Άρον άρον έφυγε από την G7 η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, λόγω της φονικής κακοκαιρίας στην περιφέρει Εμίλια Ρομάνια.

«Αποφάσισα να επιστρέψω στην Ιταλία. Ειλικρινά, δεν μπορώ να μείνω τόσο μακριά από την Ιταλία σε μια τόσο δύσκολη στιγμή. Μετά από δύο μέρες και περισσότερες, η συνείδησή μου απαιτεί να επιστρέψω», είπε σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι είχε ενημερώσει τους άλλους ηγέτες της G7.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, η Μελόνι ευχαρίστησε τους ηγέτες της G7 και όλους από άλλες χώρες που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην Ιταλία και σε όσους επλήγησαν από τις πλημμύρες.

Την Τρίτη συνεδριάζει, στη Ρώμη, το υπουργικό συμβούλιο, για να εγκρίνει έκτακτα μέτρα στήριξης των πληγέντων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έχασαν την ζωή τους δεκαπέντε άνθρωποι και μέχρι τώρα αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, εξαιτίας των καταστροφών, πάνω από 36.000 άνθρωποι. Οι υλικές ζημιές, υπολογίζονται σε πέντε δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά το ποσό αυτό είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί.

«Επιτέλους βγήκε ο ήλιος, η κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται. Μεγάλο μέρος της πόλης Τσεζένα, για παράδειγμα, αύριο ελπίζω ότι θα έχει καθαρίσει από τις λάσπες» δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Rtl 102.5, ο περιφερειάρχης της Εμίλια Ρομάνια, Στέφανο Μπονατσίνι. Όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, όμως, στην όλη περιοχή ο κίνδυνος νέων κατολισθήσεων παραμένει πολύ υψηλός.

Προς το παρόν, τέλος, οι αρμόδιες αρχές αποφάσισαν να παρατείνουν την κατάσταση ύψιστου συναγερμού μέχρι και αύριο, αν και σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, τις επόμενες ώρες αναμένονται μόνον ασθενείς βροχοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μπολόνια.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