Άλυτος γρίφος παραμένει η διαδρομή της μόλυνσης κτηνοτρόφου από αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας - Κονγκό στην περιοχή της Ελασσόνας Λάρισας, δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ του θανάτου του άτυχου 72χρονου, που σήμανε συναγερμό στις υγειονομικές αρχές και στην τοπική κοινωνία.

Με εξαίρεση την 54χρονη γιατρό που τον περιέθαλψε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, η οποία έχει πάρει εξιτήριο και αναρρώνει, δεν έχει αναφερθεί άλλο κρούσμα, ενώ η ιχνηλάτηση και η επιδημιολογική επιτήρηση μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπίσει την εστία της μόλυνσης.

Οι αναλύσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, τόσο σε τσιμπούρια όσο και σε δείγματα αίματος από κτηνοτροφικά ζώα είναι όλες αρνητικές ως προς την παρουσία του ιού CCHF, που προκαλεί τη νόσο. Σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους, οι δειγματοληψίες συνεχίζονται στην περιοχή και επίκεινται οι αναλύσεις στο εργαστήριο αναφοράς της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο οροεπιδημιολογικής μελέτης που πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

"Μπορεί να ήταν κάτι τυχαίο"

Τις πρώτες μέρες μετά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, στα τέλη Ιουνίου, κλιμάκιο του ΕΛΓΟ Δήμητρα επισκέφθηκε την κτηνοτροφική εγκατάσταση του γιου του εκλιπόντα κτηνοτρόφου στην Καλλιθέα Ελασσόνας, καθώς και άλλες εκτροφές στην ευρύτερη περιοχή. Συνέλλεξε δείγματα αίματος από κτηνοτροφικά ζώα, καθώς και δείγματα τσιμπουριών, μεταξύ αυτών και δέκα άτομα του είδους hyalomma marginantumπου ενοχοποιείται για τη μετάδοση του ιού σε άλλα ζώα και ανθρώπους.

Στο σύνολό τους τα δείγματα βρέθηκαν αρνητικά. «Αυτό ήταν αναμενόμενο, καθώς αν βρίσκαμε ένα θετικό δείγμα θα σήμαινε πως έχουμε υψηλό ποσοστό μόλυνσης στο περιβάλλον και μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή», λέει η διευθύντρια του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ - Δήμητρα, παρασιτολόγος δρ Σμαράγδα Σωτηράκη (φωτογραφία), προσθέτοντας πως σε μια τέτοια περίπτωση θα προέκυπταν κι άλλα κρούσματα σε ανθρώπους, καθώς η προσβολή από τον συγκεκριμένο ιό έχει πολύ υψηλή θνησιμότητα, της τάξης του 40%. «Κυκλοφορεί κάτι στην περιοχή, αλλά είναι αραιό. Προς το παρόν δεν βρέθηκε κάποια εντοπισμένη εστία», σημειώνει η παρασιτολόγος.

Ο άτυχος κτηνοτρόφος, που ήταν συνταξιούχος και συνήθιζε να πηγαίνει ως επισκέπτης στην εκτροφή του γιου του, ενδέχεται να μην μολύνθηκε σε αυτήν. "Είναι πιθανόν ο άνθρωπος να βρέθηκε σε κάτι τυχαίο. Ίσως περπατώντας ή στην αυλή ή κάπου γύρω να υπήρχε ένα μολυσμένο τσιμπούρι", αναφέρει.

Τα σενάρια που εξετάζουν οι ειδικοί ως προς την προέλευση του ιού και τη διαδρομή της μόλυνσης, περιλαμβάνουν την πιθανότητα να μεταφέρθηκε στην περιοχή με κάποιο πουλί ή άγριο ζώο, ή με κάποιο πρόβατο ή βοοειδές που εισήχθη από γειτονική χώρα, με το τελευταίο σενάριο να θεωρείται περισσότερο πιθανό.

Ο εντοπισμός της εστίας είναι δυσχερής, καθώς εκτός από τα κτηνοτροφικά ζώα οι κρότωνες βρίσκονται και σε ζώα που δεν μπορούν να ελεγχθούν, όπως λαγούς, αγριογούρουνα και τρωκτικά. Παρόλα αυτά η κ. Σωτηράκη εκφράζει αισιοδοξία για την συνέχεια. "Μπορούμε να κάνουμε παραπάνω αποπαρασιτισμό στα ζώα και να συνεχίσουν να προσέχουν οι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με τα χωράφια, οι οποίοι ούτως ή άλλως έχουν θορυβηθεί. Αν συμβεί αυτό, πιστεύω πως σύντομα θα σταματήσει", αναφέρει, προσθέτοντας πως οι υψηλές θερμοκρασίας βοηθούν, καθώς οι κρότωνες έχουν μειωμένη δραστηριότητα.

Οροεπιδημιολογική μελέτη

Στο πλαίσιο οροεπιδημιολογικής μελέτης που έχει ξεκινήσει, το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το συστεγαζόμενο Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ έχουν συλλέξει μερικές δεκάδες δείγματα αίματος από κατοίκους των χωριών Καλλιθέα, Καλύβια και Ολυμπιάδα της περιοχής Ελασσόνας, ενώ η συλλογή θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τετάρτη στην πόλη της Ελασσόνας, σε μια προσπάθεια περαιτέρω ευαισθητοποίησης και αύξησης της προσέλευσης στις αιμοληψίες, που κρίνεται ως περιορισμένη.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της ενημέρωσης του κοινού, ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με τον Δήμο Ελασσόνας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν πραγματοποιήσει δύο ενημερωτικές συναντήσεις στην περιοχή με θέμα "Αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας - Κονγκό: μαθαίνω και προφυλάσσομαι". Η κεντρική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Ελασσόνα, υπό την επιστημονική ευθύνη της Δρ Δανάης Περβανίδου, Προϊσταμένης του Τμήματος Νοσημάτων που Μεταδίδονται με Διαβιβαστές, στη Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ.

Στο πλαίσιο της παρέμβασης, δόθηκαν σαφείς οδηγίες πρόληψης και μέτρα προφύλαξης στους κατοίκους και στους επαγγελματίες κτηνοτρόφους.

"Οι οδηγίες έχουν δοθεί αναλυτικά από τον ΕΟΔΥ και συνοψίζονται στην αποφυγή περιοχών με πυκνή βλάστηση, στην ενδυμασία που δεν αφήνει ακάλυπτα μέρη, στη χρήση εντομοαπωθητικών, και να μην προσπαθήσουμε να βγάλουμε μόνοι μας το τσιμπούρι αν μας τσιμπήσει γιατί χρειάζεται ειδική λαβίδα και ειδικός χειρισμός", λέει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος (φωτογραφία).

Σύμφωνα με τον ίδιο, η γιατρός που περιέθαλψε τον 72χρονο κτηνοτρόφο και νόσησε έχει βγει από τον θάλαμο απομόνωσης του ΠΓΝ Λάρισας, έχει πάρει εξιτήριο και αναρρώνει, ενώ δεν εντοπίστηκε άλλο κρούσμα μεταξύ του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που τέθηκε σε επιτήρηση.

Bασίλης Ιγνατιάδης (iatronet.gr)