Για έναν ακόµη χρόνο, µέχρι τον Ιούλιο του 2025, επέκτεινε η Αθήνα τη συµφωνία µε την Ουάσιγκτον για στάθµευση των αµερικανικών UAV τύπου MQ-9 στην αεροπορική βάση της Λάρισας (110 Πτέρυγα Μάχης), σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής. 

Τα συγκεκριµένα UAV έχουν σταθµεύσει την τελευταία πενταετία για αρκετά µεγάλο χρονικό διάστηµα στη Λάρισα και από την άνοιξη του 2022, τα τελευταία δύο χρόνια, βρίσκονται εκεί επί µονίµου βάσεως. 

Η επιµήκυνση κατά ένα χρόνο µοιάζει τυπική, αποτελεί ωστόσο µια σαφή ένδειξη της σηµασίας που εξακολουθεί να έχει για τις ΗΠΑ η χρήση µιας βάσης από τον ελλαδικό χώρο για αποστολές επιτήρησης σε ένα εύρος το οποίο ουσιαστικά καλύπτει το σύνολο της Ανατολικής Ευρώπης και του χώρου Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής (τα MQ-9 έχουν ακτίνα περίπου 1.850 χλµ.).

Σε µια περίοδο κατά την οποία συνεχίζεται ο πόλεµος στην Ουκρανία, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή γίνεται ολοένα και χειρότερη και θαλάσσιες περιοχές όπως η Ανατολική Μεσόγειος και η Ερυθρά Θάλασσα γίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνες, η έγκαιρη προειδοποίηση και η συλλογή πληροφοριών παραµένει υψίστης σηµασίας. 

Στη Λάρισα, σημειώνει η εφημερίδα, σταθµεύουν έως και 4 UAV αυτού του τύπου και φυσικά οι αποστολές τους περιλαµβάνουν όλο τον ευρύτερο χώρο γεωπολιτικού ενδιαφέροντος της Ελλάδας. Τα UAV συνοδεύουν, προφανώς, και τα δεκάδες στελέχη που τα χειρίζονται και τα υποστηρίζουν. 

Αξίζει να σηµειωθεί ότι, σε προηγούµενη φάση, ανάµεσα στην Αθήνα και στην Ουάσιγκτον είχαν πραγµατοποιηθεί συζητήσεις σχετικά µε το ενδεχόµενο αρχικά εκµίσθωσης και στη συνέχεια απόκτησης από την Πολεµική Αεροπορία (Π.Α.) κάποιων από τα MQ-9 που σταθµεύουν στην αεροπορική βάση της Λάρισας. 

Ωστόσο, αυτά τα σχέδια έχουν µπει στο ράφι, καθώς κρίθηκε ότι για τις ελληνικές επιχειρησιακές ανάγκες ένα UAV µε αυτά τα στρατηγικά χαρακτηριστικά, αλλά και το κόστος συντήρησής του, είναι µια πολυδάπανη υπόθεση, την οποία η Π.Α. δεν χρειάζεται να επωµιστεί, ιδιαίτερα καθώς στον τοµέα των µη επανδρωµένων αεροχηµάτων έχουν εντοπιστεί και αξιοποιούνται πιο ικανοποιητικές λύσεις, όπως τα ισραηλινά HERON.

Λ.Ε. kosmoslarissa.gr