Βαλίτσες για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος ετοιμάζουν, ήδη, εκατοντάδες Ελληνες που θέλουν να πραγματοποιήσουν μία καλοκαιρινή… απόδραση με αφορμή την αργία της Δευτέρας.

Οι ξενοδόχοι σε ολόκληρη την Ελλάδα και, κυρίως, στους νησιωτικούς προορισμούς αναμένουν να δεχθούν το πρώτο μεγάλο κύμα αφίξεων με τις προκρατήσεις σε πολλές περιπτώσεις να έχουν ξεπεράσει το 90%, ήδη, από την προηγούμενη εβδομάδα. Φέτος μάλιστα προβλέπεται ότι η έξοδος θα είναι ιδιαίτερα μαζική, καθώς είναι πλέον προχωρημένος Ιούνιος και έχει ήδη προηγηθεί κύμα καύσωνα.

Με την ίδια ανυπομονησία περιμένουν τους τουρίστες και οι ξενοδόχοι στα νησιά των Βορείων Σποράδων, οι οποίοι μετά από την καθυστέρηση που σημειώθηκε με τα φετινά δρομολόγια ελπίζουν στην ανάκαμψη.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, όμως, η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου Μαίρη Διαμάντη αναφέρει ότι τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν φαίνονται ιδιαίτερα αισιόδοξα, καθώς οι προκρατήσεις για το τριήμερο είναι χαμηλές σε σχέση με άλλες χρονιές.

«Δυστυχώς δεν θα το φτάσουμε το 90%» είναι η δυσοίωνη πρόβλεψη της κ. Διαμάντη, η οποία ευελπιστεί ότι το ποσοστό πληροτήτων να ξεπεράσει το 70%.

Όπως αναφέρει για το τριήμερο υπάρχει μία κινητικότητα, αλλά πολύ μικρότερη σε σχέση αφενός με το τι περίμεναν οι ξενοδόχοι και αφετέρου με τα προηγούμενα χρόνια.

«Σε καμία περίπτωση δεν είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα. Υπάρχει το ενδιαφέρον, γίνονται τηλεφωνήματα, ρωτούν λεπτομέρειες, αλλά δυστυχώς δεν φτάνουν στην κράτηση» επισημαίνει η κ. Διαμάντη.

Λίγο καλύτερη παρουσιάζεται η εικόνα από το νησί του Παπαδιαμάντη, όπου όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ακης Τσαρούχης, οι κρατήσεις είναι «φουσκωμένες», αλλά υπάρχουν ακόμη κενά.

«Δεν έχουμε πλήρη εικόνα, αλλά υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη Σκιάθο και ελπίζουμε ότι όποιο κενό υπάρχει ίσως καλυφθεί, μέχρι τελευταία στιγμή» εξηγεί ο κ. Τσαρούχης επισημαίνοντας ότι στο γενικότερο πλαίσιο οι αφίξεις στη Σκιάθο κινούνται σε καλύτερο επίπεδο σε σχέση με πέρυσι, λόγω όμως των αυξημένων δρομολογίων του αεροδρομίου.

Την ίδια ώρα οι ξενοδόχοι έχουν να αντιμετωπίσουν τον «ανταγωνισμό» της βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπου τα ποσοστά κινούνται με ανοδική πορεία προκρατήσεων. Σύμφωνα με την έκθεση της AirDNA τόσο η Σκιάθος όσο και η Σκόπελος ανήκουν στα νησιά της Ελλάδας με τα μεγαλύτερα ποσοστά προκρατήσεων.

Συγκεκριμένα, στη Σκιάθο, το ποσοστό προκρατήσεων αγγίζει το 81% στην πλατφόρμα Aribnb. Το κόστος μίσθωσης για 3 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 290€ και αφορά κατοικία 40τμ. Αντίστοιχα, στη Σκόπελο, οι προκρατήσεις για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος αγγίζουν το 74% στην πλατφόρμα Aribnb. Το κόστος μίσθωσης για 3 διανυκτερεύσεις για μια συμβατική κατοικία ξεκινά από 230€ αφορά κατοικία 80τμ.

Σε κάθε περίπτωση, οι νησιώτες επαγγελματίες της Μαγνησίας έχουν εναποθέσει, πλέον, τις ελπίδες τους στον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όπου θα έχουν σταθεροποιηθεί και τα δρομολόγια των πλοίων, που είχαν ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν πολλές κρατήσεις μέσα στον Μάιο και τον Ιούνιο.

«Για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι καλύτερα τα πράγματα από την εικόνα που έχουμε τώρα. Θα δρομολογηθεί και το πλοίο από Θεσσαλονίκη, θα αυξηθούν και τα δρομολόγια από Μαντούδι και ελπίζουμε να γίνει κάτι και με τα δρομολόγια από τον Αγ. Κωνσταντίνο» σημειώνει η κ. Διαμάντη επισημαίνοντας ότι η καθυστέρηση στην ανάρτηση των δρομολογίων προκάλεσε μεγάλη ανασφάλεια στους επαγγελματίες.

Iωάννα Μπουροπούλου (Ταχυδρόμος)