Τρία νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 1.132.716 ευρώ δημοπρατούνται το επόμενο διάστημα από τον Δήμο Μετεώρων.

Ο Δήμαρχος Μετεώρων Λευτέρης Αβραμόπουλος μαζί με την Πρόεδρο της Επιτροπής Διαχείρισης του Προγράμματος Leader της ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε. Λίλα Μπαντέκα – Νάνη υπέγραψαν τις τρεις προγραμματικές συμβάσεις που αφορούν τα έργα με τίτλο:

- «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ Τ.Κ ΑΓΝΑΝΤΙΑΣ, ΚΑΛΟΜΟΙΡΑΣ»

- «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ, ΚΛΕΙΝΟΒΟΥ Τ.Κ. ΘΕΟΠΕΤΡΑΣ»

- «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ Τ.Κ. ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ»

Ο Δήμαρχος Μετεώρων Λευτέρης Αβραμόπουλος μετά το πέρας των υπογραφών των προγραμματικών συμβάσεων έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα υπέγραψα τρεις σημαντικές προγραμματικές συμβάσεις που οδηγούν αντίστοιχα σε τρία νέα έργα που χρηματοδοτούνται μέσα από το τοπικό πρόγραμμα CLLD/LEADER. Τα δύο έργα αφορούν στη βελτίωση αγροτικών δρόμων συνολικού μήκους 6,3 χλμ που οδηγούν σε αγροτικές και κτηνοτροφικές μονάδες σε τοπικές κοινότητες του Δήμου μας. Ενώ το τρίτο έργο αφορά την ανάπλαση του κέντρου της Βασιλικής. Το πρόγραμμα LEADER διαχρονικά αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής περιφέρειας και για το λόγο αυτό από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας έχουμε βάλει ως στόχο την ταχεία απορρόφηση και αξιοποίηση όλων των σχετικών διαθέσιμων κονδυλίων για τη στήριξή των χωριών μας. Συνεχίζουμε να επενδύουμε σε έργα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων των χωριών μας».

Στοιχεία των έργων

Το έργο «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ Τ.Κ ΑΓΝΑΝΤΙΑΣ, ΚΑΛΟΜΟΙΡΑΣ» αφορά τους παρακάτω δρόμους:
- ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΓΝΑΝΤΙΑΣ (ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΧΑΣΙΩΝ)

Δρόμος μήκους 1.172,43 μέτρων.

- ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΛΟΜΟΙΡΑΣ (ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ)

Δρόμος 1 μήκους 287,91 μέτρων.

Δρόμος 2 μήκους 720,39 μέτρων.

Το έργο «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ, ΚΛΕΙΝΟΒΟΥ Τ.Κ. ΘΕΟΠΕΤΡΑΣ» αφορά τους παρακάτω δρόμους:
- ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ

Θέση Παρασπόρια 1 δρόμος μήκους 463,06 μέτρων.

Θέση Παρασπόρια 2 δρόμος μήκους 60,00 μέτρων.

Θέση Μύλος δρόμος μήκους 224,71 μέτρων.

Θέση Σγάρες δρόμος μήκους 565,96 μέτρων.

Θέση Σγάρες 1 δρόμος μήκους 369,24 μέτρων.

Θέση Αβακούμ 1 δρόμος μήκους 306,3 μέτρων.

-ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ

Δρόμος μήκους 312,15 μέτρων.

- ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΕΟΠΕΤΡΑΣ

Δρόμος μήκους 631,11 μέτρων.

- ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΛΥΚΟΜΗΛΙΑΣ

Δρόμος μήκους 270,08 μέτρων.

- ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΛΕΙΝΟΥ (Οικισμός Αμπελίων)

Δρόμος μήκους 891,83 μέτρων.

