Ενδείξεις ότι συνήψαν εικονικά σύμφωνα συμβίωσης προκειμένου να τοποθετηθούν σε υπηρεσίες της Αλεξανδρούπολης και όχι της Ορεστιάδας, προέκυψαν για τους 250 νεοπροσληφθέντες συνοριοφύλακες της ΕΛ.ΑΣ.
Το σύμφωνο συμβίωσης δίνει στους συνοριοφύλακες από 5 έως 7 μόρια, αυξάνοντας –σε συνδυασμό με τους βαθμούς των εξετάσεων– την πιθανότητα τοποθέτησής τους στην Αλεξανδρούπολη. Προ της πρόσληψης και φοίτησής τους στη σχολή της ΕΛ.ΑΣ. στο Διδυμότειχο, μόλις έξι υποψήφιοι από τους 250 συνολικά ήταν παντρεμένοι.
Τουλάχιστον 40 συνήψαν σύμφωνο συμβίωσης, αφού βγήκαν από τη σχολή, ανάμεσά τους και ένα ζευγάρι ανδρών συνοριοφυλάκων.
Υπήρξαν επίσης ενδείξεις ότι άλλοι τουλάχιστον 65 νέοι συνοριοφύλακες θα υπέγραφαν και αυτοί σύμφωνα συμβίωσης έως σήμερα που είναι η καταληκτική ημερομηνία για την τοποθέτησή τους στις αστυνομικές διευθύνσεις Ορεστιάδας και Αλεξανδρούπολης.
Με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. διεξάγεται διοικητική έρευνα σχετικά με τα καταγγελλόμενα.
Ωστόσο, πηγές της Αστυνομίας εξέφρασαν στην «Κ» προβληματισμό για το πώς μπορεί να ελεγχθεί αν τα σύμφωνα συμβίωσης είναι αληθινά ή όχι. Πέρα από τον έλεγχο της γνησιότητας των συμβολαιογραφικών πράξεων, δεν υπάρχει άλλος τρόπος, ανέφεραν στην «Κ».
Στις αρχές του 2023 την πρόσληψη συνολικά 400 συνοριοφυλάκων είχε ανακοινώσει ο Τάκης Θεοδωρικάκος, σε σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στην Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης. Οι 250 απ’ αυτούς ολοκλήρωσαν την πρακτική τους και σήμερα θα τοποθετηθούν στις υπηρεσίες τους.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