Αμεση ισχύ, από σήμερα κιόλας, θα έχουν τα μέτρα που παίρνουν από κοινού Περιφέρεια Θεσσαλίας και Οργανισμός Λιμένος Βόλου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο με τα νεκρά ψάρια που εντοπίζεται τις τελευταίες ημέρες.

Χθες  πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη, μεταξύ άλλων, με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων Αννα – Μαρία Παπαδημητρίου και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΒ Σωκράτη Αναγνώστου.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Αννα- Μαρία Παπαδημητρίου ανέφερε ότι σε συνεννόηση με τον πρόεδρο των αλιέων Μαγνησίας εξασφαλίστηκε η παροχή βοήθειας και από τους ίδιους και κατά συνέπεια επτά μεγάλα αλιευτικά καΐκια θα περισυλλέγουν τα νεκρά ψάρια από τη θαλάσσια περιοχή.

Οσον αφορά τα ψάρια που βγαίνουν στην ακτή, αυτά ανήκουν στην αρμοδιότητα του δήμου Βόλου και του ΟΛΒ, ο οποίος έχει επιτάξει συνολικά τρία συνεργεία για την περισυλλογή των νεκρών ψαριών.

Από τη σύσκεψη αποφασίστηκε, ακόμη, η τοποθέτηση ενός προστατευτικού πλέγματος στην εκβολή της σήραγγας της Κάρλας προς τον Ξηριά, ώστε η πλειονότητα των ψαριών να συγκεντρώνεται εκεί και να μην καταλήγει στον Παγασητικό.

Ακόμη, από τον ΟΛΒ εργατικό προσωπικό θα ξεκινήσει την περισυλλογή των νεκρών ψαριών και από τις άκρες του Ξηριά, εκεί όπου τις τελευταίες μέρες έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες σοροί ψαριών.

Όπως ανακοινώθηκε και στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξης τύπου η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα παρέχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο, ενώ έχει, ήδη, υπάρξει συμφωνία με εταιρεία στη Λάρισα, ώστε να νεκρά ψάρια να οδηγούνται προς καύση.

Η κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ακόμη ότι, όπως διαπιστώθηκε, πολλά από τα ψάρια είναι νεκρά πριν πέσουν στον Παγασητικό και αυτό οφείλεται στην έλλειψη επαρκούς οξυγόνου και στη λίμνη Κάρλα.

«Τα νερά έχουν υποχωρήσει και τα ψάρια αυτή τη στιγμή είναι χιλιάδες, με αποτέλεσμα πολλά να μην καταφέρνουν να επιβιώσουν. Πήραμε δείγμα την περασμένη εβδομάδα από νεκρά ψάρια και η αιτία θανάτου δεν έχει να κάνει με κάποια μόλυνση, αλλά με έλλειψη οξυγόνου» επεσήμανε.

taxydromos.gr