
Στον κάμπο της Λάρισας οι καιρικές συνθήκες δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους καλλιεργητές.
Tο φαινόμενο της κλοπής χαλκού από τους μετασχηματιστές των γεωτρήσεων τείνει να καταστεί μάστιγα.
Από τον περασμένο Σεπτέμβριο που διαπιστώθηκε η κλοπή του μετασχηματιστού από μηχάνημα ποτίσματος σε ένα χωράφι με ντομάτες, η παραγωγή κινδυνεύει να καταστραφεί.
Ο Γιάννης Κουκούτσης, πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, εξηγεί πως την μία ημέρα ο ΔΕΔΔΗΕ αντικαθιστά τον μετασχηματιστή, που εκλάπη και σε δυο ημέρες οι επιτήδειοι κλέβουν και τον καινούργιο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι ευάλωτες στην ξηρασία καλλιέργειες.
Οι αγρότες προτείνουν μέτρα για να αποτραπεί η κλοπή: με μεγαλύτερη αστυνόμευση, κάτι που πρακτικά είναι ανέφικτο με την φυσική παρουσία αστυνομικών, αλλά με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, κυρίως με την τοποθέτηση αισθητήρων, για να κτυπά συναγερμός, προκειμένου να προληφθούν κλοπές και σε άλλους μετασχηματιστές. «Σε μια βραδιά κλέβουν δέκα μετασχηματιστές». Όπως λέει ο κ. Κουκούτσης «Κάπου πηγαίνει ο χαλκός. Πρέπει να βρεθούν οι κλεπταποδόχοι. Είναι επιχειρήσεις με αντικείμενο την εμπορία χαλκού».
Επιπλέον, η ζημία που προκαλούν αυτές οι οργανωμένες ομάδες κλεφτών είναι πολλαπλάσια του κέρδους που αποκομίζουν. Καταστρέφουν μηχανήματα χιλιάδων ευρώ για να πάρουν 200- 300 ευρώ. Η ζημία των καλλιεργητών δεν αποτιμάται μόνο στο εισόδημά τους, αλλά σε κόστος που καταβάλουν και οι καταναλωτές, όταν οι ελλείψεις σε προϊόντα που έχουν καταστραφεί στο χωράφι αυξάνουν τις τιμές στο ράφι.
Ένα σύστημα που επικαλείται τον “νομικό πολιτισμό” για να καλύψει το πολιτικό κόστος για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, αποδεικνύεται κατώτερο των προσδοκιών της κοινωνίας. Η ανοχή συνιστά συνενοχή.
Σε 24ωρη βάση, συνεχείς έλεγχοι οχημάτων που κινούνται στο οδικό δίκτυο, εθνικό και επαρχιακό, σε ακτίνα 50-100 χλμ, με οδηγούς από την συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα. Οι αποδέκτες τέτοιων κλοπιμαίων είναι μετρημένες επιχειρήσεις και εύκολα μπορούν να εντοπιστούν. Αστυνομικοί και φορολογικοί έφοδοι με πρόστιμα που υπερβαίνουν το όποιο κέρδος αποκομίζουν, ίσως αποβεί τρόπος συνετισμού των παρανομούντων. Αυστηρότερες ποινές για τους δράστες, οι οποίοι εγκληματούν σε βάρος και του σιδηροδρόμου, προκαλώντας ζημίες εκατομμυρίων και θέτοντας σε κίνδυνο δεκάδες ζωές.
Mάνια Γκουσιάρη (ertnews.gr)