
Οι καταναλωτές βλέπουν τις τιμές στο μοσχάρι να εκτοξεύονται και την τιμή του κιλού να έχει φτάσει στα 17 με 20 ευρώ.
Οι κρεοπώλες δυσκολεύονται, πλέον, να συγκρατούν τις ανατιμήσεις, καθώς, όπως λένε, οι διεθνείς τιμές στις εισαγωγές έχουν αυξηθεί και η εγχώρια παραγωγή είναι μειωμένη.
«Κάθε εβδομάδα αγοράζουμε όλο και παραπάνω, μέσα σε ενάμιση μήνα η τιμή έχει εκτοξευτεί 1,5 ευρώ», δηλώνει στη «ΒτΚ» ο κρεοπώλης Φάνης Νούσιος και συμπληρώνει:
«Άλλοι καταναλωτές ψωνίζουν μικρότερες ποσότητες, άλλοι δεν ψωνίζουν καν, και δεν ξέρουμε πού θα φτάσει όλο αυτό».
Ο συνάδελφός του, επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Κρεοπωλών Αθήνας Βασίλης Ντεληφιλιππίδης, εξηγεί ότι από το 2001 οι τιμές ήταν σταθεροποιημένες, τα τελευταία δυόμισι,όμως, χρόνια και για διάφορους λόγους τραβούν συνεχώς την ανηφόρα.
«Από 5,60 ευρώ το κιλό που αγοράζαμε, το ποιοτικό μοσχάρι, το κάτω των 12 μηνών, τον Αύγουστο του 2022, πλέον μας κοστίζει 9,20 ευρώ», δηλώνει, επισημαίνοντας πως αυτή η αύξηση είναι εισαγόμενη γιατί εξαρτιόμαστε από το εξωτερικό.
«Τελευταία, οι τιμές αυτές κάθε εβδομάδα “τσιμπάνε” από 10 έως 20 λεπτά. Αυτές οι αυξήσεις έχουν έρθει σε σύνολο να είναι 60% μέσα σε δυόμισι χρόνια. Είναι υπερβολικά μεγάλη αύξηση. Κάποιοι πρέπει να σκύψουν πάνω σε αυτό το πρόβλημα, γιατί το μοσχάρι είναι και το 60% των πωλήσεών μας μέσα στα κρεοπωλεία. Δεν μπορεί ο καταναλωτής να παίρνει μόνο κοτόπουλο. Εμείς έχουμε σηκώσει τα χέρια ψηλά».
Αυξήσεις παρατηρούνται και στη Βαρβάκειο Κρεαταγορά, το… καταφύγιο του φτωχού. Το μοσχάρι έχει φτάσει τα 13 ευρώ, από 10 πριν από δύο χρόνια.
«Απορροφάμε τη μία αύξηση μετά την άλλη, προσπαθούμε να κρατήσουμε τους πελάτες μας», δηλώνει ο πρόεδρος των κρεοπωλών Ανδρέας Νιώτης.
Για τον κτηνοτρόφο Δημήτρη Καζάνα το θέμα με το μοσχάρι δεν είναι μόνο η τιμή αλλά και η επάρκεια.
«Το 2026 θα πηγαίνει κάποιος σε ένα κρεοπωλείο, σε ένα σούπερ μάρκετ, οπουδήποτε, και δεν θα ρωτάει “πόσο” έχει, αλλά “αν έχει», τονίζει στη «ΒτΚ».
Το πρόβλημα, όπως λέει, δημιουργήθηκε από το εξωτερικό, μιας και η χώρα εισάγει το 88% της κατανάλωσης.
«Η μόνη λύση είναι αν ανοίξει η αγορά κατόπιν συμφωνιών της Ε.Ε. και έρθει περισσότερο μοσχαρίσιο κρέας», εξηγεί.
Όσο για τις τιμές, αναφέρει πόσο πουλάει εκείνος και οι άλλοι παραγωγοί:
«Πριν από την κρίση το 2023 πουλούσα το καθαρόαιμο από 6,00 έως 6,20 ευρώ και το διασταυρωμένο από 4,60 έως 5,20 ευρώ.Τώρα το καθαρόαιμο 7,00-7,20 και το διασταυρωμένο από 5,80 έως 6,20 ευρώ. Στην κατανάλωση είχε 8-13 ευρώ πριν από την κρίση και 13-20 ευρώ τώρα. Δηλαδή, για ένα ευρώ που αύξησε την τιμή ο παραγωγός για να ανταπεξέλθει στα αυξημένα κόστη, κάποιοι άλλοι μεσάζοντες έχουν πολλαπλάσια».
