Μεγάλη διασπορά του ιού δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των rapid test για κορονοϊό που γίνονται από το πρωί στη Θεσσαλονίκη, αγγίζοντας μέχρι στογμής ποσοστσό κοντά στο 10% των συνολικών τεστ που έχουν γίνει μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr τα μηνύματα από τα αποτελέσματα των rapid test δεν είναι ενθαρρυντικά και επιβεβαιώνεται η κακή επιδημιολογική εικόνα της πόλης και τα πολλά κρούσματα. 

Υπολογίζεται ότι κάθε ώρα διενεργούνται περίπου 300 τεστ. Μέχρι τις 12 περίπου το μεσημέρι πραγματοποιήθηκαν 500 τεστ εκ των οποίων, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, αρκετά είναι θετικά. 

Τα 15 συνεργεία του ΕΟΔΥ θα συνεχίσουν τη διενέργεια των τεστ μέχρι τις 20:00. Το αποτέλεσμα του τεστ βγαίνει σε 10 λεπτά και ο πολίτης ενημερώνεται για το αποτέλεσμα με μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο.

Όπως εξήγησε στο ethnos.gr ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Χάρης Αηδονόπουλος το προηγούμενο διάστημα δεν τηρήθηκε το τρίπτυχο των μέτρων στη Θεσσαλονίκη,  αποστάσεις, μάσκα και καθαριότητα. «Εφησύχασαν τα νέα παιδιά και αυτό φαίνεται από τα κρούσματα ότι είναι από τις ηλικίες μεταξύ 16 και 40». Αντίστοιχα τα κρούσματα στην παιδική ηλικία, στην τρίτη και τέταρτη ηλικία μειώνονται. 

Σύμφωνα με τον κ. Αηδονόπουλο αν τα μέτρα δεν αποδώσουν και απαιτηθεί «θα γίνει και γενικό  lockdown. Εγώ εύχομαι και ελπίζω η Θεσσαλονίκη να μην μείνει  στο έλεος του lockdown. Χάσαμε τη ΔΕΘ που ήταν μια οικονομική ανάσα για την πόλη. Θα θέλαμε να υπάρξουν αντίρροπα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας».  Σχολιάζοντας την ετοιμότητα των υποδομών στην πόλη ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει ιδιαίτερο πρόβλημα, αρκεί να τηρηθούν τα μέτρα, να εντοπίζονται και να περιορίζονται οι φωλιές των κρουσμάτων. 

Υπολογίζεται ότι κάθε ώρα διενεργούνται περίπου 300 τεστ. Μέχρι τις 12 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκαν 500 τεστ εκ των οποίων, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, αρκετά είναι θετικά. Τα 15 συνεργεία του ΕΟΔΥ θα συνεχίσουν τη διενέργεια των τεστ μέχρι τις 20:00. Το αποτέλεσμα του τεστ βγαίνει σε 10 λεπτά και ο πολίτης ενημερώνεται για το αποτέλεσμα με μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο.

Δεκαπλασιασμός κρουσμάτων αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα 

Νωρίτερα, μιλώντας στο OPEN  ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου δήλωσε πως τα κρούσματα θα δεκαπλασιαστούν σε 15 ημέρες στη Θεσσαλονίκη εάν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα.  «Με βάση τις τιμές που καταγράφονται στα λύματα της πόλης τις τελευταίες δύο μέρες, σημαίνει ότι, αν δε παρθούν δραστικά μέτρα τόσο από την Πολιτεία όσο και από όλους μας να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα της κατάστασης, τότε σε 15 μέρες με τα πραγματικά δεδομένα που έχουμε σήμερα ίσως δεκαπλασιαστεί ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην πόλη, φτάνοντας τις 4.000», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του ΑΠΘ.

ethnos.gr