Τους τζίρους να πέφτουν σε ποσοστό έως και 50% είδαν, φέτος, το καλοκαίρι οι επαγγελματίες της εστίασης στη Μαγνησία, οι οποίοι κάνουν λόγο για ένα εφιαλτικό καλοκαίρι που προκαλεί αβεβαιότητα για το τι θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες.

Με τη Μαγνησία να μετράει ακόμα τις πληγές της από τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, αλλά και από τη δυσφήμιση που έχει υποστεί οι επαγγελματίες της εστίασης έχουν να αντιμετωπίσουν, όπως και οι περισσότεροι επαγγελματίες του τουρισμού, την πτώση της τουριστικής κίνησης και κατ’ επέκταση την πτώση των τζίρων τους.

«Η εστίαση δεν πήγε καθόλου καλά φέτος. Ο κόσμος ή θα πήγαινε διακοπές ή θα έβγαινε λίγο παραπάνω έξω. Ηταν μεγάλο δίλημμα» αναφέρει μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος των καταστηματαρχών εστίασης Μαγνησίας Στέφανος Στεφάνου.

Ο ίδιος, μεταφέροντας το κλίμα από τις παραλίες και τα beach bar, αναφέρει ότι η Μαγνησία, δεδομένου του «χτυπήματος» που δέχθηκε και είδε από πολύ νωρίς τις ακυρώσεις να διαδέχονται η μία την άλλη, ήταν από τις λίγες περιοχές στις οποίες ο κόσμος δεν χρειαζόταν να πληρώσει για την ξαπλώστρα του.

«Η πλειοψηφία των καταστημάτων, πάνω από το 90%, δεν χρέωνε την ξαπλώστρα. Ο καθένας μπορούσε να καθίσει πληρώνοντας μόνο για το προϊόν που θα παράγγελνε. Δεν είχαμε αυτά τα ακραία που ακούγονταν για ελάχιστες καταναλώσεις και υπέρογκα ποσά για πουφ και καρεκλάκια» τονίζει ο κ. Στεφάνου.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Λυχναρόπουλος ερωτηθείς για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Όπως αναφέρει: «Σε αντίθεση με άλλες περιοχές, ο κόσμος μας μεταφέρει την θετική πλευρά των επαγγελματιών της Μαγνησίας, ότι δηλαδή, παρά τα προβλήματα δεν επιδόθηκαν σε τεράστιες αυξήσεις και ελάχιστες καταναλώσεις».

Ωστόσο, όπως λέει, ο κόσμος «δεν πήγε φέτος παραλία». «Ηταν και παραμένει δύσκολο το καλοκαίρι. Πολύ βασικός λόγος είναι ότι μέσα στον Ιούλιο αυξήθηκαν τα τιμολόγια ρεύματος, με αποτέλεσμα ο κόσμος να «φρενάρει» τις διακοπές του. Ενας στους δύο Έλληνες υπολογίζεται ότι φέτος δεν μπορούσε να κάνει διακοπές» επισημαίνει ο κ. Στεφάνου και συνεχίζει «Στη Μαγνησία δε, αντιμετωπίσαμε και τη γενικότερη πτώση του τουρισμού λόγω της δυσφήμισης που επικράτησε και δυστυχώς, επικρατεί. Ο συνδυασμός, συνεπώς, ήταν καταστροφικός».

Όπως τονίζει, ακόμη και αν τα τουριστικά καταλύματα στη Μαγνησία είχαν κόσμο και σημείωναν υψηλές πληρότητες, αυτό δεν σύναδε με τους τζίρους που σημείωσε η εστίαση. Επισκέπτες της Μαγνησίας σύμφωνα και με την εικόνα που μεταφέρουν οι ξενοδόχοι, σε πολλές περιπτώσεις δεν έβγαιναν από το ξενοδοχείο ή επέλεγαν να μαγειρεύουν.

«Υπήρχε η εικόνα πολιτών να οργανώνονται πριν από κάθε μπάνιο με ομπρέλες και καρεκλάκια παραλίας, ώστε να μην επιλέξουν κάποιο παραλιακό μαγαζί. Επαιρναν, έτσι, καφέ από τον δρόμο και φαγητό από το σπίτι και κάθονταν. Ακόμη και αυτό να μην γινόταν, δεν ήταν λίγες οι φορές που ολόκληρες οικογένειες …στριμώχνονταν σε μία ξαπλώστρα και έπαιρναν τα ελάχιστα» υποστηρίζει ο ίδιος.

Οσον αφορά την κινητικότητα προς τις παραλίες, ο μεγάλος όγκος σημειώνεται τα Σαββατοκύριακα, με ελάχιστες εξαιρέσεις καθημερινών τις ημέρες κοντά στον Δεκαπενταύγουστο. Οι περισσότεροι, σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου επέλεγαν το Ανατολικό Πήλιο, με τον ίδιο ωστόσο να αναφέρει ότι και εκεί υπήρχε δυσαρέσκεια.

Iωάννα Μπουροπούλου (Tαχυδρόμος)