Φωτιά και λάβρα είναι τα ενοίκια των μικρών διαμερισμάτων στον Βόλο για τα οποία ενδιαφέρονται κατά κύριο λόγο οι φοιτητές. Κάνοντας μια μικρή έρευνα στην πλατφόρμα ενοικίασης οικιών “spitogatos” θα δει κανείς ότι 300 ευρώ κοστίζουν σπίτια από 17-20τμ, δηλαδή ουσιαστικά για ένα μικρό δωμάτιο, που δίπλα από το κρεβάτι βρίσκεται η κουζίνα, έως και το πολύ 35 τμ, που πάλι αναφερόμαστε σε γκαρσονιέρες, δηλαδή ένας χώρος, κουζίνα και μπάνιο ή κουζίνα μεγάλη ενιαία με δωμάτιο κι ένα μικρό μπάνιο.

Στις περισσότερες δε των περιπτώσεων, τα εν λόγω μικρά διαμερίσματα είτε δεν έχουν θέρμανση, είτε αυτή γίνεται με air condition ενώ μιλάμε κυρίως για διαμερίσματα σε παλιές πολυκατοικίες στο Βόλο.

Μάλιστα οι τιμές δεν αλλάζουν σε σχέση με την περιοχή, καθώς 25-30 τμ διαμέρισμα κοστολογείται στο κέντρο του Βόλου 300 ευρώ και η ίδια τιμή ισχύει και για τη Νεάπολη, την περιοχή στην Γιάννη Δήμου ή και στη Ν. Ιωνία.

Φυσικά, τα προσφερόμενα διαμερίσματα δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες, ενώ όταν μιλάμε για διάρια εκεί η τιμή ξεκινά από τουλάχιστον 350 ευρώ και φτάνει τα 400-450 ή και 500 ευρώ, εάν πρόκειται για καινούργιο διαμέρισμα.

Σύμφωνα δε και με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Οικονομικός Ταχυδρόμος τα ενοίκια στη Μαγνησία έχουν αυξηθεί κατά 7,5% σε έναν μόλις χρόνο, καθώς το Β’ τρίμηνο του 2023 η τιμή ανέρχεται στα 6,88 ευρώ ανά τμ, όταν το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι ήταν στα 6,4 ευρώ.

Με αυτές τις τιμές και με το δεδομένο πως το έξοδο δεν είναι μόνο το ενοίκιο, αλλά και λογαριασμοί, όπως και η διατροφή και ένδυση, αλλά και διάφορα απρόοπτα έξοδα, καταλαβαίνει κανείς πως μία οικογένεια για να ενοικιάσει στο παιδί της στον Βόλο ένα διαμέρισμα για να ξεκινήσει ή να συνεχίσει τις σπουδές του χρειάζεται έναν τουλάχιστον μισθό και μάλιστα πολύ αυξημένο από τον κατώτατο!

Εκτός όμως από τις τιμές, που είναι απλησίαστες και για τους φοιτητές και τις οικογένειές του, πρόβλημα υπάρχει και με τη διαθεσιμότητα των σπιτιών, μιας και πολλά αδιάθετα διαμερίσματα, ανακαινίστηκαν και ενοικιάζονται σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ο συνδυασμός των τιμών και της έλλειψης οικιών κάνει τη ζωή δύσκολη και στους φοιτητές, αλλά και στους εργαζόμενους, που δεν μπορούν να βρουν ένα διαμέρισμα είτε να μετακομίσουν μόνοι τους ή με την οικογένειά τους και μάλιστα ένα διαμέρισμα που να μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, ανάλογα και με τον μισθό τους.

Ήδη μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών των πανελλαδικών εξετάσεων και πολλοί γονείς έχουν καταφθάσει στον Βόλο για να βρουν σπίτι στα παιδιά τους, που λόγω των βαθμών τους είναι εξασφαλισμένη η εισαγωγή τους στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η απόγνωσή τους είναι μεγάλη και εκφράζεται κάθε φορά, που ζητούν οδηγίες για τις οδούς ή ρωτούν περαστικούς εάν γνωρίζουν κάποιο προσφερόμενο διαμέρισμα.

magnesianews.gr