Την πρόθεση του να διεκδικήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες (ή ώρες) ο Στέφανος Κασσελάκης και να γίνει γίνεται ο πέμπτος υποψήφιος, μετά την Έφη Αχτσιόγλου, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Νίκο Παππά και τον Στέφανο Τζουμάκα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, την ανακοίνωση υποψηφιότητας θα συνοδεύει ένα ολιγόλεπτο video “ταυτότητας και θέσεων”, το οποίο φέρει την υπογραφή του γνωστού σκηνοθέτη, με ειδικότητα στα video clips, Νίκου Σούλη.

Όπως σημειώσαμε χθες, η πληροφορία για την υποψηφιότητα κυκλοφορεί έντονα το τελευταίο διάστημα και, πλην συγκλονιστικού απροόπτου, η απόφαση έχει ληφθεί. Σε μία τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να βρει 30 υπογραφές στήριξης από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, οι οποίες θα κατατεθούν στο Διαρκές Συνέδριο του κόμματος που θα συγκληθεί το Σάββατο με μοναδικό θέμα την οριστικοποίηση των υποψηφιοτήτων.

Ένα ερώτημα που διακινείται εάν είναι μέλος του κόμματος θα απαντηθεί σήμερα (“ακόμα κι αν δεν είναι, τυπικά, θα γίνει”), αλλά σίγουρα δεν προέρχεται από καμία “τάση” ή ομάδα εντός των τειχών.

“Αυτό είναι το θετικό και ταυτόχρονα το αρνητικό στοιχείο του”, λένε στελέχη, εγείροντας το ερώτημα πώς μπορεί να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος κάποιος που δεν προέρχεται “από τα σπλάχνα του”.
Κάποιοι δε, εκφράζουν την απορία “πώς θα στελεχώσει το κόμμα αν βγει πρόεδρος” δεδομένου ότι δεν γνωρίζει το εσωκομματικό δυναμικό.

Κατά τις πληροφορίες, οι τέσσερις διεκδικητές της προεδρίας δεν προτίθενται να “χτυπήσουν” την υποψηφιότητα του, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα συναντήσει αντιδράσεις από το πυρήνα του οργανωμένου κόμματος - πόσο μάλλον αν είναι φρέσκο μέλος ή… καθόλου μέλος, ακόμα.

Πώς ανακάτεψε την τράπουλα

Ανεξάρτητα από την “τύχη” που θα έχει αυτή η κίνηση, το βέβαιο είναι ότι ο κ.Κασσελάκης λειτουργεί ως βότσαλο στη λίμνη, καθώς ταράζει τα ήρεμα νερά της προεκλογικής εκστρατείας που διεξάγεται τον τελευταίο ενάμισι μήνα για την προεδρία του κόμματος. Αναμένεται δε, να ανακατέψει την τράπουλα και να εγγραφεί ως σημαντικό στέλεχος που θα παίξει ρόλο στην “επόμενη ημέρα” του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πλούσια δραστηριότητα του τόσο πριν τις εκλογές όσο (και κυρίως) μετά την εκλογική συντριβή, με περιοδείες, παρεμβάσεις και αναρτήσεις στα social media, τον έκαναν γνωστό σε ένα ευρύ κοινό, πέραν του στενά κομματικού. Η πρόσφατη κίνησή του δε, να αναρτήσει “πλατφόρμα θέσεων”, είχε μεγάλη απήχηση και συνοδεύτηκε από παροτρύνσεις “βάλε υποψηφιότητα για πρόεδρος”.

Ως γνωστόν, ο κ.Κασσελάκης μετείχε στο think tank που πλαισίωνε τον Αλέξη Τσίπρα, ήταν υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπώντας τους απόδημους (σ.σ. σε μή εκλόγιμη θέση) και μετά την μεγάλη ήττα της 21ης Μαϊου εντάχθηκε στην Εκλογική Επιτροπή που είχε συντονιστή τον Διονύση Τεμπονέρα.

Ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης γνωστοποίησε προ ημερών ότι προσέγγισε τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω του έργου που έκανε η Επιτροπή Διαφάνειας του κόμματος και ο επικεφαλής της Παύλος Πολάκης, τον οποίον γνώριζε καθώς και ο ίδιος έχει καταγωγή από τα Χανιά. Ο κ. Πολάκης άλλωστε ήταν αυτός που τον έφερε σε επαφή με τον κ. Τσίπρα.

Ο 35χρονος ομογενής επιχειρηματίας ξεχώρισε αμέσως για τον δομημένο λόγο, τις γνώσεις και - κυρίως - τον άρτιο χειρισμό του “αμερικανικού τρόπου επικοινωνίας”, δηλαδή την επικέντρωση στο μήνυμα με εύληπτα επιχειρήματα. Αντικείμενο που το γνωρίζει καλά ως αμερικανοθρεμμένος (ζει στην Αμερική από 14 ετών, αλλά δραστηριοποιείται πλέον επιχειρηματικά και στην Ελλάδα) με εντυπωσιακές σπουδές, συμμετοχή στο επικοινωνιακό επιτελείο του Τζο Μπάιντεν. Ο ίδιος διευκρινίζει στους φίλους του πως το επάγγελμα του είναι “επιχειρηματίας στο χώρο της Ναυτιλίας” και όχι “εφοπλιστής”.

Το πλούσιο βιογραφικό

Το βιογραφικό του παρουσιάστηκε ως εξής από την ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ, πριν από τις εκλογές: “Ο Στέφανος Κασσελάκης γεννήθηκε το 1988 στο Μαρούσι. Από το 2015 δραστηριοποιείται στον χώρο της Ναυτιλίας.

Έχοντας κερδίσει το ασημένιο μετάλλιο στον διαγωνισμό «Αρχιμήδη» της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, ο Στέφανος εκπροσώπησε τη χώρα μας στην μαθηματική Βαλκανιάδα νέων και, χάρη στη διάκρισή του, έλαβε πλήρη υποτροφία από το λύκειο Phillips Academy στο Andover της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ, όπου και μετανάστευσε από την ηλικία των 14 ετών.

Φοίτησε στο πρόγραμμα Huntsman του University of Pennsylvania με υποτροφία του Ανδρέα Δρακόπουλου και έλαβε δύο πτυχία: B.Sc. στα χρηματοοικονομικά από το Wharton School of Business και Β.Α. στις διεθνείς επιστήμες από το College of Arts & Sciences.

Παράλληλα με τις σπουδές του, ο Στέφανος εργάστηκε εθελοντικά στο επιτελείο του τότε Γερουσιαστή Joe Biden για τις Προεδρικές Εκλογές του 2008. Εργάστηκε επίσης και στο think tank εξωτερικής πολιτικής `Center for Strategic and International Studies` στη Washington, DC.

Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης, αρχικά με τη ‘Στήλη του Φοιτητή’ και αργότερα με το ‘Χρώμα της Αγοράς’. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, ίδρυσε τη μη κερδοσκοπική διαδικτυακή πλατφόρμα ‘CVfromGreece’, μέσω της οποίας βοήθησε νέους να βελτιώσουν τα βιογραφικά τους για αιτήσεις εργασίας ή σπουδών στο εξωτερικό.

Ο Στέφανος ζει στο Miami των ΗΠΑ. Μιλά άπταιστα Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά και Ισπανικά. Είναι ιδιαίτερα φιλόζωος και ευαισθητοποιημένος σε θέματα ισότητας και κοινωνικών δικαιωμάτων”.

euro2day.gr