Τέλος στο νυχτερινό τιµολόγιο και αντικατάστασή του από το διζωνικό, µε χαµηλότερες χρεώσεις τα µεσηµέρια, όταν λειτουργούν τα φωτοβολταϊκά, καθώς και τα Σαββατοκύριακα, όταν η ζήτηση πέφτει, έρχεται από το νέο έτος. Παράλληλα, το υπουργείο Ενέργειας θα επιδιώξει µια σταδιακή αύξηση των σταθερών, µπλε τιµολογίων. Θα προωθηθούν, επίσης, τα «δυναµικά» πορτοκαλί τιµολόγια µε δυνατότητα χρονοχρέωσης ανά ώρα ή και 15λεπτο, που θα µπορούν να αξιοποιηθούν όµως µόνο από όσους διαθέτουν έξυπνους µετρητές, ενώ για τα πράσινα τιµολόγια θα εξετασθεί κατά πόσον θα παραταθεί η υποχρεωτική διάθεσή τους από τους παρόχους, που ισχύει σήµερα.
Με νέες αποχρώσεις αλλά και παρεµβάσεις που θα αλλάξουν καθηµερινές συνήθειες των καταναλωτών συµπληρώνεται η βεντάλια των χρωµατιστών τιµολογίων τα οποία θα διατίθενται στην αγορά από τις αρχές του νέου έτους. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ ολοκληρώνει αυτό το διάστηµα το πλαίσιο για τη µετακίνηση της ζήτησης από τη νυχτερινή ζώνη στην ηµερήσια και σε εκείνες τις ώρες που κορυφώνεται η παραγωγή των ΑΠΕ λόγω των φωτοβολταϊκών και οι τιµές στη χονδρεµπορική αγορά είναι χαµηλές.
Το µέτρο, που έχει εξαγγείλει ο αρµόδιος υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης από τον Απρίλιο, θα λειτουργήσει συµπληρωµατικά στην προσπάθεια µετατόπισης της ζήτησης στις ζώνες χαµηλών τιµών, που καθίσταται επείγουσα ανάγκη για την αντιµετώπιση της ανισορροπίας του συστήµατος λόγω της υπερπροσφοράς των ΑΠΕ, φαινόµενο που οδηγεί σε ολοένα και πιο αυξανόµενες περικοπές πράσινης ενέργειας. Το πρώτο εργαλείο σε αυτή την κατεύθυνση που επιστρατεύει το ΥΠΕΝ είναι η διάθεση στην αγορά από τον Ιανουάριο του 2025 των «δυναµικών» –πορτοκαλί χρώµατος– τιµολογίων, µε δυνατότητα χρονοχρέωσης ανά ώρα µέσα στο 24ωρο ή και 15λεπτο.
Παράλληλα το ΥΠΕΝ θα επιδιώξει να δώσει µια γενική κατεύθυνση στην αγορά για τη σταδιακή αύξηση των σταθερών µπλε τιµολογίων, στο πλαίσιο και των κατευθύνσεων σχετικής κοινοτικής οδηγίας για την προστασία των καταναλωτών από τις απότοµες διακυµάνσεις της χονδρεµπορικής αγοράς.
Μέχρι το τέλος του έτους, εξάλλου, θα αξιολογήσει εάν θα πρέπει να παρατείνει την υποχρεωτική διάθεση των πράσινων τιµολογίων. Η άποψη πάντως που επικρατεί στο αρµόδιο επιτελείο του ΥΠΕΝ είναι ότι «τα πράσινα τιµολόγια πέτυχαν τον στόχο τους, που ήταν η διαφάνεια και η ενίσχυση του ανταγωνισµού και ότι η αγορά δεν µπορεί να βαδίζει εσαεί µε ρυθµιζόµενα µέτρα».
