Όλο και «φουντώνουν» οι ελλείψεις φαρμάκων τόσο στη Μαγνησία, όσο και πανελλαδικά, προκαλώντας σημαντικές αρρυθμίες στην εξυπηρέτηση των ασθενών. Από την πλευρά τους τα φαρμακεία κάνουν καθημερινά αγώνα δρόμου προκειμένου να εξασφαλίσουν στους πελάτες τους το απαραίτητο αγαθό που λέγεται φάρμακο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, συνολικά λείπουν 400 κωδικοί φαρμάκων. Το φαινόμενο των ελλείψεων είναι διαχρονικό, αλλά το τελευταίο διάστημα έχει λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν φαρμακοποιοί του Βόλου, «ανοίγουμε το πρωί τα φαρμακεία μας και έχουμε το άγχος να βρούμε τα φάρμακα που περιμένουν οι πελάτες μας, καθώς οι συνταγές, οι οποίες περιμένουν να εκτελεστούν, είναι «βουνό»».

Και βέβαια με 400 κωδικούς φαρμάκων να λείπουν, δύσκολα μπορεί να βρει κάποιος μια κατηγορία πάθησης που να μη λείπει το φάρμακο.

Για το θέμα μίλησε στο formedia radio 99,8 ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης, που ανέφερε πως «το υπουργείο Υγείας προέβη σε κάποιες ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος, αλλά αποτελέσματα ακόμη δεν έχουμε δει. Εμείς είμαστε αντιμέτωποι με τις ελλείψεις φαρμάκων και βρισκόμαστε καθημερινά σε έναν αγώνα για να βρούμε τα φάρμακα που χρειάζονται οι ασθενείς.

Λόγω του διαδικτύου, έχουμε τη δυνατότητα να μπορούμε να ξέρουμε πότε έλαβε ένα φάρμακο ο ασθενής και πότε πρέπει να το προμηθευτεί ξανά. Και όταν έρχεται η στιγμή που απευθύνεται σε εμάς ο ασθενής για να του δώσουμε το φάρμακο, το οποίο λαμβάνει κάθε μήνα, και δεν υπάρχει να του το δώσουμε, τι κάνουμε τότε; Τα φαρμακεία είναι ο τελευταίος κρίκος μιας αλυσίδας που αρχίζει από τους εισαγωγείς, για τη διάθεση του φαρμάκου.

Όμως όλοι απευθύνονται στα φαρμακεία και όχι στις εταιρείες που κάνουν τις εξαγωγές των φαρμάκων για να έχουν περισσότερα έσοδα. Και οι εξαγωγές είναι νόμιμες, αλλά η πολιτεία θα έπρεπε να φροντίσει να εφαρμόζονται οι δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μη λείπουν φάρμακα στη χώρα μας».

Ο κ. Ματσιόλης σημείωσε μάλιστα πως για τις επιχειρήσεις πλησιάζει ο λογιστικός έλεγχος με τις απογραφές και τις άδειες στο προσωπικό, οπότε αυτό μπορεί να οξύνει το ζήτημα των ελλείψεων.

Ο πρόεδρος των φαρμακοποιών πρόσθεσε πως «ελλείψεις φαρμάκων πέρα από τις ευρύτερες κατηγορίες παθήσεων υπάρχουν και για τις ιώσεις και λοιμώξεις της τρέχουσας περιόδου. Επίσης το τοπίο είναι ευμετάβλητο, για παράδειγμα για δύο εβδομάδες δεν είχαμε πολύ γνωστό φάρμακο για τη σπαστική κολίτιδα και τελικά βρέθηκε».

Λόγω των ελλείψεων οι φαρμακοποιοί αναγκάζονται να μοιράζονται ακόμη και το ένα κουτί στα δύο για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους. Επίσης, αυτή την περίοδο είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί το σιρόπι Ντεπόν που χρησιμοποιείται για τις ιώσεις των παιδιών, λοιμώξεις οι οποίες βρίσκονται σε έξαρση αυτή την περίοδο.

e-thessalia.gr