Να αντιμετωπίσει σκληρά και χωρίς ενδοιασμούς τις διαδηλώσεις στο Ιράν κάλεσε χθες την κυβέρνηση ο επικεφαλής της χθεσινής προσευχής και σημαίνων σιίτης κληρικός, ιμάμης Μοχάμαντ Τζαβάντ Χατζ Αλί Ακμπαρί, την ώρα που περισσότεροι από 83 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από αστυνομικά πυρά τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

«Η ασφάλειά μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Ο ιρανικός λαός απαιτεί την παραδειγματική τιμωρία των βάρβαρων αυτών ταραχοποιών. Ο λαός απαιτεί τη διαλεύκανση του θανάτου της Μαχσά Αμίνι προκειμένου οι εχθροί μας να μην εκμεταλλευθούν το ατυχές αυτό περιστατικό», δήλωσε ο ιμάμης Ακμπαρί, μιλώντας χθες το πρωί ενώπιον μεγάλου πλήθους πιστών.

Η 22χρονη Αμίνι, από την κουρδική πόλη Σακέζ του Ιράν, συνελήφθη στα μέσα του μήνα από άνδρες της αστυνομίας ηθών εξαιτίας της «ακατάλληλης ενδυμασίας», επειδή η νεαρή γυναίκα δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα. Η αστυνομία ηθών επιβάλλει τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες ακόμη και σε πόλεις όπου η πλειονότητα των κατοίκων δεν είναι σιίτες, όπως οι κουρδικές κοινότητες στα σύνορα με το Ιράκ.

Ο θάνατος της Αμίνι –ενώ βρισκόταν υπό κράτηση– προκάλεσε κύμα διαδηλώσεων σε όλη σχεδόν τη χώρα. Τέτοια ένταση έχει να καταγραφεί στους δρόμους των ιρανικών πόλεων από το 2019, στις διαδηλώσεις με αφορμή την αύξηση των τιμών καυσίμων. Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η ανθρωπιστική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι διαθέτει αντίγραφο από κρατική εγκύκλιο του γενικού επιτελείου στρατού του Ιράν, το οποίο διατάζει τις τοπικές αρχές ιρανικών επαρχιών να «αντιμετωπίσουν αποφασιστικά» τους διαδηλωτές, τους οποίους περιγράφει ως «ταραξίες και αντεπαναστάτες». Παρά τον αυξανόμενο αριθμό νεκρών, όμως, οι διαδηλώσεις συνεχίσθηκαν όλη την εβδομάδα, με πολλούς διαδηλωτές να ζητούν την παραίτηση του προέδρου Ραϊσί και την πτώση του θρησκευτικού καθεστώτος.Τσουνάμι διαμαρτυρίας πνίγει το Ιράν-1

Η αστυνομία διατείνεται πως η Αμίνι πέθανε από ανακοπή καρδιάς και ότι δεν κακοποιήθηκε ενώ κρατείτο. Η οικογένειά της αμφισβητεί, όμως, την εκδοχή των Αρχών, υποστηρίζοντας ότι η 22χρονη υπέστη βίαιο ξυλοδαρμό από την αστυνομία ηθών, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που βρίσκονταν την ώρα εκείνη στο αστυνομικό τμήμα.

Σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει το κύμα διαμαρτυρίας, που έχει μεταφερθεί ακόμη και στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, με ομάδες της πρώτης κατηγορίας του ιρανικού πρωταθλήματος να αγωνίζονται με πένθιμα διακριτικά στις φανέλες τους προς τιμήν της Αμίνι, το καθεστώς διέκοψε την πρόσβαση των χρηστών στις εφαρμογές επικοινωνίας WhatsApp και Instagram, που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν για τη διοργάνωση διαδηλώσεων.

Εμπόδια στο Διαδίκτυο

Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο ήταν και αυτή περιορισμένη χθες. Πολλοί κάτοικοι της πρωτεύουσας επέλεξαν να εκδηλώσουν την οργή τους βγαίνοντας στα παράθυρα και φωνάζοντας το σύνθημα: «Θάνατος στον δικτάτορα!». Φοιτητικές διαδηλώσεις για τη δολοφονία της 22χρονης σημειώθηκαν χθες το πρωί στο Πανεπιστήμιο του Σιράζ, στα νότια της χώρας.

Στην προσπάθειά της να μετατοπίσει το ενδιαφέρον του κοινού από τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις, η κυβέρνηση της Τεχεράνης διεξήγαγε τις τελευταίες δύο ημέρες τις μεγαλύτερες στρατιωτικές επιχειρήσεις των τελευταίων δέκα ετών με στόχο ιρανικές – κουρδικές ανταρτικές οργανώσεις που διατηρούν τα ορμητήριά τους εντός του ιρακινού εδάφους.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν της Τεχεράνης, πυραυλικές δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης έπληξαν στόχους ιρανικών κουρδικών τρομοκρατικών οργανώσεων στα κρησφύγετά τους στο βόρειο Ιράκ.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