Με πέντε παρεμβάσεις που αφορούν την ενίσχυση προσωπικού, τη συντόμευση της εγκατάστασης συστημάτων ασφαλείας, τη δημιουργία νέου φορέα στον ΟΣΕ και την εισροή κονδυλίων και τεχνογνωσίας από την Ε.Ε. θα επιδιώξει η κυβέρνηση να επαναφέρει την κανονικότητα στον σιδηρόδρομο.

Τo σοκ μετά το τραγικό δυστύχημα θα επιδιώξει να αμβλύνει ο νέος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Γεραπετρίτης. Συγκεκριμένα ο υπουργός αναμένεται να ανακοινώσει αύριο, Τετάρτη, σειρά από μέτρα ασφαλείας για τους σιδηροδρόμους, ώστε το επόμενο δεκαπενθήμερο να ξανανοίξουν με ασφάλεια και να μπορέσει ο κόσμος να επανέλθει στα τρένα.

Το στίγμα το έδωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα λειτουργήσει ξανά ο σιδηρόδρομος τόνισε ότι θα καταβληθούν όλες οι αναγκαίες προσπάθειες ώστε το ταχύτερο δυνατόν να γίνουν οι κινήσεις που θα ενισχύουν σταδιακά το αίσθημα ασφάλειας στον κόσμο. Την Πέμπτη θα διεξαχθεί Υπουργικό Συμβούλιο, στο οποίο θα κατατεθεί και η πρόταση του νέου υπουργού Μεταφορών για την ασφάλεια των τρένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις παρεμβάσεις άμεσης βελτίωσης της ασφάλειας των σιδηροδρόμων στις οποίες θα προβεί τις επόμενες ημέρες ο κ. Γεραπετρίτης, μέχρι να ολοκληρωθεί το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης, είναι -μεταξύ άλλων- οι διπλές βάρδιες προσωπικού, ενώ θα επιχειρηθεί να συντομευθεί ο χρόνος παράδοσης των εγκαταστάσεων των συστημάτων ασφαλείας πριν από τον Σεπτέμβριο που η Alstom έχει δεσμευθεί συμβατικά ότι θα παραδώσει.

Επίσης, θα ζητήσει αμέσως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη συνδρομή της σε τεχνογνωσία για να αποκτήσουμε το ταχύτερο δυνατό ένα ακόμη πιο ασφαλές σιδηροδρομικό δίκτυο, ενώ θα επιδιώξει πρόσθετη κοινοτική χρηματοδότηση για να αναβαθμιστεί το δίκτυο. Όπως αναφέρουν συνεργάτες του, ο κ. Γεραπετρίτης είναι αποφασισμένος να ασχοληθεί με ένα και μόνο θέμα, που δεν είναι άλλο από την απόδοση ευθυνών σε όσους έχουν υποπέσει σε λάθη, ενώ παράλληλα φιλοδοξεί να σχεδιάσει τον νέο φορέα λειτουργίας των σιδηροδρόμων.

Το ευρωπαϊκό know-how

Τεχνική υποστήριξη προς Ελλάδα για το σιδηροδρομικό δίκτυο από την Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε επικοινωνία της με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα, η επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την επικεφαλής της Κομισιόν είχε αντικείμενο την περαιτέρω τεχνική υποστήριξη που μπορεί να παράσχει η Ε.Ε. στην Ελλάδα για τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων της και τη βελτίωση της ασφάλειάς τους.

«Σήμερα το πρωί συζήτησα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για περαιτέρω τεχνική υποστήριξη που μπορεί να παράσχει η Ε.Ε. στην Ελλάδα για τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων της και τη βελτίωση της ασφάλειάς τους» αναφέρει η πρόεδρος της Κομισιόν με ανάρτησή της στο twitter.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσθέτει ότι «ειδικοί από την Επιτροπή και τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων της Ε.Ε. θα ταξιδέψουν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα. Η ασφάλεια των σιδηροδρόμων είναι πρωταρχικής σημασίας».

Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες απομάκρυνσης των συντριμμιών των αμαξοστοιχιών από το σημείο του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Πιο συγκεκριμένα, τα ειδικά συνεργεία απομάκρυναν τα βαγόνια και τα συντρίμμια από την περιοχή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση όλων των ελέγχων από τις ειδικές ομάδες της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής που επιχείρησαν στο σημείο.

Ειδικότερα, τα βαγόνια που δεν καταστράφηκαν αποσύρθηκαν από το σημείο της τραγωδίας συρόμενα πάνω στις ράγες, ενώ για τα υπόλοιπα ήταν απαραίτητη η χρήση γερανού και φορτηγών, με τη διαδικασία να είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη. Τέλος, έχουν ξεκινήσει και βρίσκονται ήδη προς την περάτωσή τους οι εργασίες αποκατάστασης της σιδηροδρομικής γραμμής.

Φάνης Ζώης - naftemporiki.gr