«Πρωταθλητισμό» στην Ευρώπη κάνουν περιφέρειες της Ελλάδας, όσον αφορά στην ανεργία των νέων ανθρώπων (ηλικίες 15-29 ετών), σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2021.

Μάλιστα, δύο από αυτές (η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και η Δυτική Μακεδονία) βρίσκονται μέσα στην κορυφαία τριάδα των ευρωπαϊκών περιφερειών με την υψηλότερη ανεργία νέων.

Τα ποσοστά τους είναι ιδιαίτερα υψηλά: το 45,1% των νέων ήταν άνεργοι στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη το 2021, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Δυτική Μακεδονία άγγιζε το 42,3%. Μοιραία, αυτές οι δύο περιφέρειες καταλαμβάνουν τη δεύτερη και την τρίτη θέση (αντίστοιχα) μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών περιφερειών.

Σημειώνεται ότι σε αρκετές περιφέρειες της Ελλάδας τουλάχιστον 3 στους 10 νέους είναι άνεργοι. Εκτός από τις δύο παραπάνω (Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και Δυτική Μακεδονία), σε αυτήν την «ομάδα» βρίσκονται η Στερεά Ελλάδα με 38,9%, η Θεσσαλία με 36,7%, η Δυτική Ελλάδα με 32,9% και η Κρήτη με 30%.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το 2021 καταγράφηκε μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα σε σχέση με το 2020, καθώς υπήρξε κάποια ώθηση στην οικονομία μετά τα μεγάλα διαστήματα με lockdown λόγω κορονοϊού.

efsyn.gr