Διαφάνεια και αμεροληψία χρειάζεται το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπως ανέφερε μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και πρώην Πρύτανης του ΠΘ κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, ο οποίος αναφέρθηκε στα λάθη που υπέπεσε η πρυτανική αρχή και ο μέχρι σήμερα Πρύτανης κ. Ζήσης Μαμούρης, που έφεραν αναστάτωση στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Ο κ. Γουργουλιάνης υπογράμμισε πως είναι λάθος το γεγονός ότι κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό τα ονόματα των 22 ανθρώπων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να είναι στο Συμβούλιο της Διοίκησης ως εξωτερικά μέλη και σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι το Πανεπιστήμιο χρειάζεται και την εξωστρέφεια.

Γνωρίζοντας πολύ καλά τις διαδικασίες, αλλά και τη διοίκηση του ΠΘ καθώς έχει διατελέσει έξι χρόνια ως Αντιπρύτανης και πέντε ως Πρύτανης ο κ. Γουργουλιάνης είναι ο μακροβιότερος στη Διοίκηση του ΠΘ σχολίασε όμως πως τη θητεία του αυτή, δεν την θεωρεί τόσο σημαντική όσο την ιδιότητα του γιατρού.

«Απορώ μερικές φορές γιατί το έκανα, γιατί χρεώθηκα και έκανα πράγματα που αρκετές φορές δεν μου ήταν ευχάριστα. Έχω καλύτερα την αίσθηση στην Κλινική της ομάδας κι αυτό μ’ αρέσει πολύ, μια ομάδα με έναν στόχο. Είναι κάτι άλλο πολύ πιο γοητευτικό. Το Πανεπιστήμιο και ένα τόσο μεγάλο Πανεπιστήμιο όπως έχει γίνει, είναι δύσκολο να γίνει ομάδα. Το έκανα και αυτό χωρίς να χάσω και το Νοσοκομείο. Είχα εξαιρετικούς αντιπρυτάνεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γουργουλιάνης.

Ο Ζήσης Μαμούρης υπέστη φθορά- Τι έφταιξε

Προσπαθώντας να αναλύσει την απόφαση της ακαδημαϊκής κοινότητας που άφησε τελείως εκτός διοίκησης τον νυν Πρύτανη κ. Μαμούρη, ο κ. Γουργουλιάνης σημείωσε ότι ο πρύτανης χρεώνεται τα πάντα. «Χρεώθηκε προβλήματα και δυσλειτουργίες που ουσιαστικά μπορεί και οι συνεργάτες του να μην τα αντιμετωπίσανε, αλλά εκείνος τα χρεώθηκε. Ουσιαστικά υπέστη μια μεγάλη φθορά που φαινότανε καθώς πηγαίναμε στις εκλογές», είπε ο Καθηγητής, ενώ υπογράμμισε πως ήταν λάθος να κρατηθούν ως επτασφράγιστο μυστικό τα ονόματα των 22 εξωτερικών μελών που έθεσαν εαυτόν στη διάθεση του Πανεπιστημίου για εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης.

«Υπήρχε ένας διάλογος στην πανεπιστημιακή κοινότητα πλησιάζοντας ο καιρός που πηγαίνοντας στις εκλογές ότι δεν ανακοινώθηκαν. Ήταν κάτι σημαντικό να ξέρουμε, γιατί ο επόμενος πρύτανης θα βγει από τις ψήφους και αυτών των ανθρώπων. Δεν έγινε διάλογος για σοβαρά θέματα», υποστήριξε ο κ. Γουργουλιάνης, ο οποίος σημείωσε για τη θέση του Πρύτανη πως από τη στιγμή που δεν εκλέγεται από τη βάση, ο κ. Μπιλλίνης που έλαβε τις περισσότερες ψήφους, είναι λογικό να είναι ο επόμενος Πρύτανης.

Το μείζον όμως ζήτημα που ταλάνισε και ταλανίζει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι το θέμα των Ινστιτούτων και η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια και οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν.

