Εφιάλτης για τους κτηνοτρόφους και την ύπαιθρο έχει μετατραπεί η ευλογιά προβάτων, η οποία πλήττει σφοδρά παραγωγικές κτηνοτροφικές περιοχές της χώρας.

Από τη μια οι μαζικές θανατώσεις ζώων, από την άλλη οι καθυστερημένες αποζημιώσεις, οι κενές θέσεις κτηνιάτρων και η άρνηση για στοχευμένο εμβολιασμό, συνθέτουν ένα σκηνικό εγκατάλειψης. Οι πρωταγωνιστές αυτής της κρίσης δεν είναι οι αριθμοί – είναι οικογένειες που μένουν χωρίς εισόδημα, χωρίς εκμεταλλεύσεις, χωρίς ελπίδα.

Από τις «μαϊμού» δηλώσεις ζώων και το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ έως τις ανύπαρκτες επιτροπές και τις χαμένες ευκαιρίες για πρόληψη, πρόκειται, σύμφωνα με τους ίδιους τους κτηνοτρόφους, για μια κρίση που θα προστεθεί στις πλάτες των ίδιων των παραγωγών. «Ζούμε έναν παραλογισμό και στο τέλος αυτός που θα την πληρώσει είναι ο πραγματικός παραγωγός», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Δημήτρης Μόσχος.

Μέχρι τώρα η ευλογιά έχει χτυπήσει τη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα τη Θράκη, την Αιτωλοακαρνανία, τη Φθιώτιδα, τις Σέρρες αλλά και την «καρδιά» της κτηνοτροφικής παραγωγής τη Θεσσαλία.

Χιλιάδες θανατώσεις ζώων

Χαρακτηριστικό είναι ότι από το Πάσχα μέχρι και σήμερα σε δύο μόνο νομούς της Θεσσαλίας, στη Μαγνησία και τη Λάρισα έχουν οδηγηθεί στη σφαγή περίπου 40.000 αιγοπρόβατα, με εκατοντάδες κτηνοτροφικές μονάδες να βρίσκονται σε απόγνωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουν θανατωθεί συνολικά για το 2024 και 2025 185.110 αιγοπρόβατα, εκ των οποίων τα 91.301 το 2024 και τα 94.809 το 2025. Οι εστίες που εκδηλώθηκαν ανέρχονται σε 322 το 2024 και 358 έως τώρα το 2025.

«Αν προσθέσουμε τις φωτιές που εκδηλώθηκαν το ‘23, τις καταστροφές από τον Daniel, αλλά και τις ζωονόσους πανώλη και ευλογιά, οι θανατώσεις πραγματικών παραγωγικών ζώων, έχουν ξεπεράσει τις 350.000», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Δημήτρης Μόσχος, επισημαίνοντας ότι «πάνω από 500 οικογένειες έχουν εγκαταλείψει την κτηνοτροφία τον τελευταίο χρόνο».

«Καταστροφή χωρίς προηγούμενο»

Για καταστροφή χωρίς προηγούμενο κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας Δημήτρης Μπαλούκας: «Έχουμε φτάσει πλέον σχεδόν τις 40.000 θανατώσεις από το χειμώνα, σε Μαγνησία και Λάρισα. Ξέφυγε η κατάσταση. Έχουμε πολλές μονάδες και συναδέλφους κτηνοτρόφους οι οποίοι έμειναν με τα χέρια άδεια, χωρίς δουλειά, χωρίς εισόδημα, περιμένοντας αποζημιώσεις».

Η χαλάρωση των μέτρων μετά το Πάσχα φαίνεται να συνέβαλε στην εξάπλωση: «Από το Πάσχα και μετά υπήρξε μια χαλάρωση απ’ όλους. Υπάρχουν μονάδες που ενώ τηρήθηκαν όλα τα μέτρα βιοασφάλειας, βγαίνουν θετικές. Πραγματικά και εμείς είμαστε έκπληκτοι».

kosmoslarissa.gr (Mε πληροφορίες από ot.gr - Ανθή Γεωργίου)