
Την τέχνη της κατασκευής παραδοσιακών σαμαριών εξακολουθεί να ασκεί στην Οξύνεια της Καλαμπάκας ο Χρήστος Σδώνας, ο τελευταίος σαγματοποιός της περιοχής.
“Παλαιότερα υπήρχε μεγάλη αγορά για τα ζώα αλλά σήμερα έχει εκλείψει το ενδιαφέρον”, δήλωσε στην ΕΡΤ3.
“Τότε κατασκευάζαμε σαμάρια με κόστος περίπου 100 δραχμών, πολύ φθηνά δηλαδή. Σήμερα αν κάποιος θελήσει να παραγγείλει ένα σαμάρι θα του κοστίσει πάνω από 300 ευρώ λόγω της εξολοκλήρου χειροποίητης κατασκευής”, πρόσθεσε.
Ρεπορτάζ Β. Μητρούσιας