Για την πλατφόρμα «Thessaly Evros Pass» που άνοιξε την Τρίτη (26/6), για το πώς προχωράει η αποκατάσταση στις πληγείσες περιοχές και για το νομοσχέδιο για την ιδιωτική ασφάλιση από φυσικές καταστροφές μίλησε στην εκπομπή του ΕΡΤNews «Συνδέσεις» ο υφυπουργός Κλιματιακής Κρίσης και Πολιτικης Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος.

«Η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 28 Ιουνίου. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, από την πρώτη μέρα οι αιτήσεις έφτασαν τις 89.000 και αναμένεται να αυξηθούν. Είναι πολύ ελκυστικό επειδή δεν έχει εισοδηματικά κριτήρια» εξήγησε ο υφυπουργός ενώ τόνισε ότι θα εκδοθούν 32.000 vouchers.

Αναφορικά με την εικόνα των πληγεισών περιοχών, ο κ. Τριαντόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η μόνη περιοχή που υπάρχει ακόμα νερό είμαι αυτή της λίμνης Κάρλα.

Ωστόσο, υποστήριξε ότι «το νερό φεύγει με πιο γρήγορους ρυθμούς από ότι εκτιμούσαμε. Το θετικό είναι ότι δεν είχαμε βροχές και έχουμε υψηλές θερμοκρασίες. Για τα χωράφια, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανάπτυξε και διέθεσε ένα πρόγραμμα στήριξης 42-43 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της περιοχής για την παραγωγή που χάνουν για τα δύο χρόνια – αυτό που έχουμε και το επόμενο – με αποτέλεσμα όλες οι καλλιέργειες που ήταν κάτω από το νερό, να έχουνε λάβει αυτή την ενίσχυση έγκαιρα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Μιλάμε για ζημιές που αγγίζουν περίπου τις 10.000 περιπτώσεων».

Ένα από τα δύσκολα έργα είναι η μετεγκατάσταση του χωριού Mεταμόρφωση, υπογράμμισε ο κ. Τριαντόπουλος. Το χωριό έχει πλημμυρίσει και τα προηγούμενα χρόνια. «Στη σύσκεψη την προηγούμενη εβδομάδα οι μελετητές παρουσίασαν τα σχέδια ώστε να μετακινηθεί ολόκληρο το χωριό σε άλλη περιοχή σε χώρο του Δήμου Παλαμά, διασφαλίζοντας ότι δεν θα βιώσουν ξανά αυτές τις επώδυνες καταστάσεις οι πολίτες».

Σχετικά με το νομοσχέδιο για ιδιωτική ασφάλιση για φυσικές καταστροφές, ο υφυπουργός δήλωσε ότι πριν από την διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν υπήρχε πλαίσιο κρατικής αρωγής. Το 2022 η αποζημίωση σε αγρότες και σε επιχειρήσεις ήταν 4,5 χιλιάδες, γεγονός που δείχνει ότι «έχουμε δημιουργήσει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για να σταθεί το κράτος δίπλα στον επιχειρηματία, να σταθεί δίπλα στον αγρότη και να τον στηρίξει μετά από τη φυσική καταστροφή. Η υποχρεωτικότητα μπαίνει σε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν κύκλο πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ. Σ’ αυτές τις επιχειρήσεις πλέον θα είναι υποχρεωτική η ασφάλιση». Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει η κρατική αρωγή.

Για την τραγωδία των Τεμπών και για το πώς θα κινηθεί εάν κληθεί να καταθέσει στη Βουλή στην περίπτωση που κατατεθεί δικογραφία, ο κ. Τριαντόπουλος ανέφερε: «Έχω απαντήσει θεσμικά για την υπόθεση και αν χρειαστεί θα το κάνω ξανά».

ertnews.gr