Στις ελλείψεις και στο ότι η τιμή του μοσχαριού θα ανέβει ακόμη περισσότερο στέκεται και ο κτηνοτρόφος Αντώνης Τσίτσας: «Αν η Γαλλία κάνει περιορισμό εξαγωγών όπως ακούγεται, τότε οι τιμές θα φτάσουν πραγματικά στο ταβάνι».
Την ίδια ώρα, αυξήσεις, έστω και μικρότερες, καταγράφονται και στα άλλα είδη κρέατος…
Το χοιρινό μπούτι έχει φτάσει στα 7,95 το κιλό και η χοιρινή σπάλα τα 7,59…. «Τσιμπημένη» είναι και η τιμή στο κοτόπουλο.
Διαφωνίες για τον εμβολιασμό
Αυξημένη είναι και η τιμή στα αμνοερίφια, λόγω της ευλογιάς και της περιορισμένης παραγωγής.
Η τιμή του αρνιού στη Βαρβάκειο φτάνει τα 13 ευρώ, με τους κρεοπώλες να ανησυχούν μήπως φτάσουν οι γιορτές με το ένα ζώο να θανατώνεται μετά το άλλο.
«Τώρα η ζήτηση για αρνί και κατσίκι είναι περιορισμένη, τα Χριστούγεννα όμως θα υπάρξει πολύ πιο μεγάλη, άρα οι τιμές θα ανέβουν», επισημαίνει ο κ. Νιώτης, εκτιμώντας πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση η αύξηση θα είναι της τάξεως του 10% με 15%.
«Επίσης, θα λείψουν από την αγορά 400.000 αμνοερίφια», εκτιμά ο κ. Τσίτσας, αναφέροντας ότι η τιμή θα εκτοξευτεί αρκετά πάνω από τα 13-15 ευρώ που είναι τώρα στον κρεοπώλη.
«Δεν βλέπω καμία θετική εξέλιξη, διότι η κατάσταση έχει ξεφύγει σε δραματικό βαθμό. Εμείς οι κτηνοτρόφοι φωνάζουμε για τον άμεσο εμβολιασμό των ζώων ώστε να σώσουμε ό,τι σώζεται», προσθέτει.
Από την άλλη, στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και επιστήμονες αναφέρουν ότι η επιλογή του εμβολιασμού δεν αποτελεί ούτε επιστημονικά τεκμηριωμένη ούτε εμπορικά βιώσιμη λύση και ότι, αντιθέτως, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους που απειλούν την εξαγωγική ναυαρχίδα της χώρας: Τη φέτα ΠΟΠ, αλλά και το σύνολο επίσης της αιγοπροβατοτροφίας, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αυστηρούς περιορισμούς στις εξαγωγές γάλακτος και φέτας με καταστροφικές συνέπειες για τους παραγωγούς.
«Σε καμία χώρα της Ε.Ε. δεν έχει εφαρμοστεί εμβολιασμός για την ευλογιά, κάτι που θα ήταν μία βεβιασμένη πολιτική επιλογή με τεράστιο κόστος για τους κτηνοτρόφους, την Οικονομία και τη διεθνή εικόνα της χώρας», επισημαίνουν, προσθέτοντας πως ακόμη και σε χώρες που εφαρμόστηκε, όπως στην Τουρκία, το πρόβλημα της ευλογιάς παραμένει.
Ερωτήσεις – απαντήσεις
- Τι είναι η ευλογιά των αιγοπροβάτων;
Η ευλογιά των αιγοπροβάτων είναι ζωονόσος που προσβάλλει αιγοπρόβατα και μόνο. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σοβαρή ασθένεια, η οποία προκαλεί απώλειες στον κτηνοτροφικό τομέα. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη Δημόσια Υγεία, καθώς δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
- Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα στα ζώα;
Τα νοσούντα ζώα εμφανίζουν πυρετό, δερματικές αλλοιώσεις κυρίως στα άτριχα μέρη του σώματος, ανορεξία και κατάπτωση. Αυτά τα συμπτώματα αποτελούν βασικές ενδείξεις της νόσου.
