"Χρυσό" στα χρηματοοικονομικά για δύο μαθητές

Νέοι και χρήμα. Μια σχέση συχνά καταδικασμένη. Πώς διαχειριζόμαστε τα οικονομικά μας; Πώς οι ισοτιμίες νομισμάτων καθορίζουν τη ζωή μας; Και το χρέος της χώρας μας; Αποταμίευση; Επενδύσεις;

Οι 17χρονοι Παντελής Χεμελίδης και Ανέστης Τόμης μιλούν για τα παραπάνω (και πολύ περισσότερα) με μεγαλύτερη άνεση απ’ ό,τι άλλοι συνομήλικοί τους για τα social media ή τις βόλτες στην πόλη. Οι δυο μαθητές του 4ου Γενικού Λυκείου Λάρισας μάλιστα έφτασαν αρκετά βήματα μακρύτερα: blockchains, NFTs, κρυπτονομίσματα, διαδικτυακές απάτες, πληθωρισμός, επιτόκια. Η άνεση με την οποία διαχειρίζονται τους παραπάνω όρους εντυπωσίασε την κριτική επιτροπή στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Γνώσεων για το Χρήμα EMQ, στον οποίο κατέκτησαν την πρώτη θέση!

Οι δυο νέοι ξέρουν ότι ο χρηματοοικονομικός εγγραμματισμός αποτελεί σήμερα μια απαραίτητη κοινωνική δεξιότητα και απάντησαν με άνεση επαγγελματία οικονομολόγου σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα, που αποτέλεσαν και τον κορμό των ερωτήσεων του πρόσφατου ευρωπαϊκού οικονομικού διαγωνισμού. Ωστόσο, οι δύο Ελληνες έφτασαν εκεί με τη βοήθεια της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ). Τι ακριβώς τους γοητεύει στους αριθμούς; Για τις σκέψεις τους αλλά και την εμπειρία τους μίλησαν στο «Βήμα».

Για την Ελλάδα

Χαρά. Αυτό είναι το βασικό συναίσθημα που νιώθουν σήμερα ο Παντελής και ο Ανέστης. Για τον εαυτό τους αλλά και για την Ελλάδα. «Νιώθω πολύ χαρούμενος και απολύτως ικανοποιημένος, διότι οι κόποι μου απέδωσαν στον μέγιστο βαθμό. Επίσης είμαι περήφανος που εκπροσώπησα τη χώρα μας στην Ευρώπη και βοήθησα ώστε η Ελλάδα να αναδειχθεί κερδίζοντας την πρώτη θέση» λέει με ενθουσιασμό ο Παντελής ξεκινώντας μια κουβέντα που για τον ίδιο είναι πολύ σημαντική. Και ο Ανέστης Τόμης συμπληρώνει με βλέμμα που λάμπει περιγραφές που δείχνουν πόσο κρίσιμη ήταν αυτή η διάκριση ανάμεσα σε 28 σχολεία της Ευρώπης. «Καταφέραμε να προκριθούμε και τελικά να κερδίσουμε σε έναν διαγωνισμό στον οποίο έλαβαν μέρος οι αντίστοιχοι εθνικοί νικητές από 28 σχολεία από όλη την Ευρώπη. Χαρήκαμε πολύ που κερδίσαμε και χαρίσαμε στην πατρίδα μας μια πρωτιά» λέει.

Θεμέλια για το μέλλον

Πώς ξεκίνησε το πάθος τους για τις οικονομικές γνώσεις; Για τον Παντελή, τα οικονομικά αποτελούν τα θεμέλια για το επαγγελματικό του μέλλον. Εχει σκεφτεί ώριμα το θέμα και απαντάει ακαριαία: «Εχω στόχο στη ζωή μου να ακολουθήσω ένα επάγγελμα που να μου είναι τόσο ευχάριστο όσο και επικερδές. Για να πετύχω κέρδος όμως, προϋπόθεση είναι να αποκτήσω τις απαραίτητες οικονομικές γνώσεις».

Για τον Ανέστη, όλα άρχισαν από ένα… μάθημα στο σχολείο. Δυο καθηγήτριες λοιπόν στη σχολική του τάξη, οι κυρίες Αγγελική Γεροβασίλη και Κυριακή Δομανόγλου, κατάφεραν να τον εμπνεύσουν και να «φωτίσουν» τον επαγγελματικό δρόμο που θα ήθελε να ακολουθήσει στη ζωή του. «Το ενδιαφέρον μου για τις οικονομικές γνώσεις ξεκίνησε με το μάθημα της Πολιτικής Παιδείας της Α’ Λυκείου» αναφέρει με τη σειρά του.

Αναγκαίες γνώσεις

Οι δυο πρωταθλητές αναλύουν επίσης τη σκέψη τους γύρω από τις χρηματοοικονομικές γνώσεις και το πόσο αναγκαίες είναι στη σύγχρονη εποχή. «Με τον λεγόμενο χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό το άτομο αποκτά τη γνώση ώστε να διαχειρίζεται αποτελεσματικότερα τα οικονομικά του» λέει ο Παντελής, με τον Ανέστη να αναφέρει ότι «ο κλάδος της οικονομίας έχει αναπτυχθεί πολύ τις τελευταίες δεκαετίες, με αποτέλεσμα να χρειάζονται παραπάνω οικονομικές γνώσεις τόσο για τον πωλητή όσο και για τον καταναλωτή».

Η εκπαίδευση

Στο πλευρό των μαθητών βρέθηκαν οι Σοφία Ζιάκου και Αγγελος Περίφανος που εκπροσώπησαν την ΕΕΤ. Οπως αναφέρουν, σημασία για αυτούς δεν έχει μόνο η διάκριση, αλλά και οι γνώσεις που απέκτησαν σε αυτό το ταξίδι τα δυο παιδιά. Και οι δυο δε, όπως είναι φυσικό, αισθάνονται ικανοποίηση, καθώς οι χρηματοπιστωτικές γνώσεις βοηθούν τους νέους με πολλούς, διαφορετικούς τρόπους στη ζωή τους.
H ΕΕΤ έχει εντάξει στους βασικούς άξονες δραστηριότητάς της την προώθηση της χρηματοπιστωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, ενώ διοργανώνει από το 2018 τον Εθνικό Διαγωνισμό Γνώσεων για το Χρήμα. Οπως αναφέρει το στέλεχος της τράπεζας, κυρία Χαρούλα Απαλαγάκη, η Ενωση σχεδιάζει να στοχεύσει πέρα από τους μαθητές και τον ενήλικο πληθυσμό.

Οι διαγωνισμοί

Πληθώρα διαγωνισμών που αφορούν τους μαθητές σχολείων με θέμα τα οικονομικά διοργανώνονται κάθε χρόνο. Η Οικονομική Ολυμπιάδα είναι ένας διεθνής διαγωνισμός οικονομικών γνώσεων που διεξάγεται σε 15 χώρες και απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Λυκείου. Ο διαγωνισμός στα οικονομικά «Ερμής» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Γ’ Λυκείου. Ο Εθνικός Διαγωνισμός Γνώσεων για το Χρήμα διοργανώνεται από την ΕΕΤ και απευθύνεται σε ομάδες τάξεων της Γ’ Γυμνασίου και της Α’ Λυκείου. Ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός για το Χρήμα διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες και συμμετέχουν μαθητές από 28 ευρωπαϊκές χώρες.

tovima.gr 

Tο thessalianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.