Τα ραντάρ της «Κ» έπιασαν ένα πολύ ενδιαφέρον πολιτικό παρασκήνιο την εβδομάδα που πέρασε. Στην παρουσίαση του βιβλίου του μέλους του «think tank» του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Χριστόπουλου, τον λόγο πήρε –μεταξύ άλλων– ο Γιώργος Καμίνης. Αφού αναφέρθηκε στη συμβολή που είχε ο συνάδελφός του καθηγητής για να εκλεγεί δήμαρχος Αθηναίων την πρώτη τετραετία, κατέληξε πως είναι ιδιαιτέρως σημαντικό άνθρωποι σαν τον Δημήτρη Χριστόπουλο να βρεθούν στην επόμενη Βουλή υποστηριζόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οσα είπε ο νυν βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ αποτελούν μια ακόμη ένδειξη για τα κριτήρια με τα οποία έχει επιλέξει τους νέους συνεργάτες του ο Αλέξης Τσίπρας. Πέρα από την επιστημονική αρτιότητα, έχουν να κάνουν και με τον προσανατολισμό του κόμματος προς το Κέντρο. Η εκτίμηση άλλωστε για την απάντηση που έδωσε ο τέως πρωθυπουργός στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ σε σχέση με τις συμμαχίες, είναι πως η πολιτική του επιλογή είναι να συνεργαστεί με τον Νίκο Ανδρουλάκη και όχι με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Κατά πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΜέΡΑ25 δεν θα καταφέρει την επανεκλογή του.

Επιστήμονες – τεχνοκράτες

Η είδηση της υποψηφιότητας του πρώην προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, κάπου στην Αθήνα, καταγράφεται πλέον δίπλα στις υπόλοιπες από το γκρουπ των επιστημόνων – τεχνοκρατών που έχει συγκροτήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν υπάρχει επιβεβαίωση από τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ένα ακόμη μέλος από το «think tank» που φέρεται να βολιδοσκοπείται για τις λίστες της Αττικής, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», είναι η επίκουρη καθηγήτρια Αναπτυξιακής Ψυχοπαθολογίας, Κορίνα Χατζηνικολάου. Ο Οθωνας Ηλιόπουλος πιθανότατα να βρεθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας για τους ομογενείς, αλλά και η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη σε όποια περιφέρεια το κόμμα εκτιμήσει πως θα προσφέρει περισσότερo με την παρουσία της. Κατά πολλούς, η αντιστράτηγος έχει κλειδωμένη και μια κυβερνητική θέση όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναέρθει στην εξουσία.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν στην «Κ» πως ανάλογες σκέψεις για αξιοποίησή τους σε χαρτοφυλάκια κάνει ο Αλέξης Τσίπρας και για τη Ζωρζέττα Λάλη (με εμπειρία στην Ε.Ε.) και τον Γρηγόρη Γεροτζιάφα (καθηγητής Ιατρικής). Στα ψηφοδέλτια αναμένεται, εκτός απροόπτου, να βρεθούν οι Νικόλας Φαραντούρης (Κεφαλονιά), Διάνα Βουτηράκου και Γιάννης Μυλόπουλος.

Στην Κουμουνδούρου έχουν φθάσει όλες οι προτάσεις των νομαρχιακών οργανώσεων, καθώς και διαφόρων προσώπων που έχουν σχέση με τον χώρο. Υπολογίζεται πως το 80% της επεξεργασίας και έγκρισης των υποψηφίων έχει ολοκληρωθεί και θεωρείται πιθανό πως στα τέλη του μηνός ή το αργότερο μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα ανακοινωθεί το μεγαλύτερο ποσοστό. Θέσεις σε περιφέρειες θα παραμείνουν ανοιχτές, έτσι ώστε και την τελευταία στιγμή να προστεθούν πρόσωπα που δεν έχουν πει ακόμη το «ναι» και μπορεί να κάνουν τη διαφορά.