- Τι πρέπει να κάνει ο κτηνοτρόφος αν υποψιαστεί ότι κάποιο ζώο έχει μολυνθεί;
Πρέπει να ενημερώσει αμέσως τις κτηνιατρικές υπηρεσίες. Το ζώο που παρουσιάζει ύποπτα συμπτώματα απομονώνεται, το κοπάδι περιορίζεται, αποφεύγεται κάθε επαφή με τους κτηνοτρόφους και τηρούνται αυστηρά τα μέτρα βιοασφάλειας. Η γρήγορη αναγνώριση και η άμεση αντίδραση είναι καθοριστικής σημασίας για τον έλεγχο της νόσου.
- Ποια είναι η επιδημιολογική εξέλιξη της νόσου έως το τέλος Αυγούστου 2025;
Η τελευταία επιζωοτία της ευλογιάς αιγοπροβάτων εκδηλώθηκε τον Αύγουστο του 2024.Μέχρι τότε είχαν καταγραφεί 903 κρούσματα σε 1.148 εκτροφές, με αποτέλεσμα να θανατωθούν 262.854 αιγοπρόβατα.
- Τι μέτρα εφαρμόζονται σε περιοχές με κρούσματα;
Σε περιοχές με επιβεβαιωμένα κρούσματα ορίζεται ζώνη προστασίας σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων και ζώνη επιτήρησης σε ακτίνα είκοσι χιλιομέτρων, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση τηςνόσου. Επίσης, οριοθετείται και περαιτέρω απαγορευμένη ζώνη σε ακτίνα 40 χιλιομέτρων.
- Είναι ασφαλές το γάλα;
Ναι, το γάλα είναι ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση ύστερα από θερμική επεξεργασία υψηλής παστερίωσης
- Είναι ασφαλές το κρέας;
Το κρέας μπορεί να καταναλωθεί κανονικά.
Το lockdown θα φέρει αυξήσεις
Ως τη χαριστική βολή στον κλάδο τους αναφέρουν οι κτηνοτρόφοι ότι θα αποτελέσει ένα πιθανό lockdown λόγω της ευλογιάς.
Ήδη, όπως λένε, είναι εγκλωβισμένοι σε έναν «κυκεώνα» προβλημάτων, με τα σημαντικότερα από αυτά να είναι η ακρίβεια και τα έξοδα του παραγωγού, που βρίσκονται σε συνεχή ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια.
Επίσης, υπενθυμίζεται ότι εδώ και πολλούς μήνες δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ από τις ενισχύσεις, λόγω των ελέγχων που διεξάγονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ και του καθεστώτος επιτήρησης που επικρατεί εντός του Οργανισμού.
Δύσκολα –αναφέρουν– θα αποφύγουμε τις νέες ανατιμήσεις στα ράφια των καταστημάτων το προσεχές διάστημα σε μία σειρά από βασικά είδη κατανάλωσης.
Συγκεκριμένα, η τιμή στο πρόβειο κρέας θα αγγίξει τα 6 ευρώ το κιλό, από 4-4,50 που βρίσκεται σήμερα. Οι νέες αυξήσεις θα γίνουν αμέσως αισθητές στην τσέπη του καταναλωτή. Για παράδειγμα, το αρνίσιο μπούτι, το οποίο κοστίζει σήμερα 9,50-11 ευρώ το κιλό, θα φτάσει τα 12,50 ευρώ, ενώ τα παϊδάκια από 10-12 ευρώ το κιλό θα φτάσουν τα 13,50 ευρώ.
Η τιμή στο αγελαδινό γάλα, ενώ έχει «τσιμπήσει» ήδη 0,10 λεπτά μέσα σε ένα χρόνο, από το 2024 που ήταν 1,73 ευρώ το λίτρο, έχει φτάσει το 2025 στο 1,84 ευρώ το λίτρο, αν επιβληθεί και το lockdown στα αιγοπρόβατα η τιμή του θα προσεγγίσει τα 2,08 ευρώ.
Είδος πολυτελείας κινδυνεύει να γίνει και το αγαπημένο τυρί των Ελλήνων, η φέτα. Ειδικότερα, η βαρελίσια φέτα προβλέπεται να κάνει μεγάλο «άλμα», φτάνοντας τα 16,63 ευρώ το κιλό, από 13,86 που είναι σήμερα και από 13,34 ευρώ που ήταν το 2024.
*Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»
vradini.gr