Aύξηση του ιικού φορτίου καταγράφηκε στα λύματα της Περιφέρειας Αττικής, όπως ανέφερε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, δηλώνοντας ότι «η πραγματικότητα δείχνει ότι τον τελευταίο μήνα είχαμε πολύ μεγάλη αύξηση στο γενικό φορτίο στα λύματα τόσο του κοροναϊού, όσο και άλλων αναπνευστικών ιών όπως η γρίπη τύπου Α και του συγκυτιακού ιου».

Όπως είπε στην ΕΡΤ, φέτος το κύμα αύξησης του ιικού φορτίου ήρθε αργότερα σε σχέση με πέρυσι και ίσως αιτία είναι οι πολύ καλές καιρικές συνθήκες.

Διπλασιάστηκε η κατανάλωση κοκαΐνης τις γιορτές
Αναλύοντας τα ευρήματα στα λύματα της Περιφέρειας Αττικής ο Νίκος Θωμαΐδης εστίασε επίσης στην αύξηση των ναρκωτικών ουσιών που παρατηρείται τις μέρες των εορτών.

Σχολιάζοντας την αύξηση των ναρκωτικών ουσιών και της κοκαΐνης συγκεκριμένα, τόνισε ότι την περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα η χρήση εκτινάσσεται και σχεδόν διπλασιάζεται. «Είναι δεδομένο ότι μέσα στις γιορτές κι αυτό το έχουμε αποδείξει σε διάφορες εργασίες και δημοσιεύσεις, γίνεται κατάχρηση» τόνισε ο καθηγητής.

«Η πανδημία και η παρατεταμένη οικονομική κρίση που έρχεται από το παρελθόν έχει αποτυπώσει στα λήμματα μια αλλαγή συμπεριφοράς. Η αύξηση χρήσης ψυχοφαρμάκων αλλά και διεγερτικών είναι αποτέλεσμα μιας παρατεταμένης πίεσης στον κόσμο», συμπλήρωσε.

Μεγάλη διασπορά του κοροναϊού στην κοινότητα της Θεσσαλονίκης και παράλληλη αύξηση του ιικού φορτίου της γρίπης, τεκμηριώνουν οι μετρήσεις των τελευταίων εβδομάδων στα αστικά απόβλητα της πόλης, στην έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η μέση εβδομαδιαία τιμή του φορτίου -από την Πέμπτη 21/12 έως την Τετάρτη 27/12- παρουσίασε αύξηση 45% σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης εβδομάδας (4/12 -20/12). Η αύξηση αυτή προστέθηκε στο ήδη υψηλό επίπεδο φορτίου των τελευταίων εβδομάδων.

Η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ σημειώνει ότι «από τις 8/12 παρατηρείται συστηματική αυξητική τάση του ιικού φορτίου του Sars-CoV-2 στα λύματα της Θεσσαλονίκης», ενώ «στο διάστημα 22/12 – 27/12 η νέα σημαντική αύξηση στο ιικό φορτίο του Sars-CoV-2 υποδηλώνει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, της οποίας η επίπτωση εκτιμάται σε πάνω από 300 εισαγωγές την εβδομάδα στα νοσοκομεία της πόλης».

Συστάσεις του ΕΟΔΥ

1. Είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον Covid, καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας ανω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα – όπως συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

2. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιούμε μάσκα προστασίας σε όλους χώρους υγειονομικών μονάδων (π.χ. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων καθώς και σε κλειστές Δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς.

3. Ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομαδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα), επί συμπτωμάτων, να αναζητούν έγκαιρα ιατρικές συμβουλές, με σκοπό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και άμεση χορήγηση θεραπείας.

4. Είναι απαραίτητο τα άτομα που διαβιούν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και λοιπές κλειστές δομές ευάλωτου πληθυσμού να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να εμβολιάζονται κατά της γρίπης και του Covid με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.

5. Επιπλέον, συστήνεται ισχυρά να τηρούνται από τον γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού: υγιεινή των χεριών, συστηματικος αερισμός κλειστών χώρων, απομόνωση επί συμπτωμάτων, συνεχή χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.

in.gr