Μεγάλη πίεση δέχονται τις τελευταίες ημέρες τα νοσοκομεία από τα περιστατικά με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα, λόγω μεγάλης έξαρσης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Πλην των ασθενών με κορονοϊό, που στη πλειονότητά τους εμφανίζουν ήπια συμπτωματολογία, σημειώνεται μεγάλη αύξηση των ασθενών με γρίπη και άλλες ιώσεις.

Στα επείγοντα στις τελευταίες εφημερίες επικρατεί το αδιαχώρητο στα πνευμονολογικά και παθολογικά ιατρεία, με την αναμονή για εξέταση να υπερβαίνει, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και τις 8 ώρες. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, η αύξηση ξεπερνάει το 30%.

Η κατάσταση επιδεινώνεται τις αργίες, τα σαββατοκύριακα και τις νύκτες, όταν η Πρωτοβάθμια Φροντίδα κατεβάζει ρολά, ενώ η πλήρης εφαρμογή του προσωπικού γιατρού έχει μπει στον... πάγο. Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς απευθύνονται στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, ακόμη και για τη χορήγηση των αντιικών φαρμάκων για την Covid.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), οι νοσοκομειακές ανεπτυγμένες παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές γέμισαν και τα κρεβάτια δεν επαρκούν να καλύψουν τους ασθενείς που τελικά κάνουν εισαγωγή στο νοσοκομείο. Έτσι, τα νοσοκομεία αναγκάζονται και προσαρμόζουν τη λειτουργία τους. Οι παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές γεμίζουν και οι ασθενείς με ιώσεις νοσηλεύονται στη διασπορά, δηλαδή σε κλινικές άλλων παθήσεων.

«Παθολογικά περιστατικά νοσηλεύονται σε επεμβατικές κλινικές. Επειδή υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης, διαμορφώνονται αντίστοιχα οι θάλαμοι νοσηλείας. Ό,τι μέτρα και να εφαρμόζονται οι νοσηλείες ασθενών με παθολογικά προβλήματα σε επεμβατικές κλινικές αυξάνουν το δείκτη νοσοκομειακών λοιμώξεων, που ούτως ή άλλως κατέχουμε το ευρωπαϊκό αρνητικό ρεκόρ», αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Γιαννάκος.

Η κατάσταση στα εφημερεύοντα νοσοκομεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ:

Νοσοκομείο της Νίκαιας: Εχθές, Δευτέρα, εισήχθησαν 80 ασθενείς με παθολογικά, πνευμονολογικά προβλήματα, από περίπου 45 πριν ένα μήνα.

Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»: Στην εφημερία το επισκέπτονται πάνω από 1.000 ασθενείς. Εισάγονται 80- 90 ασθενείς με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα.

Νοσοκομείο «Αττικόν»: Στην τελευταία εφημερία (5/1/2024) εισήχθησαν 118 ασθενείς με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα ενώ στις 20/12/2023 εισήχθησαν 86 ασθενείς.

Νοσοκομείο «Σισμανόγλειο»: Στις τελευταίες εφημερίες εξετάζονται 90 με 100 περιστατικά με παθολογικά προβλήματα και εισάγονται 30 με 35 ασθενείς. Πριν ένα μήνα εξετάζονταν 80 ασθενείς με παθολογικά προβλήματα και καταγράφονταν λιγότερες των 10 εισαγωγών.

Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης: Είναι «πρωταθλητής», συνολικά, σε εξεταζόμενους ασθενείς στα ΤΕΠ. Ξεπερνάει τους 1.200, ενώ «πρωταθλητής» είναι και στις εισαγωγές ασθενών με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα (περί τους 120).

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρεται ενδεικτικά και σε ένα περιφερειακό νοσοκομείο, αυτό Πύργου, το οποίο νοσηλεύει πάνω από 60 ασθενείς με παθολογικά προβλήματα. Πρόκειται για το μόνο νοσοκομείο που λειτουργεί παθολογική κλινική στο νομό Ηλείας.

«Υπηρετούν μόνιμα δύο παθολόγοι και αυτοί από μετακίνηση από κέντρο υγείας και το νοσοκομείο Αμαλιάδας. Στο νοσοκομείο Αμαλιάδας δεν λειτουργεί η παθολογική κλινική ελλείψει παθολόγων εδώ και χρόνια. Η παθολογική κλινική του νοσοκομείου Πύργου καλύπτεται με μετακινήσεις γιατρών από αλλά νοσοκομεία της περιφέρειας, με τις φιλότιμες προσπάθειες του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ.Γίνονται προκηρύξεις γιατρών παθολόγων, συνεχώς, που καθίστανται άγονες», αναφέρει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Ελλείψεις κλινών και προσωπικού

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, στα νοσοκομεία της χώρας έχουμε ελλείψεις σε πνευμονολογικά και παθολογικά νοσοκομειακά κρεβάτια. Ασθενείς με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα φιλοξενούνται σε επεμβατικές κλινικές. Ασθενείς που εισάγονται παραμένουν ώρες ή και ημέρες στα Επείγοντα μέχρι να βρεθεί κρεβάτι. Στη χώρα μας ανά 1.000 κατοίκους διαθέτουμε 3,5 νοσοκομειακές κλίνες, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 5,3 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους.

Ο ίδιος αναφέρεται και στις ελλείψεις προσωπικού τονίζοντας, μεταξύ άλλων:

«Συνεχώς ξύνουμε το πάτο του βαρελιού με μετακινήσεις για να μπαλώνονται οι ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές και άλλες ειδικότητες. Δουλεύουμε εφέτος με 3.000 λιγότερο προσωπικό σε σχέση με πέρυσι. Δεν λαμβάνονται μέτρα για άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ. Δεν λαμβάνονται μέτρα ανακοπής του κύματος φυγής των υγειονομικών από το σύστημα με χορήγηση κινήτρων όπως αυξήσεις μισθών, καλύτερες συνθήκες εργασίας, ένταξη στα ΒΑΕ, μονιμοποίηση συμβασιούχων».

insider.gr