Το έργο με τίτλο: «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ Τ.Κ. ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ» περιλαμβάνει τις εξής εργασίες:

1. Θα γίνει επικάλυψη (πλευρική) του πλακοσκεπούς με αργολιθοδομή μιας ορατής όψης που το ύψος θα κυμαίνεται από 0,30 μ μέχρι 0,90 μ ανάλογα με τα διαμορφωμένα υψόμετρα , για καλυφθούν οι επιφάνειες σκυροδέματος και να εγκιβωτιστεί η πλακόστρωσή του, που θα γίνει με ακανόνιστες πέτρες τύπου Άρτας ή άλλη παρόμοια , και πλάκες πεζοδρομίου βοτσαλωτές και κυβολίθους. Επίσης θα δημιουργηθούν προσβάσεις με ράμπες (λόγω των υψομέτρων) οι οποίες θα πλακοστρωθούν με τα ίδια υλικά. Λόγω θέσης ,του μήκους και το πλάτος περίπου 4,00μ μετά την ανάπλαση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν πεζόδρομος από τους κατοίκους. Επίσης θα τοποθετηθούν καθίσματα και ζαρντινιέρες με διάφορα φυτά, θα βαφούν τα υπάρχοντα φωτιστικά και θα αντικατασταθούν η κεφαλή του φωτιστικού σώματος με άλλη παραδοσιακού τύπου όπως φαίνεται στο σχέδιο .

2. Στους δρόμους που εφάπτονται με τον πλακοσκεπή δεξιά και αριστερά του δρόμου θα γίνει κοπή της ασφάλτου με ειδικό μηχάνημα διατηρώντας το πλάτος της στρώσης κυκλοφορίας των οχημάτων (άσφαλτος), κάνοντας γενικές εκσκαφές περίπου 0,50μ του κοινόχρηστου χώρου μέχρι τις υπάρχουσες περιφράξεις. Σε συνέχεια επί της εκσκαφής θα κατασκευαστεί επίχωμα 0,30μ από αμμοχάλικο, μια στρώση από άοπλο σκυρόδεμα C12/15 πάχους 0,10μ και επίστρωση με κυβόλιθους στο ίδιο επίπεδο με την άσφαλτο. Τα τμήματα στις διασταυρώσεις που θα διαστρωθούν οι κυβόλιθοι θα τοποθετηθούν με τσιμεντοκονίαμα. Σε όλο το μήκος του πλακοσκεπή δεξιά και αριστερά όπου συγκεντρώνονται τα όμβρια ύδατα ,θα κατασκευαστούν φρεάτια με χυτοσιδηρά καλύμματα και θα διανοιχθούν οπές στο πλακοσκεπή για την διοχέτευση των όμβριων υδάτων.

3. Στο διαμορφωμένο χώρο με πράσινο που βρίσκεται έναντι του Δημοτικού σχολείου θα γίνει ενοποίηση των γύρων χώρων πλακοστρώνοντας και τους δρόμους μετατρέποντάς τους σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, πλακόστρωση των υπαρχόντων πεζοδρομίων και κάποιων διαδρόμων με πέτρα τύπου Άρτας ή άλλη παρόμοια και κυβολίθους.

4. Στο χώρο πρασίνου πλησίον στην αποθήκη συνεταιρισμού από την μεριά της αποθήκης θα δημιουργηθεί μια νησίδα πρασίνου με το κατάλληλο σύστημα άρδευσης και πεζοδρομίου με πρόχυτα κράσπεδα ,το πεζοδρόμιο θα πλακοστρωθεί με κυβόλιθους. Ενώ στο πράσινο θα γίνει ανάπλαση με πλακόστρωση του χώρου γύρο από την βρύση και κάποιοι διάδρομοι με πέτρα τύπου Άρτας ή άλλη παρόμοια και κυβολίθους, για την διευκόλυνση της κίνησης στοπράσινο και βελτίωση της αισθητικής. Μέσα στο χώρου του πρασίνου θα δημιουργηθεί μια παιδική χαρά σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζει η Υπουργική Απόφαση 28492/2009 όπως αυτή τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε, καθ’ υπόδειξη της υπηρεσίας.