Απαγορεύεται διά ροπάλου το μπάνιο σε παραλίες όπου εμφανίστηκαν ή εμφανίζονται ακόμη ψάρια, μέχρι να εξεταστούν διάφοροι χημικοί και μικροβιακοί παράγοντες στο νερό του Παγασητικού.
Ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος στο Αριστοτέλειο, Κωνσταντίνος Φυτιάνος, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, για μια οικολογική καταστροφή, από την έναρξη της οποίας έχει περάσει μια εβδομάδα, με τη δυσοσμία να εξακολουθεί να υφίσταται, ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά και στις συνέπειες του προβλήματος. Δηλαδή σε αυτές που χαρακτηρίζονται ως κοινωνικοοικονομικές, αφορώντας στις επιχειρήσεις του τουρισμού και της εστίασης, οι οποίες πλήττονται σημαντικά. Είναι οι συνέπειες στη δημόσια υγεία, αφού οι τόνοι ψαριών αρχίζουν και αλλοιώνονται, με αποτέλεσμα να μυρίζουν.
«Μετρήσεις για να αποδειχθεί κατά πόσο είναι ασφαλής η κατανάλωση ψαριών»
Ο κ. Φυτιάνος υπογραμμίζει ότι κανένας δεν θα πρέπει να κολυμπά στην περιοχή γύρω από τον Βόλο, όπου εμφανίστηκαν τα ψάρια, ενώ για το ζήτημα της αλιείας, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξουν αναλύσεις μικροβιολογικές και χημικές, για να αποδειχθεί κατά πόσο είναι ασφαλής η κατανάλωση ψαριών, από τον Παγασητικό.
«Έχουμε ένα γαϊτανάκι μεταφοράς ευθυνών από τον έναν στον άλλο, χωρίς να βγάζει κανείς άκρη. Ωστόσο, το αποτέλεσμα μετράει και είναι άγνωστο το πότε θα καθαρίσει ο Παγασητικός από τα ψάρια» με τον κ. Φυτιάνο να εκτιμά ότι τα ψάρια έχουν ήδη πεθάνει προτού φτάσουν στον Παγασητικό.
Όπως εξηγεί οι υψηλές θερμοκρασίες οδηγούν στο να ελαττωθεί το ήδη διαλυμένο οξυγόνο, με αποτέλεσμα τα ψάρια να πάθουν ασφυξία, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να μεσολαβούν τοξικές ενώσεις ή και φυτοφάρμακα από τα χωράφια. Επίσης σε περίπτωση που δεν είναι πεθαμένα κατά το ταξίδι τους μέχρι τον Παγασητικό, πεθαίνουν γιατί έρχονται σε επαφή με το αλμυρό νερό, το οποίο τους προκαλεί ασφυξία.
Τα ψάρια αποσυντίθενται σε διάστημα πέντε ημερών
Ο καθηγητής επισημαίνει πως θα χρειαστεί τιτάνια προσπάθεια προκειμένου να συγκεντρωθούν τα ψάρια, τα οποία αποσυντίθεται μέσα σε διάστημα 5 ημερών.
«Όταν τα ψάρια σαπίζουν αναπτύσσονται μικροοργανισμοί, οι οποίοι είναι επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, χωρίς να συζητάμε για κολύμπι. Η μόνη λύση για την εξαφάνιση του προβλήματος είναι η καύση σε αποτεφρωτήρες» ανέφερε ο κ. Φυτιάνος και πρόσθεσε πως η μόνη λύση για να μην υπάρχει ασυνεννοησία, μεταξύ των εμπλεκομένων για το ζήτημα των αρμοδιοτήτων είναι να υπάρχει ένας φορέας που να ασχολείται αποκλειστικά με τη διαχείριση της Κάρλας.
«Τουλάχιστον να γίνει μάθημα για το μέλλον ώστε να προλαμβάνουμε και να μην θεραπεύουμε» κατέληξε ο καθηγητής του ΑΠΘ.
magnesianews.gr