Η πορεία των τιμών θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης και δεν είναι τυχαίο πως Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ «μονομαχούν» πρωτίστως για την οικονομία. Με το ενεργειακό ράλι να έχει συμπαρασύρει τις τιμές σε βασικά αγαθά είναι δεδομένο πως οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό κυβέρνηση και αντιπολίτευση ερμηνεύουν με διαφορετικό τρόπο τα αίτια των ανατιμήσεων, γεγονός που εκτοξεύει στα ύψη την πολιτική αντιπαράθεση. Από το γαλάζιο στρατόπεδο γίνεται λόγος για μια εξωγενή κρίση, ενώ την ίδια στιγμή για «ακρίβεια Μητσοτάκη» μιλά η Κουμουνδούρου.
Στο δρόμο προς τις κάλπες η Νέα Δημοκρατία προτάσσει το δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτειες» και υπογραμμίζει πως σε μια εποχή πολλαπλών προκλήσεων - οικονομία, ενέργεια κ.α.- χρειάζονται αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Την ίδια στιγμή για «πολιτική αλλαγή» και «προοδευτική διακυβέρνηση» μιλά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ρίχνοντας το βάρος στην πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής.
Οι πολιτικοί μονομάχοι συγκρούονται μετωπικά στο πεδίο της οικονομίας, παρουσιάζοντας το δικό τους σχέδιο για την έξοδο στο «ξέφωτο». Αυτό το σχέδιο θα αξιολογήσουν οι πολίτες όταν έρθει η ώρα της κάλπης καθώς όπως προκύπτει και από μια σειρά δημοσκοπήσεων η ακρίβεια αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα των νοικοκυριών
Κυβέρνηση: Τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν
Ένα πακέτο μέτρων στήριξης που υλοποιείται σε δόσεις έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, εστιάζοντας πρωτίστως στο ενεργειακό πεδίο. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί και πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «και σε αυτόν τον δύσκολο χειμώνα τον οποίο έχουμε μπροστά μας, θα σταθούμε κοντά στους πολίτες».
Με τον πληθωρισμό να εκτινάσσεται στο 12% το Σεπτέμβριο η κυβέρνηση «ξαναμετρά» το δημοσιονομικό χώρο και εξετάζει το ενδεχόμενο διεύρυνσης του πακέτου μέτρων εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Μια σειρά ρυθμίσεων έχουν ήδη ανακοινωθεί, όπως για παράδειγμα η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από την νέα χρονιά και η χορήγηση μιας έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στα ευάλωτα νοικοκυριά το Δεκέμβριο.
Παράλληλα έρχεται και ξεπάγωμα των συντάξεων μετά από 12 χρόνια, ωστόσο το τελικό ποσό δεν έχει ακόμα κλειδώσει αλλά είναι σε άμεση συνάρτηση με την πορεία του πληθωρισμού (θα είναι πάντως τουλάχιστον 7%). Να σημειωθεί πως η ανηφορική πορεία του πληθωρισμού θα τραβήξει προς τα πάνω και την αύξηση που θα δοθεί στον κατώτατο μισθό την Άνοιξη (που αναμένεται να πάει τουλάχιστον στα 751 ευρώ).
Υπενθυμίζεται τέλος πως μέσα στο Νοέμβριο θα περάσουν από τη Βουλή μια σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων, όπως η κατάργηση της εισφοράς 1% υπέρ του ταμείου πρόνοιας του δημοσίου, η αύξηση των δόσεων για τα χρέη στα ταμεία από 12 σε 24 αλλά και η δεκαετής παραγραφή οφειλών που δεν έχουν βεβαιωθεί.
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση πολλαπλασιάζει τις επιπτώσεις των διεθνών κρίσεων
Σφοδρά πυρά στην κυβέρνηση εξαπέλυσε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. «Η πατρίδα μας έχει την ατυχία να βρίσκεται με μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που πολλαπλασιάζουν τις οδυνηρές επιπτώσεις των διεθνών κρίσεων» σημείωσε μεταξύ άλλων.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι η ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός και η ακρίβεια, είναι επίσης παγκόσμιο φαινόμενο, «αλλά η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη και στις τελευταίες θέσεις στους μισθούς και το εισόδημα της πλειοψηφίας».
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει παρουσιάσει μια δέσμη μέτρων που στοχεύουν στην ελάφρυνση των νοικοκυριών. Μεταξύ άλλων προτείνει μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στο χαμηλότερο συντελεστή της ΕΕ, κατάργηση της καταβολής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή, 6%. Παράλληλα στις προτάσεις της Κουμουνδούρου προβλέπεται για μισθωτούς και συνταξιούχους η αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ αλλά και η θέσπιση αφορολόγητου στο ίδιο όριο για ελεύθερους επαγγελματίες, και αυτοαπασχολούμενους.
Έμφαση δίνεται και στη λήψη μέτρων για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζόμενων και ο ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Όσον αφορά στους συνταξιούχους το πακέτο προβλέπει μεταξύ άλλων επιστροφή των αναδρομικών σε τρεις ετήσιες δόσεις και επαναφορά της 13ης σύνταξη.
Κατερίνα Κοκκαλιάρη naftemporiki.gr