Ο δήμος Λίμνης Πλαστήρα της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, είναι ο μοναδικός αυτοδιοικητικός εκπρόσωπος από την Ελλάδα όπου θα αποτελέσει σημαντικό πεδίο δράσεων του έργου Aqua Loops 4 Med. Ιδιαίτερα θα στηρίξει την επιχειρηματικότητα και θα διευκολύνει τη μεταφορά γνώσης με διανομή δημόσιας χρηματοδότησης της ΕΕ ύψους 250.000 ευρώ, προκειμένου να βοηθήσει επιχειρήσεις - δικαιούχους στην υιοθέτηση ή ανάπτυξη της περιβαλλοντικής καινοτομίας.
Επιτυχία, πιο αναλυτικά για τον δήμο, συνιστά η έγκριση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Aqua Loops 4 Med, προϋπολογισμού 3.780.146 ευρώ. Το πρόγραμμα είναι τριετές και χρηματοδοτείται από το διαπεριφερειακό επενδυτικό μέσο καινοτομίας (I3) του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 13 Ευρωπαίοι εταίροι, μεταξύ των οποίων αυτοδιοικητικοί φορείς, πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα και επιχειρήσεις από 4 Ευρωμεσογειακές Περιφέρειες: Καταλονία (Ισπανία), Μπασιλικάτα (Ιταλία), Αττική και Θεσσαλία (Ελλάδα).
Κατά τη διάρκεια του έργου θα πραγματοποιηθούν δράσεις ενδυνάμωσης της διαπεριφερειακής συνεργασίας και των επενδύσεων καινοτομίας μέσω 4 κύριων αξόνων:
α) της επίδειξης τεχνολογιών για την ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση του νερού σε 2 τοποθεσίες (στη Basilicata και τη Θεσσαλία),
β) της υποστήριξης των ΜΜΕ για την ανάπτυξη καινοτόμων 40 έως 60 υποέργων που σχετίζονται με τη βιώσιμη και κυκλική διαχείριση των υδάτων στον αγροδιατροφικό τομέα,
γ) της βελτίωσης των περιφερειακών οικοσυστημάτων καινοτομίας με την ενίσχυση των διαπεριφερειακών επενδύσεων,
δ) της αξιολόγησης της αναπαραγωγής και μεταφοράς γνώσης και τεχνολογιών και σε άλλες περιοχές της ΕΕ.
Ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Θέσαμε ως στόχο την αναγνώριση της Λίμνης Πλαστήρα ως εθνικό σημείο αναφοράς για την Καινοτομία στο Περιβάλλον. Ήδη είναι σε εξέλιξη καινοτόμες υποδομές όπως, τα Σχολεία Δάσους, το Υπαίθριο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το θεματικό Πάρκο Αναπηρίας και άλλες πρωτοβουλίες. Η έγκριση του Προγράμματος Aqua Loops 4 Med αποτελεί αναμφίβολα σημαντική επιτυχία, όχι μόνο για το Δήμο, αλλά και για την χώρα μας, δεδομένου ότι περνάμε στην ευφυή διαχείριση της επανάχρησης υδάτινων πόρων σε επιχειρήσεις της περιοχής μας. Μαζί με Ισπανούς και Ιταλούς εταίρους επιχειρούμε μια καινοτόμο διαχείριση επανάχρησης του νερού, πρόγραμμα το οποίο αποκτά ιδιαίτερη αξία, δεδομένης της κλιματικής αλλαγής και της μείωσης των υδάτινων πόρων. Με το έργο Aqua Loops 4 Med, στοχεύουμε να ενεργοποιήσουμε την αλλαγή και την καινοτομία ακόμα πιο πέρα και από την τελευταία λέξη της υπάρχουσας τεχνολογίας».
Δεν παραλείπει να εκφράσει και ευχαριστίες: «Με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συμπατριώτες, Καρδιτσιώτες επιστήμονες οι οποίοι υποστήριξαν το πρόγραμμα, με πρώτο τον Δημήτρη Μπανούση, Μηχανικό Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης και τον Γιάννη Βασιλάκο, Πολιτικό Μηχανικό, για την τεχνική και οργανωτική στήριξη στην προετοιμασία της συμμετοχής του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα στο έργο».
Ο δήμος Λίμνης Πλαστήρα, έχει έδρα το Μορφοβούνι. Αποτελείται από δύο Δημοτικές Ενότητες, οι οποίες αντιστοιχούν στους δύο συγχωνευθέντες δήμους, ήτοι Πλαστήρα και Νεβρόπολης Αγράφων.
Κάθε Δημοτική Ενότητα αποτελείται από τις Τοπικές Κοινότητες, οι οποίες αντιστοιχούν στα διαμερίσματα των πρώην δήμων. Η Λίμνη Πλαστήρα βρίσκεται στο οροπέδιο της Νεβρόπολης στο δυτικό τμήμα του νομού Καρδίτσας. Είναι μια λίμνη τεχνητή, που σχηματίστηκε με ανθρώπινη παρέμβαση. Σχηματίστηκε το 1959 με την ολοκλήρωση του φράγματος στο νότιο άκρο της επί της αρχής του ποταμού Ταυρωπού ή Μέγδοβα, η δε ιδέα για την κατασκευή της ανήκει στον Νικόλαο Πλαστήρα και φέρει τη σφραγίδα του.
Απ. Ζώης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)