Τα ψηφιακά παιχνίδια που θα βρείτε στο διαδίκτυο χωρίζονται γενικά σε πολλές κατηγορίες και μπορείτε εύκολα να τα αναγνωρίσετε βάσει των κατηγοριών αυτών. Οι περισσότεροι από εσάς θα έχετε δοκιμάσει όλες τις κατηγορίες παιχνιδιών που υπάρχουν και που θα αναφέρουμε, απλά δεν γνωρίζατε πως λέγονταν η κάθε κατηγορία. Για παράδειγμα, στο Wazamba Greece μπορείτε να βρείτε και τις 2 κατηγορίες παιχνιδιών που θα περιγράψουμε σήμερα. Η πρώτη κατηγορία είναι η κατηγορία των στρατηγικών παιχνιδιών και η άλλη είναι των διασθητικών.
Βασική διαφορά ανάμεσα στους 2 τύπους παιχνιδιών είναι πως η πρώτη κατηγορία των στρατηγικών παιχνιδιών απαιτεί σκέψη, σχεδιασμό και όπως το λέει και το όνομα στρατηγική έτσι ώστε να πετύχετε ενω η δεύτερη κατηγορία βασίζεται περισσότερο στις αισθήσεις σας και στις γρήγορες αντιδράσεις που μπορείτε να δώσετε.
Θα αναλύσουμε όσο μπορούμε και τις 2 κατηγορίες και θα συγκρίνουμε τις βασικές τους διαφορές. Έπειτα, θα μπορέσετε να έχετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για να αποφασίσετε και εσείς στο τέλος ποια από τις 2 κατηγορίες προτιμάτε.
Ανάλυση των στρατηγικών παιχνιδιών
Τα στρατηγικά παιχνίδια είναι συνήθως τα παιχνίδια πολέμου, τα παιχνίδια που χρειάζονται τέλος πάντων κάποια ανώτερη σκέψη και κάποιο πλάνο έτσι ώστε να εξελιχθούν. Τα παιχνίδια αυτά διαρκούν συνήθως και περισσότερο από ότι τα άλλα διότι υπάρχει πρόοδος και εξέλιξη του παίκτη και της καριέρας του.
Υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά που διαχωρίζουν τις 2 αυτές κατηγορίες αλλά μπορέσαμε να φτιάξουμε μια λίστα με τα πιο βασικά…
-
Επίλυση προβλημάτων: Προκειμένου να αναπτυχθείτε στα παιχνίδια στρατηγικής και να ανεβείτε επίπεδα, χρειάζεται να λύνετε συνεχώς προβλήματα. Ανάλογα την φύση του παιχνιδιού θα είναι και τα αντίστοιχα προβλήματα. Αν για παράδειγμα παίζετε ένα παιχνίδι στο οποίο χρειάζεται να φτιάξετε τον δικό σας στρατό, ένα βασικό πρόβλημα που θα πρέπει να λύσετε είναι η κατανομή των πόρων με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε υπάρχει αποτελεσματικότητα.
-
Μακροπρόθεσμος σχεδιασμός: Ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός είναι ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό των στρατηγικών παιχνιδιών. Για να μπορέσετε να πετύχετε αυτά που θέλετε εντός του παιχνιδιού, θα πρέπει να σκέφτεστε όχι μόνο τι θα κάνετε τώρα αλλά και πως αυτά που θα κάνετε θα σας επηρεάσουν στο μέλλον.
-
Ανάλυση αντιπάλου: Το 99% των στρατηγικών παιχνιδιών θα σας παρουσιάζουν διάφορους αντιπάλους κατά την πορεία σας είτε μιλάμε για άλλους παίκτες σε multiplayer παιχνίδια είτε για εμπόδια που έχει δημιουργήσει το ίδιο το παιχνίδι για εσάς. Για να αντιμετωπίσετε αυτούς τους αντιπάλους θα πρέπει να μπορείτε να σκεφτείτε τις κινήσεις τους και να δράσετε κατά τους πριν καν τις κάνουν. Αυτό θα πει σωστή και αποτελεσματική στρατηγική.