«Πιστεύω ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο, δηλαδή ο κ. Μαμούρης σε αλληλογραφία επίσημη κατηγορήθηκε ότι και ο ίδιος είχε κρίνει και είχε πάρει προγράμματα και δεν απάντησε στην ουσία. Όλα αυτά έπαιξαν ρόλο. Το Πανεπιστήμιο είναι πριν από μας και θα είναι και μετά από μας, επομένως δεν είμαστε το Πανεπιστήμιο εμείς, το Πανεπιστήμιο είμαστε όλοι μαζί. Αυτό δίχασε. Δεν μπορείς με γρήγορες διαδικασίες να επιλέγεις τρόπους που η αμεροληψία είναι κάτι που συζητιέται και αμφισβητείται. Έπαιξε έναν ρόλο που ακόμη δεν λύθηκε. Έχουμε υποθέσεις που είναι στα Δικαστήρια, αντιπαραθέσεις στο πανεπιστήμιο, ήταν μια κακή στρατηγική. Δεν υπάρχει ένταση, οι άνθρωποι που χειρίστηκαν τα θέματα μέχρι τώρα ουσιαστικά βγήκαν εκτός», υπογράμμισε ο κ. Μαμούρης συμπληρώνοντας πως πολλοί είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους, όπως και η κ. Ανδρέου, σύζυγος του κ. Γουργουλιάνη, η οποία εξελέγη στο Συμβούλιο Διοίκησης.

«Και η κ. Ανδρέου είχε εκφράσει εδώ και μήνες εγγράφως διαφωνίες σε θέματα ουσίας στη διοίκηση του Πανεπιστημίου, δεν είναι όμως θέμα προσωπικό. Αυτό που πρέπει να αλλάξει δεν είναι στα πρόσωπα αλλά στις αρχές. Δεν μπορεί να κατηγορείται ο Πρύτανης για μεροληψία ή για αδιαφάνεια ότι δεν έχουμε δώσει τα ονόματα. Η διαφάνεια και η αμεροληψία πρέπει να επικρατήσουν. Έγιναν λάθη στρατηγικής, δεν καταλογίζω προθέσεις. Και το εκλογικό σώμα με ευρεία πλειοψηφία έδωσε στον κ. Μπιλλίνη τη δυνατότητα να προχωρήσει τη λειτουργία του Πανεπιστημίου», σημείωσε ο κ. Γουργουλιάνης.

Ζήτημα ποιοι θα είναι εξωτερικά μέλη στο Συμβούλιο Διοίκησης

Πέραν από τις εκλογές, ο κ. Γουργουλιάνης εξέφρασε και την ανησυχία του για τον τρόπο που θα λειτουργήσει το νέο Συμβούλιο Διοίκησης, καθώς θα υπάρχουν πέντε μέλη εξωτερικά.

«Οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου είναι οι περισσότερες που έχει η Σύγκλητος, η Επιτροπή Ερευνών, είναι ένα παντοδύναμο όργανο. Ο πρύτανης προεδρεύει σε αυτό , αλλά ταυτόχρονα ελέγχεται. Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος των ανθρώπων στο Συμβούλιο γιατί δεν την γνωρίζουν καν. Τα εξωτερικά μέλη θα είναι από την κοινωνία. Έχω ανησυχία για το πως θα λειτουργήσει. Θέλω να μάθουμε ποιοι είναι οι εξωτερικοί, γιατί είναι καθοριστικό. Πρέπει να είναι άνθρωποι που θέλουν να προσφέρουν και μπορούν», υπογράμμισε ο ίδιος τονίζοντας πως ο ίδιος θα προτιμούσε να έχουν βγει οι έξι και να γίνει μετά η στρατολόγηση των εξωτερικών μελών. Όμως αφού η διαδικασία έγινε παράλληλα θα έπρεπε να είναι γνωστά τα ονόματα.

Τέλος, ο κ. Γουργουλιάνης αναφέρθηκε και στην εξωστρέφεια που πρέπει να δείχνει το Πανεπιστήμιο, λέγοντας ότι επί δικής του θητείας υπήρχε κάθε μήνα ένα ενημερωτικό προς τα μέσα με τις δράσεις του, όμως επεσήμανε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της μέχρι σήμερα Διοίκησης ήταν το θέμα των προγραμμάτων της Περιφέρειας, καταλογίζοντας στη Διοίκηση έλλειψη διαφάνειας και διαλόγου.

magnesianews.gr