Την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της e-Trikala Α.Ε. δρομολογεί ο Δήμος Τρικκαίων, προκειμένου να προχωρήσει η μετατροπή της εταιρείας σε μονομετοχικό Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα, στη συνεδρίαση της 13ης Οκτωβρίου 2026, την αγορά των 500 ονομαστικών μετοχών που κατέχει το Επιμελητήριο Τρικάλων. Η απόφαση, με αριθμό 262/2026, αφορά το 1% του μετοχικού κεφαλαίου, καθώς ο Δήμος διαθέτει ήδη το υπόλοιπο 99%.

Με την ολοκλήρωση της μεταβίβασης, ο Δήμος Τρικκαίων θα καταστεί ο μοναδικός μέτοχος της εταιρείας και το Επιμελητήριο θα αποχωρήσει από τη μετοχική της σύνθεση.

Η κίνηση συνδέεται, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, με την προσαρμογή της e-Trikala στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς. Ειδικότερα, γίνεται επίκληση του άρθρου 207 του Ν. 5314/2026, το οποίο προβλέπει τη δυνατότητα μετατροπής έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις.

Θα προσδιοριστεί το τίμημα

Το ποσό που θα καταβάλει ο Δήμος για τις μετοχές του Επιμελητηρίου δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Θα προσδιοριστεί βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας και των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας.

Η δαπάνη θα καλυφθεί από πιστώσεις του δημοτικού προϋπολογισμού, αφού προηγηθούν οι απαιτούμενες δημοσιονομικές δεσμεύσεις.

Η διαδικασία αφορά την προσαρμογή της υφιστάμενης εταιρείας και δεν συνεπάγεται ίδρυση νέου νομικού προσώπου. Η e-Trikala διατηρεί την αυτοτελή νομική της προσωπικότητα, ενώ η συγκέντρωση του συνόλου των μετοχών στον Δήμο αποτελεί βήμα για τη μετατροπή της σε Αναπτυξιακό Οργανισμό.

Τάσος Πλέντζας, trikalaenimerosi.gr