«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον ΕΟΤ συμβάλλει στην καλύτερη δυνατή τουριστική προβολή του συνόλου των προορισμών της. Οι σύγχρονες υποδομές, τα καινοτόμα τουριστικά προϊόντα και η βραβευμένη τουριστική καμπάνια έχουν αναδείξει τις ομορφιές και τη μοναδικότητα κάθε θεσσαλικού προορισμού. Η προστιθέμενη αξία αυτής της προβολής επιστρέφει στην κοινωνία μέσα από την ενεργοποίηση των επαγγελματιών του τουρισμού» ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού – Πολιτισμού Γιάννης Μπουτίνας στην εκδήλωση «Τουρισμός 2023».

Ο αριθμός των ξενοδοχειακών κλινών της Θεσσαλίας ανέρχεται σε 29.000 έναντι 232.000 του Νοτίου Αιγαίου, 193.000 της Κρήτης, 104.000 των Ιονίων Νήσων και 94.000 της Κεντρικής Μακεδονίας. Αυτός είναι ο αριθμός των επισκεπτών που μπορεί να φιλοξενήσει η Θεσσαλία. Χάρη στις σύγχρονες, ασφαλείς, οδικές υποδομές, τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας που έχουμε εξοπλίσει, την ανάδειξη πολιτιστικών μνημείων -αρχαία θέατρα, κάστρα, εκκλησίες, μοναστήρια-, τις βιώσιμες αστικές αναπλάσεις που κάνουν τις πόλεις πιο προσβάσιμες και φιλικές, τις μεγάλες πανελλήνιας εμβέλειας πολιτιστικές εκδηλώσεις που στηρίζουμε, τις πανελλήνιες και διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις που φιλοξενούμε στις σύγχρονες υποδομές που έχουμε κατασκευάσει για όλα τα αθλήματα, τη συνεργασία με τους ειδικούς του τουρισμού (Marketing Greece) και τα καινοτόμα τουριστικά προϊόντα  -υποθαλάσσια μουσεία, birdwatching στην Κάρλα, Γεωπάρκο Μετεώρων – Πύλης, μουσεία ψηφιακής προβολής Ολύμπου και Μετεώρων, ψηφιακή πύλη για τον Όλυμπο themountolympus.com, ανάδειξη περιπατητικών διαδρομών κ.α.- η Θεσσαλία από άγνωστος προορισμός κατάφερε να μπει στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ η Περιφέρεια Θεσσαλίας καταγράφει αύξηση κατά 48% στη μέση δαπάνη ανά επίσκεψη την τριετία 2019-2021.

Αύξηση κατά 45% καταγράφει και η μέση διάρκεια παραμονής των επισκεπτών στη Θεσσαλία. Μάλιστα η μέση διάρκεια παραμονής των επισκεπτών της Περιφέρειας έχει υπερκεράσει κατά 10% τη συνολική μέση διάρκεια παραμονής που καταγράφηκε στην Ελλάδα το 2021.

Το 2022 τα άμεσα τουριστικά έσοδα της Θεσσαλία ανέρχονται σε 320.000.000 ευρώ αυξημένα κατά 87.000.000 σε σχέση με τα άμεσα τουριστικά έσοδα του 2021 (233.000.000 ευρώ). Η μέση διάρκεια παραμονής των επισκεπτών το 2022 είναι 6,9 ημέρες και η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση διαμορφώνεται στα 52 ευρώ.   Εξαιρετικά ικανοποιητικοί είναι και οι δείκτες απασχόλησης: Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό στη Θεσσαλία έχουν αυξηθεί σε συνδυασμό με λοιπούς κλάδους τουρισμού (εστίαση κλπ.) κατά 100%.

«Το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Θεσσαλίας» είπε ο κ. Μπουτίνας «είναι στοχευμένο και με απολογισμό κάθε δράσης. Η υλοποίηση του γίνεται μετά  από διαβούλευση με τους φορείς σε συνδυασμό με το σχέδιο τουριστικής προβολής της Marketing Greece και το Τουριστικό Παρατηρητήριο. Όλες οι δράσεις γίνονται με γνώμονα την καλύτερη προβολή και την ενεργό συμμετοχή των επαγγελματιών του κλάδου, οι οποίοι συνειδητοποιούν ότι μόνο μέσα από την παρουσίαση των επιχειρήσεων τους, μέσα από τις b2b συναντήσεις και τις επαφές με δυνητικούς επισκέπτες μπορούν να έχουν άμεσα αποτελέσματα στην επιχείρηση τους. Φέτος, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023 η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετείχε σε  13 Τουριστικές Εκθέσεις, σε 5 Αγροδιατροφικές Εκθέσεις και σε 3 στοχευμένα workshop σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα των επιχειρηματιών. Παράλληλα έχουν πραγματοποιηθεί πολλές καταχωρήσεις σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, έχουν φιλοξενηθεί fam trips και press trips σε όλη τη Θεσσαλία και συνεχίζουμε με την   Marketing Greece τη διαχείριση του portal mythessaly.com και των social media. Το επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης των επαγγελματιών και απασχολούμενων στον τουρισμό είναι χαμηλό» τόνισε ο κ. Μπουτίνας. «Στο παρελθόν έχουμε κάνει προσπάθειες για τη λειτουργία «Σχολείου Τουρισμού» στη Θεσσαλία το οποίο όμως δεν ευοδώθηκε λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος. Κρίνουμε αναγκαία την ενεργοποίηση αυτής της δράσης και καλούμε τους επαγγελματίες και τους απασχολούμενους στον τουρισμό να ανταποκριθούν».

«Όσον αφορά στο Αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου» ανέφερε ο κ. Μπουτίνας «έχουν γίνει και συνεχίζονται έρευνες προσέλκυσης αεροπορικών εταιριών από την Περιφέρεια και το Επιμελητήριο Μαγνησίας. Αξιοσημείωτη είναι η εκτόξευση των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στη Θεσσαλία τα τελευταία χρόνια, που φέρνει τη Θεσσαλία στη 4η θέση μεταξύ των Περιφερειών.

Συγκεκριμένα, το 2018 ο νομός Τρικάλων είχε καταγεγραμμένα 70 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ το 2022 μόνο η πόλη της Καλαμπάκας διέθετε 450 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Τα παραγόμενα έσοδα των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης  δεν καταγράφονται στο τουριστικό προϊόν. Στον τουρισμό για να υπάρχουν αποτελέσματα πρέπει να υπάρχει επαναληψιμότητα δράσεων» πρόσθεσε ο κ. Μπουτίνας. «Στοχεύουμε σε  συγκεκριμένες αγορές του εξωτερικού με επαναλαμβανόμενες ετήσιες δράσεις. Όταν το 2014 συμμετείχαμε  στην Έκθεση Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού TourNatur της Γερμανίας η Περιφέρεια Θεσσαλίας ήταν άγνωστος προορισμός. Σήμερα η Θεσσαλία είναι ενταγμένη σε περισσότερα από 40 προγράμματα Γερμανών tour operators εναλλακτικών μορφών τουρισμού».