Σε προτεραιότητα τίθενται αυτή τη στιγµή, όπως τονίζει στην «Κ» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, «τα δυναµικά πορτοκαλί τιµολόγια και το πέρασµα από το νυχτερινό στο διζωνικό τιµολόγιο». Οπως εξηγεί, το νυχτερινό ρεύµα αποτελεί αποµεινάρι µιας εποχής που η ∆ΕΗ το χορηγούσε για να ενισχύσει τη ζήτηση το βράδυ και να κρατάει σε λειτουργία λιγνιτικές µονάδες που δεν ήταν εύκολο να µπαινοβγαίνουν στο σύστηµα. Πλέον µε τις ΑΠΕ το φθηνό ρεύµα το έχουµε το µεσηµέρι, όταν λειτουργούν τα φωτοβολταϊκά και τα Σαββατοκύριακα, προπαντός τις Κυριακές. «Εχει λοιπόν νόηµα να µετακινήσουµε τη ζήτηση εκεί που υπάρχει η φθηνή τιµή, για να είναι χαµηλότερα τα τιµολόγια που θα µπορούν να δίνουν οι πάροχοι», τονίζει ο υπουργός.
Ο αρχικός σχεδιασµός –αφού δεν έχει ακόµη οριστικοποιηθεί– θα αφορά µια ζώνη για τις καθηµερινές µεταξύ των ωρών 10 π.µ. και 3 µ.µ., ενδεχοµένως µε αλλαγές ανά εποχή που η ζήτηση διαφοροποιείται και µια ευρύτερης κλίµακας ζώνη µε ακόµη πιο χαµηλότερες τιµές τα Σαββατοκύριακα, που συνήθως η ζήτηση πέφτει κατακόρυφα και µαζί και οι τιµές. Χρήση του διζωνικού αυτού τιµολογίου θα µπορούν να κάνουν οι περίπου 1,2 εκατ. καταναλωτές που διαθέτουν µετρητή διπλής χρέωσης. Οι καταναλωτές αυτής της κατηγορίας, που σήµερα επιλέγουν να λειτουργούν ενεργοβόρες συσκευές τις νυχτερινές ώρες που η χρέωση της κιλοβατώρας είναι χαµηλότερη, θα προσαρµοστούν στη νέα πραγµατικότητα και θα µεταφέρουν τη χρήση τους τις µεσηµεριανές ώρες ή και τα Σαββατοκύριακα, περιορίζοντας και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωµα, αφού θα καταναλώνουν πράσινη ενέργεια, σε αντίθεση µε το βράδυ που η ενέργεια παράγεται από φυσικό αέριο.
Τα δυναµικά πορτοκαλί τιµολόγια προϋποθέτουν την εγκατάσταση «έξυπνου» µετρητή, γι’ αυτό και σε πρώτη φάση την ευελιξία τους θα αξιοποιήσουν επιχειρήσεις µέσης και χαµηλής τάσης κάτω από 25 KVA, δηλαδή επαγγελµατικά εργαστήρια, κοµµωτήρια, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία κ.λπ., όπως επίσης και δηµόσια κτίρια µε µεγάλες καταναλώσεις. Πρόκειται για περίπου 600.000 «έξυπνους» µετρητές σήµερα, στους οποίους θα προστεθούν άλλοι 50.000 έως το τέλος του έτους. Μέσα στο 2025, σύµφωνα µε τον προγραµµατισµό του ∆Ε∆∆ΗΕ, θα εγκατασταθούν επιπλέον 300.000 µετρητές. Κατά προτεραιότητα θα τοποθετηθούν σε επιχειρήσεις και κτίρια του ∆ηµοσίου, ώστε η κατανάλωση που θα µπορεί να ενταχθεί σε δυναµική τιµολόγηση να φθάσει µέχρι το τέλος του έτους στο 55% µε 60%. Για τα 7 εκατ. οικιακών καταναλωτών ο δρόµος για την αξιοποίηση των δυναµικών τιµολογίων θα ανοίξει σταδιακά και θα ολοκληρωθεί στο τέλος της δεκαετίας.
Χρύσα Λιάγγου, Καθημερινή