Σε λίγα 24ωρα μπαίνει ο Αύγουστος κι ένα από τα «καυτά» θέματα που παραμένει ανοιχτό στην ατζέντα των επιτελείων και της πολιτικής ηγεσίας, είναι το τι πρόκειται να γίνει με την 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού, η οποία «βυθίστηκε» παραδιδόμενη στο έλεος της θεομηνίας Daniel που έπληξε την Θεσσαλική γη.
Πολλές είναι οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι η εισήγηση των επιτελείων, έχει προωθηθεί στο γραφείο της πολιτικής ηγεσίας η οποία δεν αποκλείεται να ασχοληθεί το αμέσως επόμενο διάστημα με την Ταξιαρχία της Αεροπορίας Στρατού.
Για τους στρατιωτικούς η τελική εισήγηση θεωρείται ένα επτασφράγιστο μυστικό.
Κι αυτό σχετίζεται με τις πιέσεις οι οποίες ασκούνται από τοπικούς βουλευτές αλλά και φορείς της Θεσσαλίας, στην προσπάθεια τους η αεροπορική βάση και ο κόσμος που την στελεχώνει να παραμείνει εντός των Θεσσαλικών τειχών.
Παράλληλα ουδείς μπορεί να ξέρει αν η πολιτική ηγεσία επιστρέψει πίσω την στρατιωτική εισήγηση, ζητώντας επιπλέον στοιχεία ή κάποιου άλλου είδους μελέτη για το μέλλον της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού.
Πάντως στρατιωτικοί κύκλοι επισήμαναν πως στην εισήγηση που συνέταξαν έχουν συνυπολογίσει μια σειρά από παράγοντες που έχουν άμεση σχέση με την εύρυθμη λειτουργία της μονάδας, σ’ ένα πρότυπο σαν εκείνο που προϋπήρχε της «βύθισης».
Αυτό σημαίνει ότι οι επιτελείς δεν έχουν σχεδιάσει την επόμενη μέρα της ΤΑΞΑΣ σκεπτόμενοι μόνο τον αντικειμενικό σκοπό και αποστολή της μονάδας.
Στην εισήγησή τους πρωταγωνιστικό σημείο είναι ο πολλαπλασιαστής ισχύος που δεν είναι άλλος από τον άνθρωπο καθώς αυτός θα κληθεί να μετακινηθεί και να υποστεί όλα όσα αφορούν την προσωπική- οικογενειακή μετεγκατάσταση. Επιπλέον όπως επισημαίνει στρατιωτική πηγή με νόημα, δεν είναι λίγοι οι τομείς που το προσωπικό είναι μετρημένο και δεν περισσεύει, ώστε να υπάρξει κι ένα ρίσκο σημαντικό με οικειοθελείς απομακρύνσεις.
Σε κάθε περίπτωση λένε τα ίδια χείλη, αναμένονται αποφάσεις οι οποίες βεβαίως δεν αποκλείεται να συνοδευτούν μ’ ένα ευρύτερο πλαίσιο αναδιατάξεων στις δυνάμεις του στρατού ξηράς καθώς όπως έχει επισημάνει αρκετές φορές η πολιτική ηγεσία, στόχος είναι να υπάρξουν στρατόπεδα με ισχυρές επανδρώσεις κι όχι μονάδες με δύναμη που βία αγγίζει το 25%.
Πάντως ένα θέμα που από τον περασμένο Σεπτέμβριο θεωρήθηκε μείζονος σημασίας κι έπρεπε να κλείσει με πολιτική απόφαση, ακόμη παραμένει ανοικτό παρά τις προτάσεις που έχουν γίνει για την μετακίνηση των μονάδων της 1ης Ταξιαρχίας.
Προτάσεις επί προτάσεων και σχέδια επί χάρτου…
Ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι ήταν η μετακίνηση της ταξιαρχίας της αεροπορίας στρατού στην Καβάλα, μια εισήγηση που είχε άμεση σχέση με την ύπαρξη έτοιμων εγκαταστάσεων από την πολεμική αεροπορία. Άλλη πρόταση ήταν η μετακίνηση στην Κρήτη, μια εισήγηση που εξυπηρετεί άμεσα τα Εθνικά συμφέροντα.
Υπήρχαν και προτάσεις για διαμοιρασμό των υπό-μονάδων σε διαφορετικά σημεία. Κάποια στην Θεσσαλία, άλλα στην Ημαθία και την Αττική.
Παρόμοια σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να είναι και η τελική εισήγηση, με ένα σημαντικό μέρος της 1ης Ταξιαρχίας, δύναμη μονάδας και συντήρηση να παραμένει στην πόλη της Λάρισας.
Τα Μη Επανδρωμένα το επιτελείο τα θέλει πιο προωθημένα στην Β. Ελλάδα καθώς εκεί βολεύουν και οι έτοιμες εγκαταστάσεις.
Τα νέα Black Hawk θεωρούνται υπόθεση της αεροπορικής βάσης στην Ημαθία πλην ορισμένων που θα εγκατασταθούν δίπλα από τα ΝΗ-90 στα Μέγαρα.
Όλες οι προτάσεις θεωρούνται ενεργές και «δυναμικές» ενώ όλες βρίσκονται στην διάθεση της πολιτικής ηγεσίας ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις που έχουν ήδη καθυστερήσει.
Να θυμίσουμε ότι αρχικά, όταν ξέσπασε η θεομηνία είχε ξεκινήσει προσπάθεια να κρατηθεί πολύ χαμηλά το θέμα της «βύθισης» της αεροπορικής βάσης, αλλά τα γεγονότα οδήγησαν την κυβέρνηση να παραδεχτεί, μήνες αργότερα ότι η λίμνη Κάρλα έπνιξε το Στεφανοβίκειο.
Και από εκείνες τις ημέρες του Σεπτεμβρίου του 2023 ακόμη οι μονάδες της Ταξιαρχίας παραμένουν σε τέσσερα διαφορετικά σημεία του ορίζοντα, με το προσωπικό τους πολλές φορές να ζει την ταλαιπωρία της μετακίνησης χιλιομέτρων για να φτάσει στην εργασία του.
hellasjournal.com