Τεράστια ανησυχία επικρατεί στον Βόλο για την όλο και μεγαλύτερη τάση των πολιτών που καταφεύγουν στις κοινωνικές δομές του δήμου Βόλου ζητώντας βοήθεια και στήριξη.

Το ζήτημα δεν περιορίζεται μόνο στην πόλη της Μαγνησίας, αλλά αποτελεί κοινωνικό φαινόμενο των ημερών, σε σημείο που χθες πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές δράσεις με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της φτώχειας.

Με αφορμή τη χθεσινή ημέρα πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αγ. Νικολάου δράση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών από το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο, δύο δομές που δέχονται όλο και περισσότερες αιτήσεις για βοήθεια.

Ειδικότερα, στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου Βόλου την τρέχουσα περίοδο είναι ενταγμένα 191 νοικοκυριά, που αντιστοιχούν σε περισσότερα από 500 άτομα, μεταξύ των οποίων ηλικιωμένοι αλλά και μικρά παιδιά.

«Το ζούμε κάθε χρόνο. Οι απανωτές κρίσεις που βίωσε η κοινωνία τα τελευταία 13 χρόνια έχουν δημιουργήσει μία αυξανόμενη τάση των πολιτών να ζητάνε βοήθεια από το κοινωνικό παντοπωλείο για την παροχή τροφίμων, καθώς το εισόδημα είναι πολύ χαμηλό και δεν επαρκεί για να καλύψει βασικές ανάγκες» αναφέρει χαρακτηριστικά η κοινωνική λειτουργός και συντονίστρια του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αποστολία Τάσσιου τονίζοντας ότι την τρέχουσα περίοδο η δομή δέχεται και πάλι αιτήσεις για την ένταξη νέων μελών.

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στο Κοινωνικό Φαρμακείο του δήμου Βόλου, καθώς αυτή τη στιγμή εξυπηρετούνται γύρω στους 360 ωφελούμενοι από τους οποίους 70 είναι ανήλικα παιδιά.

«Σε σχέση με το 2023 έχουμε παρατηρήσει αύξηση της τάξεως του 10-15% και μας δημιουργεί την ανησυχία της όλο και μεγαλύτερης αυξητικής τάσεις τα επόμενα χρόνια» σημείωσε από πλευράς του ο κοινωνικός λειτουργός του Κοινωνικού Φαρμακείου Νίκος Φεργαδάκης.

Από τον Μάρτιο του 2018, οπότε και ξεκίνησε τη λειτουργία του το Κοινωνικό Φαρμακείο οι ανάγκες είναι συνεχείς, με τον κ. Φεργαδάκη να απευθύνει ευχαριστήρια στον δήμο Βόλου, τα ιδιωτικά, φαρμακεία, τις φαρμακευτικές εταιρείες και, κυρίως, τους πολίτες που εφοδιάζουν με σκευάσματα τη δομή, ώστε να διανέμονται στους έχοντες ανάγκης.

Κατά τη διάρκεια της δράσης, οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να παραλάβουν έντυπο ενημερωτικό υλικό για τη λειτουργία και τις παροχές των δύο δομών, ενώ ταυτόχρονα ενημερώθηκαν αναλυτικά για τους τρόπους πρόσβασης στις προσφερόμενες υπηρεσίες.

Στο πλευρό των δύο δομών στέκεται πιστός αρωγός ο δήμος Βόλου, ο οποίος στηρίζει έμπρακτα το έργο των υπηρεσιών. «Αυτή είναι η δουλειά μας» τόνισε χαρακτηριστικά η Διευθύντρια των Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου Βόλου Γιώτα Κουπριντζιώτου εξηγώντας ότι πέντε κοινωνικοί λειτουργοί είναι στο πλευρό των πολιτών που αντιμετωπίζουν οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

Ιωάννα Μπουροπούλου (Ταχυδρόμος)