Συντριβή υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ. Το αυτογκόλ Κατρούγκαλου με τους ελεύθερους επαγγελματίες στοίχισε ακριβά στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως φαίνεται ο κλάδος γύρισε την πλάτη στο κόμμα.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που μετέχουν στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος υπό τον Πρόεδρο, Αλέξη Τσίπρα στην Κουμουνδούρου, επιχειρούν την πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος σε μια προσπάθεια να επαναχαράξουν τη στρατηγική τους, ενόψει του δεύτερου γύρου.

Η πρώτη εντύπωση στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως η ήττα υπήρξε «άθροισμα» επιλογών και λαθών, τα οποία η αξιωματική αντιπολίτευση να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει γρήγορα.

Ο Κατρούγκαλος και τα αποτελέσματα

«Αιμορραγία» προκάλεσαν ακόμη και οι πρόσφατες δηλώσεις Κατρούγκαλου.

Στην εκτίμηση ότι η υπόθεση Κατρούγκαλου επέδρασσε καταλυτικά στην άνετη επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της NΔ προέβησαν χθες αναλυτές των exit poll.

Πολλοί συνέδεσαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε χαμηλά ποσοστά στους ελεύθερους επαγγελματίες με τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Εργασίας για αύξηση των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Γιατί άφησε την… μάχη ο Κατρούγκαλος

O Κατρούγκαλος βρέθηκε εκτός εκλογικής μάχης μετά τη το βράδυ της Τετάρτης αναφορικά με την επιστροφή του μέτρου επιβολής κρατήσεων 20% στους ελεύθερους επαγγελματίες στην περίπτωση που επιστρέψει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, δήλωση που δεν άρεσε στην ηγεσία του κόμματος καθώς δεν συμφωνούσε με τις προγραμματικές εξαγγελίες του.

Μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι «η λογική της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ήταν ό,τι πληρώνει ο μισθωτός, να το πληρώνει και ο ελεύθερος επαγγελματίας. Αυτό οδήγησε στο 80% των περιπτώσεων σε μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές από όσες πλήρωναν πριν».

Οι αντιδράσεις ήταν τόσο σφοδρές που ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε την απόσυρση της υποψηφιότητάς του από τα ψηφοδέλτια.

Παρότι αποσύρθηκε από τις εκλογές, μόλις τρεις ημέρες πριν τη διενέργεια τους, ζητώντας από τους πολίτες να μην τον ψηφίσουν, το όνομα του πρώην υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου υπήρχε κανονικά στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στο Βόρειο Τομέα της Αθήνας, καθώς ο Άρειος Πάγος είχε ήδη εγκρίνει τους συνδυασμούς και δεν υπήρχε η δυνατότητα απόσυρσης τόσο μικρό χρονικό διάστημα πριν από τις εκλογές.

Η ανασυγκρότηση

Να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις του το ταχύτερο δυνατό και υπό το βάρος της ήττας στην κάλπη καλείται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε σενάριο, από όσα εξετάζονταν στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακόμα και τις παραμονές της κάλπης.

Το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου οι προβληματισμοί για την γενικότερη πορεία του κόμματος στο εξής και κυρίως την πραγματική κοινωνική του αντιστοίχιση, περισσεύουν τις τελευταίες ώρες.

ot.gr