβητής και η σήμανση γίνεται για να τον προστατέψει από τα σκάφη. Επίσης η οριοθέτηση των παραλιών (που γίνεται αρκετές εκατοντάδες μέτρα μακριά, ώστε να υπάρχει ένα εύρος να κολυμπήσει κάποιος) έχει σκοπό να μην εισέρχονται τα σκάφη, γιατί υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να βρουν κολυμβητές και να δημιουργηθεί ατύχημα, τόνισε η κα Κυρίτση.

Η αξιωματικός εξήγησε ότι η οριοθέτηση μιας παραλίας δεν έχει σκοπό να περιορίσει τις κινήσεις των λουόμενων, αλλά να έχει στο νου του ότι εκτός των σημαντήρων δεν είναι τόσο ασφαλής, διότι υπάρχουν διερχόμενα σκάφη, ειδικά αυτή την περίοδο που η κίνηση στις παραλίες είναι πολύ μεγάλη και καλό είναι να υπάρχει προσοχή από όλους.

magnesianews.gr