Την ίδια αδιάλλακτη στάση στην υπόθεση των μαρμάρων κρατά ο βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ που επισημαίνει ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα θα παραμείνουν στη χώρα του, εφόσον πρόκειται για «θέμα που άπτεται του νόμου».

Ενώ βρισκόταν στο αεροπλάνο για την Cop28, ο Σούνακ μίλησε με δημοσιογράφους λέγοντας ότι «επικεντρώνεται στο να προσφέρει στους πολίτες αυτά για τα οποία ενδιαφέρονται» για να τονίσει ότι η θέση του για τα Γλυπτά δεν έχει αλλάξει.

«Είναι πολύ ξεκάθαρο ως θέμα νόμου τα μάρμαρα δεν μπορούν να επιστραφούν και ήμασταν κατηγορηματικοί σχετικά με αυτό», σημείωσε στους δημοσιογράφους. «Νομίζω ότι ο ίδιος ο ιστότοπος του Βρετανικού Μουσείου λέει ότι για να πραγματοποιηθούν τα δάνεια ο αποδέκτης πρέπει να αναγνωρίσει τη νόμιμη ιδιοκτησία της χώρας που δανείζει τα εκθέματα και νομίζω ότι οι Έλληνες δεν έχουν προτείνει ότι είναι με οποιονδήποτε τρόπο πρόθυμοι να το κάνουν αυτό».

«Η άποψή μας και η θέση μας σε αυτό είναι ξεκάθαρη: τα μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα εκείνη την εποχή», υπογράμμισε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Επίσης, αρνήθηκε ότι «ξέσπασε» εναντίον του έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγόρησε ότι εργαλειοποίησε το θέμα της επιστροφής των γλυπτών, ενώ όσο αφορά τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Αγγλίας και Ελλάδας, αρνήθηκε ότι έχει «ξεσπάσει διαμάχη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα».

insider.gr