Κατόπιν της αίτησης λήψεως ασφαλιστικών μέτρων που κατατέθηκε από την «Πρωτοβουλία Πολιτών Ξυνονερίου»  ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καρδίτσας, και της συζήτησης της αιτήσεως κατ’ αντιμωλίαν των διαδίκων,  εξεδόθη προσωρινή διαταγή της Δικαστή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καρδίτσας, σύμφωνα με την οποία απαγορεύτηκε η εγκατάσταση και λειτουργία κεραιοδιάταξης κινητής τηλεφωνίας επί πυλώνα ύψους 30 μέτρων εντός του οικιστικού ιστού της Τοπικής Κοινότητας Ξυνονερίου του Δήμου Καρδίτσας.   Η συζήτηση της κύριας αίτησης θα πραγματοποιηθεί την 25-2-2025.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στην ενημέρωση από την Πρωτοβουλία Πολιτών του χωριού: «Το δικαστήριο διέκρινε ότι υφίσταται κατεπείγον κίνδυνος από την εγκατάσταση και λειτουργία της εν λόγω κεραιοδιάταξης στο κέντρο του Ξυνονερίου, καθώς παραβιάζεται η αρχή της προφύλαξης, με άμεσο κίνδυνο προσβολής της υγείας ημών των αιτούντων κατοίκων αλλά και του επισκεπτόμενου το χωριό κοινού από την εκπομπή της ακτινοβολίας αλλά και από τον υπαρκτό κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων». Υπενθυμίζεται ότι σε απόσταση πολύ λίγων μέτρων από το σημείο εγκατάστασης της κεραιοδιάταξης και εντός δέσμης ακτινοβολίας της, βρίσκονται χώροι συνάθροισης κοινού, ευαίσθητες χρήσεις, σπίτια με κατοίκους που ανήκουν σε ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες

Οι κάτοικοι που συνέλεξαν υπογραφές, ευχαριστούν την ελληνική δικαιοσύνη, καθώς, όπως τονίζουν,  με άμεση ενέργεια προστάτευσε για άλλη μια φορά, όπως επιβάλλεται, τη δημόσια υγεία.  Μεταξύ άλλων, επισημαίνουν: «Καθώς – εξ όσων γνωρίζουμε – πρόκειται για την πρώτη απαγόρευση λειτουργίας κεραίας κινητής τηλεφωνίας με δικαστική απόφαση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ευχόμαστε, όσα βιώσαμε τον τελευταίο μήνα εμείς οι κάτοικοι του Ξυνονερίου, να μην αναγκαστούν να τα ζήσουν κάτοικοι άλλων κοινοτήτων / οικισμών της Θεσσαλίας. Σε περίπτωση, όμως, που δεν έχουν λάβει το μάθημά τους όσοι εξακολουθούν να θεωρούν, ως βιώσιμες, τακτικές μονομερών ενεργειών χωρίς την προηγούμενη εξασφάλιση της κοινωνικής συναίνεσης των τοπικών κοινοτήτων, στέλνουμε προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα του αγώνα και της νίκης:

  • Η περιπέτεια στην οποία αναγκαστήκαμε να μπούμε, δεδομένα απέχει πολύ από την ήρεμη καθημερινότητα που επιθυμούμε έχοντας επιλέξει να ζούμε στην ύπαιθρο. Το ίδιο φανταζόμαστε ισχύει για όλους τους χωριανούς που κατοικούν στη Θεσσαλική ύπαιθρο.
  • Ωστόσο, όταν χρειάστηκε να αγωνιστούμε, μόνο ένας μήνας αγώνα αποδείχθηκε αρκετός για την πρώτη νίκη – ανατροπή (γράφαμε 1η Ιουνίου 2024, ότι η μόνη αποδεκτή αρχή και μόνη αποδεκτή κατάληξη του προβλήματος που μας βρήκε και αναστάτωσε τη ζωή μας είναι: απ’ την αρχή το κατέβασμα του διακόπτη της κεραιοδιάταξης και στο τέλος, η απεγκατάστασή της.

Να σημειωθεί ότι ο πληρεξούσιος δικηγόρος κ. Αναστάσιος Κοσμάς  έχει κοινοποιήσει νομίμως την άνω αίτηση μετά της προσωρινής διαταγής στην εν λόγω εταιρεία τηλεπικοινωνιών και πρόκειται να κοινοποιήσει και σε όσους έχουν έννομο συμφέρον για παρέμβαση υπέρ της Πρωτοβουλίας Πολιτών Ξυνονερίου στη δίκη.

ertnews.gr