Εποικοδομητική αλλά και με «καρφιά» ήταν η συνάντηση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκο Μητσοτάκη στην Άγκυρα, όπως φάνηκε κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεών τους στη Συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε χωρίς ερωτήσεις από δημοσιογράφους, με την μειονότητα στην Θράκη, τη Μονή της Χώρας και την Χαμάς να υπεισέρχονται στο μικροσκόπιο των δύο ηγετών.

Ερντογάν: Στόχος να φτάσει τα 10 δισ. δολάρια το διμερές εμπόριο

Αρχικά, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την στόχο τον στόχο το διμερές εμπόριο Ελλάδας - Τουρκίας να φτάσει τα 10 δισ. δολάρια από 5,9 δισ. δολ. που είναι σήμερα, ενώ εξήρε την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας άκρως εποικοδομητικές τις επαφές με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Τόνισε δε ότι συζητήθηκαν και τα αλληλένδετα προβλήματα των δύο χωρών. Αναφέρθηκε στις τρομοκρατικές οργανώσεις και στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν. Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε ξανά σε τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα, ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί ξανά στο Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα, κάνοντας λόγο για «σφαγή».

Υποστήριξε ότι η μόνη λύση είναι η ίδρυση ενός Παλαιστινιακού κράτους στα όρια που είχαν οριστεί το 1967, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ. «Περιμένουμε από την Ελλάδα να στηρίξει τις διεθνείς προσπάθειες για ειρήνη στη Γάζα», πρόσθεσε, ενώ σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επεσήμανε πως σε κάθε συνάντηση, μεγαλώνει η ελπίδα για λύσεις. Μιλώντας για τη Μονή της Χώρας, εξήγησε ότι η απόφαση είχε ληφθεί το 2020 και ότι μετά τη μετατροπή του είναι ανοιχτό προς όλους.

Μητσοτάκης: Δίπλα στις διαφωνίες μας μπορούμε να γράφουμε και μία παράλληλη σελίδα με τις συμφωνίες μας

Τη σκυτάλη στις δηλώσεις πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αρχικά ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για τη «ζεστή φιλοξενία στην Άγκυρα». Ο Έλληνας πρωθυπουργός εστίασε στη θετική ατζέντα, πάνω στην οποία οικοδομούνται οι σχέσεις των δύο χωρών. «Η προσέγγιση αυτή έχει οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστησε την προσοχή στην ίδρυση του Ελληνοτουρκικού εμπορικού επιμελητηρίου, «παρά τις αντιξοότητες και τις διαφορές», ώστε να ενισχυθεί το εμπόριο και η επιχειρηματικότητα. Ταυτόχρονα, έκανε ειδική μνεία για τη βίζα σε 10 ελληνικά νησιά, τονίζοντας τη σημασία της συμφωνίας. Διευκρίνισε είπε επίσης ότι η συμφωνία και η συνεργασία για το μεταναστευτικό αποδίδει καρπούς. «Η Ελλάδα συμφώνησε και συμφωνεί με τη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την ΕΕ», διαβεβαίωσε.

«Τζαρτζάρισμα» για Θράκη, Χαμάς και Μονή της Χώρας

«Ρητά θρησκευτική» χαρακτήρισε τη μειονότητα στη Θράκη ο Έλληνας πρωθυπουργός, απαντώντας στον Ερντογάν ο οποίος μίλησε για «τουρκική μειονότητα. «Ξεκινώ με τις ευχαριστίες μου για την φιλοξενία που μας επιφυλάξατε σήμερα στην Άγκυρα. Είναι η τέταρτη συναντηθούμε στους τελευταίους 10 μήνες, κάτι που αποδεικνύει ότι μπορούμε να καθιερώσουμε ως γείτονες την προσέγγιση της αμοιβαίας κατανόησης, όχι ως εξαίρεση αλλά ως παραγωγική κανονικότητα κάτι που δεν αναιρείται από τις γνωστές διαφορές στις θέσεις μας. Κανονικότητα που διαμορφώνει και μία καλή καθημερινή πραγματικότητα. Και αυτό είναι το μήνυμα το οποίο εκπέμπουμε και σήμερα, ένα μήνυμα το οποίο θεμελιώσαμε προ λίγων μηνών στην σύνοδο που έλαβε χώρα στην Αθήνα Και με την υπογραφή της διακήρυξης των Αθηνών στη συνέχεια, οικοδομήθηκε με μεγάλη συστηματικότητά όπως είχαμε συμφωνήσει και με την ευθύνη των δύο υπουργών εξωτερικών: σε τρία επίπεδα στο πολιτικό διάλογο, στην θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Πιστεύω ότι είναι μία θετική εξέλιξη σε μία εποχή δύσκολή για την διεθνή ειρήνη και για την γενικότερη σταθερότητα στην περιοχή μας. Είναι πολύ σημαντικό ότι όπως είχαμε δρομολογήσει αυτή η προσέγγιση έχει οδηγήσει σε χειροπιαστά αποτελέσματα με αμοιβαίο όφελος» τόνισε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Βλέπουμε το θέμα της μειονότητας ως θέμα ανθρώπινης φιλίας μεταξύ των λαών. Προσβλέπουμε στην εκπλήρωση των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα. Να βρεθεί βιώσιμη λύση στο Κυπριακό για να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή. Κρατούμε ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας και η Τουρκία είναι υπόδειγμα στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, η Μονή της Χώρας άνοιξε ξανά σε λατρεία και επίσκεψη μετά από απόφαση του 2020 και αποδίδουμε μεγάλη σημασία να δοθεί στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Είναι ανοικτό για όλους. Θέλω να ευχαριστήσω πάλι τον αξιότιμο πρωθυπουργό και εύχομαι οι συνομιλίες μας να έχουν καλά αποτελέσματα για τις χώρες μας. Τον περιμένω ξανά στην Άγκυρα»» είχε σημειώσει νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος.

Στη συνέχεια ο Τούρκος πέροδερος έθεσε το θέμα της «τουρκικής μειονότητας στη Θράκη» και έκανε λόγο πως υπάρχει θέληση να λυθούν τα επιμέρους προβλήματα. Σχετικά με το Κυπριακό ζήτησε να επιτευχθεί μια «δίκαιη λύση». «Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να μιλήσει με πιο δυνατή φωνή για το θάνατο των 35.000 αμάχων», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος για τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς. «Αντιστασιακή οργάνωση η Χαμάς, δίνει μάχη για τα εδάφη της. Θα μας λυπούσε αν τη θεωρούσατε τρομοκρατική οργάνωση» υπογράμμισε ο Ερντογάν.

«Δεν υπάρχει πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όσο μεγάλο και να είναι, που να μην μπορεί να λυθεί», είπε ο Ερντογάν και τόνισε πως «εστιάζουμε στη θετική ατζέντα». «Χώρα υπόδειγμα η Τουρκία στην προστασίας της πολιτισμικής κληρονομιάς», είπε για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε Τζαμί, σημειώνοντας πως πρόκειται για απόφαση που ελήφθη το 2020. «Το Καρί Τζαμί είναι ανοιχτό για επίσκεψη από όλους», σημείωσε.

insider.gr