«Ανάσα» στους λογαριασμούς ρεύματος Νοεμβρίου ανακύπτει με την έως τώρα εικόνα που διαμορφώνεται στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι ενδεικτικό ότι η αγορά κινείται έως αυτή τη στιγμή 22% χαμηλότερα από τον Οκτώβριο, σε διψήφια νούμερα έπειτα από αρκετούς μήνες.
Αν διατηρηθεί αυτή η εικόνα μέχρι και το τέλος του μήνα, τότε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών των πράσινων τιμολογίων για τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με επεξεργασία του Insider.gr, στην περίπτωση που οι προμηθευτές δεν μεταβάλλουν την εκπτωτική τους πολιτική σε σχέση με τον Οκτώβριο, τότε η μέση χρέωση θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 13 λεπτών ανά κιλοβατώρα, δηλαδή περίπου 20% χαμηλότερα.
Η ίδια επεξεργασία δείχνει πως δεν αναμένεται να υπάρξει χρέωση μεγαλύτερη από τα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα, όταν η υψηλότερη τιμή τον Οκτώβριο είχε αγγίξει τα 18,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Επίσης, οι χαμηλότερες χρεώσεις είναι πιθανό να κινηθούν ακόμη και κάτω από τα 12 λεπτά ανά κιλοβατώρα, όταν το φθηνότερο πράσινο τιμολόγιο κινήθηκε τον προηγούμενο μήνα στα 14 λεπτά.
Πτώση 11% της ζήτησης
Στη διατήρηση της ίδιας τάσης όλο τον υπόλοιπο μήνα συνηγορούν τα περισσότερα από τα θεμελιώδη της αγοράς, και πιο συγκεκριμένα τα επίπεδα της ζήτησης και η συμμετοχή των ΑΠΕ. Έτσι, μέχρι και χθες (δηλαδή στις 11 πρώτες ημέρες του μήνα), η ζήτηση παρουσίαζε πτώση κατά 11%.
Πιο συγκεκριμένα, η ζήτηση διαμορφώνεται στις πρώτες 11 ημέρες του μήνα στις 1.400 GWh (Γιγαβατώρες). Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου μήνα, ήταν στις 1.680 Γιγαβατώρες.
Παράλληλο, ενισχυμένη είναι το μερίδιο των ΑΠΕ στην κάλυψη της ζήτησης. Έτσι, με τις «πράσινες» κιλοβατώρες στις 645 Γιγαβατώρες, το μερίδιο των ανανεώσιμων είναι αυτό τον μήνα αυξημένο στο 50% περίπου. Τις πρώτες 11 ημέρες του Οκτωβρίου, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ήταν στο 39% περίπου.
Από όλα τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς, το μόνο που θα μπορούσε να ανατρέψει την έως τώρα εικόνα είναι το ρευστό γεωπολιτικό τοπίο. Κι αυτό γιατί μία κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή είναι πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του αερίου. Αν και αυτό δεν θα επηρέαζε απευθείας τις εγχώριες χονδρεμπορικές τιμές (καθώς το αέριο τιμολογείται στη χώρα με το μοντέλο month ahead) το διασυνοριακό εμπόριο θα δημιουργούσε ανατιμητικές πιέσεις.
Επ΄ αόριστον στα «πράσινα» τιμολόγια
Όσον αφορά την «τύχη» των πράσινων τιμολογίων, όπως έγραψε το Insider.gr πριν από λίγα 24ωρα, από τις αρχές του 2025 θα συνεχίσουν να προσφέρονται από τους προμηθευτές, αν και σε προαιρετική βάση.
Από την άλλη πλευρά, όσοι καταναλωτές βρέθηκαν σε πράσινο τιμολόγιο στις αρχές του 2024 επειδή απλώς δεν έκαναν τίποτα (μέσω αυτόματης μετάπτωσης με τη ρύθμιση του ΥΠΕΝ), θα μπορούν να παραμείνουν σε αυτό επ΄ αόριστον.
Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να υπάγονται στο ειδικό προϊόν, μέχρις ότου αποφασίσουν να προχωρήσουν στην υπογραφή σύμβασης σε άλλο τιμολόγιο στον υφιστάμενο προμηθευτή τους, ή αν μετακινηθούν σε άλλη εταιρεία, διαλέγοντας σύμβαση άλλου «χρώματος».
insider.gr