Επίσκεψη στη βρετανική πρωτεύουσα πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα και την Τρίτη, με επενδυτικό και πολιτικό ενδιαφέρον, ενώ κυρίαρχο είναι το θέμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Την Τετάρτη αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, εν μέσω σφοδρότατων διαξιφισμών μεταξύ Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ για την ακρίβεια, τη φορολογική πολιτική και την καθημερινότητα.
Το κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ αναμένεται να περάσει ο πρωθυπουργός την Τρίτη, για τη συνάντησή του με τον Βρετανό ομόλογό του Κιρ Στάρμερ, σε μία δύσκολη διεθνή συγκυρία με πολλά ανοιχτά μέτωπα, τα οποία προκαλούν ντόμινο αναταράξεων. Το γεγονός ότι η συνάντηση των δύο ηγετών γίνεται λίγες μόνο ημέρες μετά το δημοσίευμα του «Economist» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, με την εκτίμηση ότι το 2025 είτε θα επιστρέψουν στην Ελλάδα είτε θα σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την επανένωσή τους, δημιουργεί ένα θετικό μομέντουμ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει την πάγια θέση της χώρας για επαναπατρισμό και την επανένωση των Γλυπτών, ώστε το μνημείο να εκτίθεται στην ολότητά του στο Μουσείο της Ακρόπολης. «Αυτά τα θέματα θέλουν υπομονή και επιμονή», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ερωτηθείσα από δημοσιογράφους τη Δευτέρα, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πώς είναι δύσκολο να καταγραφεί σημαντική εξέλιξη στην παρούσα φάση, δεδομένου ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός, επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, αντιμετωπίζει εσωτερικά πολιτικά ζητήματα, ενώ πληθαίνουν οι φωνές όσων ζητούν πρόωρες εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία, μεταξύ αυτών ο διάσημος ηθοποιός Μάικλ Κέιν αλλά και ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου και συγκυβερνήτης του Ντόναλντ Τραμπ, Έλον Μασκ.
Το διαχρονικό αίτημα της χώρας μας θα τεθεί σε κάθε περίπτωση από τον πρωθυπουργό, ενώ στα θετικά καταγράφεται και το ότι ο Κιρ Στάρμερ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα εμποδίσει μία συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου. Παράλληλα, στην ατζέντα των συνομιλιών των δύο ηγετών αναμένεται να βρεθούν τα δύο πολεμικά μέτωπα σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, το Μεταναστευτικό (είχε μονοπωλήσει την προεκλογική εκστρατεία Στάρμερ), οι σχέσεις Ε.Ε. – Μεγάλης Βρετανίας, και το Κυπριακό.
Με επενδυτές
Μία ημέρα πριν το τετ α τετ Μητσοτάκη – Στάρμερ ο πρωθυπουργός θα έχει ιδιαίτερα πυκνό πρόγραμμα επί αγγλικού εδάφους, επενδυτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος. Τη Δευτέρα το πρωί, θα μιλήσει στο ετήσιο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που συνδιοργανώνουν η Morgan Stanley και το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη συμμετοχή ισχυρών επιχειρηματιών, και στη συνέχεια θα συναντήσει Ινδούς επενδυτές στην πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο, μαζί με τον οικονομικό του σύμβουλο Αλέξη Πατέλη. Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, η συγκυρία στην οποία θα γίνουν οι επαφές δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη για την Ελλάδα, καθώς η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αγγίζει εκείνο του γαλλικού και η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη μείωση Χρέους στην Ευρώπη – τον Δεκέμβριο θα ολοκληρωθεί η πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 7,9 δισ. ευρώ από το πρώτο Μνημόνιο και εντός του 2025, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, θα καταβληθούν άλλα 5 δισ. ευρώ για την εξόφληση δανείων που έχουν προγραμματιστεί να λήξουν μεταξύ 2033 και 2042.
Την ίδια ημέρα θα μιλήσει σε κλειστή συζήτηση για την Τεχνητή Νοημοσύνη, στο Ινστιτούτο του πρώην πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Τόνι Μπλερ (Tony Blair Institute for Global Change), καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς συζήτησης για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Το Ινστιτούτο Μπλερ έχει ασχοληθεί διεξοδικά με το θέμα, ενώ έχει πρόσφατα δημοσιεύσει Οδηγό για χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης από κυβερνήσεις. Το workshop διοργανώνεται για τις ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης και ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το εθνικό σχέδιο για τη μετάβαση της Ελλάδας στην Τεχνητή Νοημοσύνη, που του παρέδωσε πριν από λίγες ημέρες η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Θα συμμετέχουν και οι υπουργοί Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ενώ το παρών θα δώσει και ο νέος διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Μίλτων Νικολαΐδης.
Το ραντεβού που άργησε τρία χρόνια
Η επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αθήνα θα τον βρει να υποδέχεται το μεσημέρι της Τετάρτης 4 Δεκεμβρίου τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος εσχάτως έγινε και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν περιμένουν να αλλάξει στάση ο κ. Ανδρουλάκης, ειδικά στο θέμα της συναίνεσης, το αντίθετο, καθώς τελευταία έχουν ανέβει οι τόνοι από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ για πληθώρα θεμάτων, με την κυβέρνηση να παρομοιάζει τη Χαριλάου Τρικούπη με τον «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ». Έτσι, ευλόγως γεννιέται το ερώτημα αν μπορεί από αυτή την πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη να προκύψει κάτι θετικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει το θέμα της συμφωνίας των δύο κομμάτων, τουλάχιστον σε θέματα και νομοσχέδια που κατά κοινή ομολογία συνιστούν θετικές μεταρρυθμίσεις. Δεν αποκλείεται, επίσης, οι δύο ηγέτες να συζητήσουν, έστω και ακροθιγώς, την επικείμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ενδιαφέρον θα έχει να μάθουμε αν ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα θέσει και με ποιο τρόπο το θέμα των παρακολουθήσεων. Ένα θέμα που ήταν και η αιτία του αργοπορημένου ραντεβού τους. Πόσο μάλλον, όταν τελευταίως ο κ. Ανδρουλάκης άρχισε να επαναφέρει το ζήτημα, προσφεύγοντας μάλιστα και στη Δικαιοσύνη.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΒτΚ», το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να ανεβάσει ακόμα περισσότερο τους αντιπολιτευτικούς τόνους το επόμενο διάστημα, καθώς στο «πράσινο στρατόπεδο» αξιοποιώντας την ευκαιρία που τους δόθηκε από την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ προσέλαβαν Αμερικανούς επικοινωνιολόγους για ένα ριζικό λίφτινγκ στην εικόνα του προέδρου, αλλά και στην επικοινωνιακή τακτική που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα. Όπως και να έχει, η συνάντηση αυτή θα αποτελέσει είδηση, και αυτό που σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές ήταν ότι αυτές οι επαφές θα έπρεπε να αποτελούν κανονικότητα και να γίνονται πιο συχνά, καθώς βοηθούν τόσο στην ενδυνάμωση της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτισμού.
Αναδημοσίευση από τη Βραδυνή της Κυριακής