«Παράθυρο» για διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στον σερβιριζόμενο καφέ έως το τέλος του έτους άνοιξε το ράλι που καταγράφουν τους τελευταίους μήνες οι διεθνείς τιμές.

Με τους εκπροσώπους της αγοράς να μιλούν για αυξήσεις ακόμα και άνω του 15% στην τιμή του καφέ στη χονδρική και για αυξήσεις έως 20% σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα εστίασης το επόμενο δίμηνο, στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου μπαίνει το σενάριο της διατήρησης για ένα ακόμη εξάμηνο του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ αλλά και στο κακάο, καθώς η τιμή έχει κάνει άλμα στις διεθνείς αγορές. Το καθεστώς που ισχύει σήμερα, με την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στον καφέ, το κακάο, το τσάι, το χαμομήλι και στα άλλα αφεψήματα είτε σερβίρονται στο κατάστημα είτε λαμβάνονται σε «πακέτο», λήγει στις 30 Ιουνίου 2024.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου έχουν χτυπήσει καμπανάκι για τις αυξήσεις που έρχονται στην αγορά του δημοφιλούς ροφήματος. Μάλιστα, η Ελληνική Ένωση Καφέ κατά τη συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, είχε θέσει ζήτημα κατάργησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ, ο οποίος επιβαρύνει ετησίως τον κλάδο με 140 εκατ. ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος, αντιπροτείνοντας μέρος των συγκεκριμένων κρατικών εσόδων να διατίθεται για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στη χώρα μας.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου του καφέ αναμένεται να επαναφέρουν το αίτημα της κατάργησης του ΕΦΚ στη συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιήσουν την προσεχή Πέμπτη. Από την πλευρά τους κυβερνητικές πηγές αποκλείουν ωστόσο ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς πρόκειται για μέτρο με υψηλό δημοσιονομικό κόστος το οποίο θα προκαλούσε ανατροπές στους στόχους του προϋπολογισμού. Παράλληλα, η Ένωση θα ζητήσει την παραμονή του καφέ που διατίθεται από τις υπηρεσίες εστίασης στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.

Η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ, το κακάο, το τσάι και τα λοιπά αφεψήματα φαίνεται να κερδίζει έδαφος, λόγω του χαμηλού δημοσιονομικού κόστους που ανέρχεται σε μόλις 77 εκατ. ευρώ μαζί με τον μειωμένο ΦΠΑ για τα κόμιστρα των ταξί.

Ανατιμήσεις

Οι τιμές της ιδιαίτερα διαδεδομένης στην αγορά ποικιλίας καφέ Robusta έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 45 ετών κι αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για νέες ανατιμήσεις σε προϊόντα στιγμιαίου καφέ, όπου η συγκεκριμένη ποικιλία χρησιμοποιείται ευρέως. Είναι ενδεικτικό ότι τον Ιανουάριο του 2024 η τιμή για την γνωστή ποικιλία καφέ Robusta ανερχόταν στα 2.689 δολάρια ο τόνος, ενώ σήμερα η τιμή του έχει φτάσει στα 3.510 δολάρια ο τόνος. Η αύξηση της τιμής του καφέ Robusta συμπαρέσυρε την τιμή του καφέ Arabica (2,5 δολάρια ανά λίβρα, από τις υψηλότερες της τελευταίας δεκαετίας).

insider.gr