Ανάλυση των διαισθητικών παιχνιδιών
Όλα τα χαρακτηριστικά που είδατε στην παραπάνω κατηγορία, δεν υπάρχουν καθόλου σε αυτή την κατηγορία παιχνιδιών. Τα διαισθητικά παιχνίδια είναι περισσότερο για τις γρήγορες αντιδράσεις και για αυτές που μπορούν να βγουν χωρίς να τις σκεφτείτε… διαισθητικά.
Για το αν αυτή η κατηγορία παιχνιδιών ή η προηγούμενη είναι πιο ενδιαφέρουσα, δεν μπορούμε να το απαντήσουμε εμείς καθώς είναι κάτι που εξαρτάται καθαρά από τα γούστα σας.
-
Αντανακλαστικά: Τα διαισθητικά παιχνίδια απαιτούν από τον παίκτη να αντιδρά ταχύτατα στις αλλαγές του περιβάλλοντος και να παίρνει αποφάσεις άμεσα, χωρίς πολλή σκέψη. Η ανάπτυξη των αντανακλαστικών και της αντίδρασης είναι κρίσιμη, καθώς η ταχύτητα της απόφασης επηρεάζει το αποτέλεσμα και την πρόοδο σας στο παιχνίδι.
-
Διαίσθηση και Ένστικτο: Σε αυτά τα παιχνίδια, οι αποφάσεις βασίζονται συχνά στην «αίσθηση» του παίκτη και όχι σε έναν καλά οργανωμένο σχεδιασμό. Η εμπειρία και η διαίσθηση καθοδηγούν τις ενέργειες και μπορούν να οδηγήσουν σε επιτυχία, ιδιαίτερα όταν η ανάλυση δεν είναι δυνατή λόγω πίεσης από τον χρόνο.
Τώρα που έχουμε πει λίγα πράγματα και για τις 2 κατηγορίες παιχνιδιών, μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια αντικειμενική σύγκριση.
Σύγκριση στρατηγικών και διαισθητικών παιχνιδιών
Για αρχή θα πρέπει να πούμε πως με τα στρατηγικά παιχνίδια υπάρχει περισσότερο η αίσθηση του στόχου και της προόδου. Γενικά είναι πιο ξεκάθαρο στους παίκτες τι πρέπει να κάνουν για να νικήσουν ενω στα διαισθητικά παιχνίδια είναι θέμα αντανακλαστικών και μοναδικός στόχος των παικτών είναι να είναι γρήγοροι. Πολλές φορές βασίζονται ωστόσο στην τύχη.
Στα στρατηγικά παιχνίδια, οι παίκτες αναπτύσσουν σημαντικές δεξιότητες που σχετίζονται με τη λογική σκέψη, τη διαχείριση πόρων, την αναλυτική σκέψη και τη μακροπρόθεσμη προετοιμασία. Από την άλλη, στα διαισθητικά παιχνίδια, οι δεξιότητες που αναπτύσσονται περιλαμβάνουν τα γρήγορα αντανακλαστικά, την ικανότητα λήψης αποφάσεων υπό πίεση, την άνεση στην προσαρμογή και την ικανότητα διαχείρισης του άγχους.
Τι θα πρέπει να επιλέξετε;
Η επιλογή σας θα πρέπει να βασίζεται στις δικές σας προσωπικές προτιμήσεις και τις εμπειρίες που έχετε ως τώρα με παιχνίδια. Αν έχετε δοκιμάσει και τις 2 κατηγορίες παιχνιδιών τότε θα σας είναι ξεκάθαρο τι σας αρέσει περισσότερο. Αν δεν έχετε δοκιμάσει καμία από τις 2, προτείνουμε να το κάνετε και μετά να αποφασίσετε.