Στα ίδια επίπεδα με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα κινούνται οι τιμές των καυσίμων κίνησης στην ελληνική αγορά ενώ ανοδικά αναμένεται ότι θα κινηθούν τις επόμενες ημέρες, καθώς οδεύουμε προς την καρδιά του καλοκαιριού όπου, ως είθισται, η άνοδος της ζήτησης πιέζει τα αποθέματα.

Η τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,882 ευρώ το λίτρο και του diesel κίνησης στο 1,634 ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΠΟΠΕΚ οι τιμές της χονδρικής αναμένεται να σημειώσουν άνοδο την Τρίτη. Πέρυσι, την ίδια εποχή, οι τιμές είχαν κινηθεί περίπου στα ίδια επίπεδα και μάλιστα τόσο φέτος όσο και τον Ιούνιο του 2023, μόνο οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα κατέγραφαν τιμές πάνω από τα 2 ευρώ στην αντλία.

Το Brent κινείται κοντά στα 86 δολάρια το βαρέλι και η ζήτηση λόγω των αυξημένων μετακινήσεων αναμένεται να ωθήσει ανοδικά τις τιμές το επόμενο διάστημα αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών οι ανησυχίες για την προσφορά θα αντισταθμιστούν από τις ανησυχίες για την ζήτηση σε βάθος χρόνου.

Η προοπτική ισχυρής ζήτησης το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο και καθώς οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή και οι επιθέσεις με drone σε ρωσικά διυλιστήρια ενίσχυσαν τις ανησυχίες για την προσφορά. Την δική του επίδραση στις τιμές θα ασκήσει και το γεγονός ότι οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν τη Δευτέρα σε ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης επαναφόρτωσης ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην ΕΕ για περαιτέρω αποστολή σε τρίτες χώρες.

Από την άλλη, για το 2025 οι προβλέψεις είναι πιο υποτονικές. Η Citi προβλέπει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα πέσουν ν στα 60 δολάρια έως το 2025, καθώς τα αποθέματα θα αυξηθούν καλοκαίρι, σηματοδοτώντας μια πτωτική προοπτική παρά την τρέχουσα ισχυρή ζήτηση και τις υψηλότερες τιμές.
Το πετρέλαιο έχει ανακτήσει τις απώλειες από τις αρχές Ιουνίου, όταν τα πλάνα του ΟΠΕΚ+ να αρχίσει να επιστρέφει κάποιες ποσότητες στην αγορά το τέταρτο τρίμηνο έστειλε πτωτικά μηνύματα σε όλη την αγορά.

Η αγορά αναμένει σταθερή καλοκαιρινή ζήτηση το τρίτο τρίμηνο, αλλά φοβάται ότι η τριμηνιαία αύξηση της κατανάλωσης θα αρχίσει να μειώνεται το τέταρτο τρίμηνο, πιέζοντας τις τιμές του πετρελαίου προς τα κάτω.Υπό αυτές τις συνθήκες, η τράπεζα αναμένει το πετρέλαιο να πέσει στο εύρος των 70 δολάρια αργότερα φέτος και ακόμη πιο χαμηλά, στο εύρος των 60 δολαρίων το 2025 λόγω της σταθερής αύξησης των αποθεμάτων.

«Τα παγκόσμια αποθέματα θα αυξηθούν πολύ το επόμενο έτος», δήλωσε ο Eric Lee, παγκόσμιος ενεργειακός στρατηγικός της Citi, σε συνέντευξή του στο Yahoo Finance.

Η Citi αναμένει επίσης ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα επιβραδυνθεί καθώς «η ζήτηση πετρελαίου μπορεί να αυξάνεται με βραδύτερους σε σχέση με το ΑΕΠ και στην πραγματικότητα να κορυφωθεί πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας», δήλωσε ο Lee στο Yahoo Finance.

Ωστόσο, παρά τις πιο πτωτικές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες απόψεις για τις τιμές και τη ζήτηση του πετρελαίου της Citi, άλλοι οργανισμοί βλέπουν τις εξελίξεις πιο αισιόδοξα.

Η Goldman Sachs, για παράδειγμα, δήλωσε σε έκθεσή της αυτή την εβδομάδα ότι «η κορύφωση της ζήτησης πετρελαίου απέχει ακόμη μια δεκαετία».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα κορυφωθεί πριν από το 2030. Αυτή η πρόβλεψη προκάλεσε κριτική από τον ΟΠΕΚ, του οποίου ο Γενικός Γραμματέας Haitham Al Ghais είπε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό και ότι η πρόβλεψη της IEA «είναι ένα επικίνδυνο σχόλιο, ειδικά για τους καταναλωτές, και θα οδηγήσει μόνο σε αστάθεια της ενέργειας σε δυνητικά άνευ προηγουμένου κλίμακα».

Βραχυπρόθεσμα, η Goldman Sachs βλέπει το αργό πετρέλαιο Brent στα 86 δολάρια το βαρέλι αυτό το καλοκαίρι εν μέσω ισχυρής καταναλωτικής ζήτησης, η οποία θα φέρει την αγορά σε σημαντικό έλλειμμα το τρίτο τρίμηνο.

insider.gr