Πάνω από 400 υποψηφίους θα έχει το κόμμα στις βουλευτικές εκλογές και οι περισσότεροι έχουν αναζητηθεί μέσα από τις τοπικές κοινωνίες. Εγνωσμένου κύρους νέοι επιστήμονες, επαγγελματίες, μικρής ηλικίας επιχειρηματίες και εργαζόμενοι θα συγκροτήσουν τα ψηφοδέλτια. Στόχος είναι «κάθε ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ να μπορεί σε μια υποψηφιότητα να βλέπει ένα κομμάτι του εαυτού του», δηλώνουν από την Κουμουνδούρου.

Μιλούν για ανανέωση και για αρκετές εκπλήξεις. Οι νυν βουλευτές και οι πρώτοι επιλαχόντες, από τη στιγμή που το θελήσουν, θα συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία. Ο Σπύρος Λάππας δεν επιθυμεί να είναι στις νέες λίστες, ενώ και ο Σάκης Παπαδόπουλος έχει δηλώσει πως θα αποσυρθεί. Αγνωστο είναι ακόμη τι θα πράξουν ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Θεόδωρος Δρίτσας.

Τα φίλτρα

Είναι έτοιμοι οι κομματικοί μηχανισμοί να αποφύγουν τις «κακοτοπιές» στα ψηφοδέλτια; Στον ΣΥΡΙΖΑ η υπόθεση του Ανδρέα Πάτση και η διερεύνηση της επιχειρηματικής του δραστηριότητας από τη Δικαιοσύνη δεν πέρασε απαρατήρητη. Οπως εξηγούσαν στην «Κ» αρμόδιες πηγές, υπάρχει μια διαρκής επικοινωνία και ενημέρωση σε τοπικό επίπεδο με τις νομαρχιακές επιτροπές για κάθε υποψήφιο ξεχωριστά. Το «face control» δεν αφορά την κομματική προέλευση, αλλά την επαγγελματική του πορεία, την καθαρότητα των σχέσεων με την κοινωνία, αλλά και το αποτύπωμα που έχει καταγράψει μέσα από τη δράση του. Ολοι μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» από τη βάση μέχρι την τελική έγκριση, που πραγματοποιείται σε υψηλό επίπεδο από την τριμελή επιτροπή των Ράνιας Σβίγκου, Μιχάλη Καλογήρου και Γιώργου Βασιλειάδη. Η υπόθεση της κακοποίησης του δωδεκάχρονου κοριτσιού προβλημάτισε επίσης πολύ την αξιωματική αντιπολίτευση. Με δεδομένο πως κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τις «πολύ σκοτεινές πλευρές» ενός ανθρώπου, αυτό το οποίο διαμηνύουν είναι πως η συγκάλυψη δεν χωράει στο ήθος της Αριστεράς και η απομάκρυνση και καταδίκη όσων έχουν σχέσεις με τέτοιες εγκληματικές πράξεις θα είναι άμεση.

Η αυτοδιοίκηση

Η δημιουργία του δικτύου των 130 μελών, με βάση την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, θα συμβάλει στο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη σύνθεση των ψηφοδελτίων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Προτεραιότητα έχει το κλείσιμο των μικρών δήμων, όπου θα δοθεί το σήμα για τον σχηματισμό ευρύτερων σχημάτων με συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο. Οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν έτοιμες να μπουν σε αυτή τη διαδικασία αναζήτησης συμμαχιών, κάτι που παλαιότερα δεν ήταν δεδομένο. Θα αξιοποιηθούν και θα προταχθούν οι καλές πρακτικές σε δήμους που έχει κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων και οι κοινωνικές παρεμβάσεις. Από την 30μελή ομάδα του «think tank» για την αυτοδιοίκηση φέρεται να προορίζεται ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως αν οι ζυμώσεις με τις τοπικές επιτροπές του ΠΑΣΟΚ ολοκληρωθούν επιτυχώς, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ενδεχομένως να είναι ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Ηπείρου.

Αντώνης Αντζολέτος (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)