Παραλίγο οι λιγοστές οικονομίες ενός 62χρονου μικροεργολάβου στο Ανατολικό Πήλιο να κάνουν «φτερά», όταν θρασύτατοι απατεώνες έσπευσαν να επικοινωνήσουν μαζί του στο σταθερό τηλέφωνο του σπιτιού του, να τού ζητήσουν να «επιβεβαιώσει» τα στοιχεία του τραπεζικού του λογαριασμού, για να τον πληρώσουν για μία δουλειά που έκανε και αφορούσε σε αποκατάσταση τοιχίου δημόσιου κοινόχρηστου χώρου.

Ο ίδιος πράγματι είχε αναλάβει να ανακατασκευάσει ένα δημοτικό τοιχίο που είχε υποστεί ζημιές, πληρώθηκε όμως μόλις τελείωσε τη δουλειά. Δεν είχε υπόλοιπο και ήδη εργάζεται σε μία άλλη, ιδιωτική οικοδομή, αυτή τη φορά, μακριά μάλιστα από το Ανατολικό Πήλιο.

Την περασμένη Παρασκευή ο ίδιος επέστρεψε στο χωριό του για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, προκειμένου να περάσει λίγες μέρες ανάπαυλας με την οικογένειά του. Χτύπησε το τηλέφωνο και το σήκωσε. Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής επικοινώνησε μαζί του άνδρας, ο οποίος σε πολύ ευγενικό τόνο τον ενημέρωσε πως τηλεφωνεί εκ μέρους του αναδόχου που είχε αναλάβει τη μεγάλη εργολαβία και του ζήτησε να επιβεβαιώσουν τα προσωπικά του στοιχεία, ώστε να μπει τον λογαριασμό του ποσό 2.000 ευρώ για τα μερεμέτια που έκανε.

«Μα εγώ πληρώθηκα για μία δουλειά που έκανα» φέρεται να απάντησε ο μικροεργολάβος. «Σε ποιο έργο αναφέρεστε που τα βρήκατε τα στοιχεία μου;», ξαναρώτησε για να λάβει την απάντηση «από τη Διαύγεια που έχει αναρτηθεί ποσό πληρωμής για ….», απάντησε ο απατεώνας από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, εμμένοντας να πάρει τα στοιχεία. Ο μικροεργολάβος αμέσως συνειδητοποίησε ότι πρόκειται για απάτη. Τα δικά του στοιχεία αποκλείεται να ήταν αναρτημένα στο «Διαύγεια» και ο ανάδοχος του έργου που τού ανέθεσε τα μαστορέματα τον είχε εξοφλήσει προ πολλού.

Αμέσως άρχισε να «στολίζει» τον απατεώνα στα «γαλλικά», κι εκείνος έκλεισε το τηλέφωνο. Υποψιάστηκε ότι ενδεχομένως να είναι κάποιος από το κοντινό του περιβάλλον, διότι δεν γνώριζαν πολλοί για το έργο που έκανε.

Το παραλίγο «θύμα» επικοινώνησε με τον ανάδοχο εργολάβο και τον ενημέρωσε για το συμβάν, προκειμένου να ενημερωθούν κι άλλοι για το ενδεχόμενο απάτης, εκείνο που ωστόσο που του έκανε εντύπωση είναι το γεγονός ότι οι απατεώνες επικαλέστηκαν τη «Διαύγεια». Αυτό σημαίνει πως προκειμένου να βρούνε θύματα…με σκοπό να «αδειάσουν» τραπεζικούς λογαριασμούς, μπαίνουν ακόμη και στις ειδικές πλατφόρμες δήμων και δημοσίου, όπου αναρτώνται εντάλματα και αποφάσεις πληρωμών, για να αντλήσουν στοιχεία που εκτιμούν ότι θα τούς είναι χρήσιμα για να στήσουν τις αρρωστημένες κομπίνες τους.

Bάσω Κυριαζή (taxydromos.gr)